Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Již brzy v autech nové povinné asistenty: Ochraňuje, ale otravuje!

Petr Slováček
Diskuze (0)

Od letošního července musí nově homologovaná auta v EU obsahovat povinný balíček bezpečnostních funkcí. Za dva roky už si je bez nich vůbec nekoupíte, což znamená konec některých modelů.

Nechápete, proč auta tolik zdražují? Nemůže za to jen geopolitická situace, inflace, nedostatek čipů nebo zatraceně drahé plnění nejnovějších emisních předpisů. Ale také balíček elektronických asistentů, které budou už za dva měsíce povinné: hlavně inteligentní omezovač rychlosti, příprava na alkotester, upozornění na ospalost a rozptýlenost řidiče nebo nehodová černá skříňka. Detailněji se jim věnujeme dále.

Kromě nich se zavádějí také technické inovace, jako bezpečnější čelní sklo kvůli střetům s chodcem nebo lepší ochrana posádky před bočním nárazem. A to všechno něco stojí.

Tři roky příprav

Řadu z uvedených asistentů jistě poznáváte, protože je už dnes musejí auta mít, aby beze ztrát kytičky splnila nárazové testy organizace Euro NCAP. Ovšem dosud nebyly plošně vyžadovány a bylo jen na libovůli výrobce, jak chtěl dopadnout v testech – jenže od 6. 7. 2022 bez nich žádný nový typ osobních a nákladních vozidel kategorií M a N nesplní v Evropské unii homologaci. Od 7. 7. 2024 nebude možno takové modely vůbec koupit. To ukončí život mnoha dobíhajících (laciných) typů, kde se už výrobcům nevyplatí investovat do modernizace.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Petr Slováček
Diskuze (0)

Doporučujeme