Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jensen Interceptor v moderní podobě? Tenhle návrat by se nám líbil

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Jensen Interceptor možná není tak známý jako jiná luxusní "gétéčka" šedesátých a sedmdesátých let, auto je to ovšem zajímavé.

Jensen Interceptor, toho jména už druhý vůz (první se vyráběl v letech 1950 až 1957), zaujme elegantními tvary s dlouhou přední kapotou a štědře prosklenou kabinou, které navrhlo italské studio Carrozzeria Touring. Vůz cílil na majetnou klientelu a vyráběl se ručně.

Video se připravuje ...

Zajímavá je ale také technika, ta totiž pocházela ze Spojených států amerických, pohonné jednotky dodávala automobilka Chrysler. Nejprve se pod kapotou ukrýval osmiválec o objemu 6,3 litru, později dorazila i 7,2litrová V8. Zájemci mohli vybírat mezi 3stupňovou automatickou převodovkou a čtyřstupňovým manuálem. V roce 1974 se objevil kabriolet.

A zmínit musíme také Jensen FF s prakticky stejnou karoserií, ovšem na tehdejší dobu velice raritním pohonem všech kol. Zkratka FF znamená Ferguson Formula – stálá čtyřkolka totiž pocházela od firmy Ferguson Research, která ji v monopostu P99 zkoušela i ve formuli 1. Do té doby byl pohon 4x4 vyhrazen pouze autům určeným do terénu, byť třeba s osobními karoseriemi. Nebo vojenským speciálům a užitkovým vozům. Jensen FF tak patří k průkopníkům.

Ale zpět k Interceptoru. Ten se vyráběl ve třech sériích v letech 1966 až 1976 a podle dostupných informací vzniklo 6408 exemplářů. V dalších letech pak ještě proběhly různé pokusy o návrat.

S myšlenkou na návrat přichází také digitální umělec a designér Lars Sältzer, který navrhl podobu vozu pro moderní dobu. Novému Interceptoru, který si představuje jako elektromobil, ponechal charakteristickou siluetu, zachoval i obrovské zadní okno, mnoho detailů však omladil a přizpůsobil současnosti.

GT tak dostalo například moderní světla, zapuštěné kliky, kamery místo zpětných zrcátek a kola s aerodynamickými disky.

Tak co říkáte? Líbil by se vám takový návrat?

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
22. 11. 2022 12:02
Jensen byl super
a i ten render vypadá dobře, ale návrat asi nebude. Není nikdo kdo by značku oživil, btw jeden pokus už tady byl, v roce 2001 odstartovala výroba s modelem Jensen SV-8, ale vyrobilo se jen 20 ks a přišel krach, mimo továrnu pak smontovali dalších 18 ks.

Pak to celý prodali a další firma smontovala dalších 12 ks. A to už byl konec. Další už měli jen velké plány, ale kde nic, tu nic.