Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeep Wrangler 75th Salute jako pocta legendě (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Jeep v letošním roce oslavuje 75. výročí svého založení, které vztahuje k zahájení produkce vozidel Willys MB, jimž vzdává poctu prostřednictvím svého nejnovějšího konceptu.

Jeep Wrangler 75th Salute vychází ze sériového modelu, ale svým vzhledem odkazuje na Willys MB a z výrobní linky v severoamerickém Toledu sjel tento koncept 15. července letošního roku, jako připomínka skutečnosti, že ve stejný den roku 1941 získala společnost Willys-Overland Motor Co. Vládní kontrakt na výrobu tohoto vozidla.

Koncept na svého vojenského prapředka vedle barevného provedení odkazuje i novým předním nárazníkem, 16-palcovými ocelovými disky s 32-palcovými vojenskými pneumatikami, absencí dveří, střechy a dokonce i ochranného rámu.

Další detaily, které jej přibližují jeho vzoru představuje provedení vnějších zpětných zrcátek, sedadla s nízkými opěradly nebo umístění rezervního kola a zadní nárazník.

K pohonu konceptu slouží stejně jako u sériových Wranglerů atmosférický zážehový Pentastar V6 o objemu 3,6 litru s výkonem 209 kW a točivým momentem 347 N.m ve spojení se šestistupňovou manuální převodovkou.

Willys MB ve své původní podobě z roku 1941 byl vybaven atmosférickým zážehovým čtyřválcem Willys Go Devil o objemu 2,2 litru s výkonem 45 kW a točivým momentem 142 N.m, spolupracujícím s třírychlostní manuální převodovkou s redukcí.

Tento původně armádní automobil se po skončení II. Světové války zařadil i do civilní produkce Willys-Overland Motor Co. a od druhé poloviny čtyřicátých let byl nabízen jako Jeep CJ-2A. Na tento model navázala linie dalších Jeepů CJ, jejichž přímým nástupcem se ve druhé polovině osmdesátých let stal Wrangler, který je v současnosti na trhu ve své třetí generaci.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)