Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kahn nabízí prototyp šestikolového Defenderu za 7,7 milionu korun

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Projekt šestikolového Defenderu „Brita“ Afzala Kahna byl smělý, ale povedlo se jej dotáhnout do konce. První prototyp je teď na prodej.

Kahnův Flying Huntsman 110 WB 6x6, monstrózní přestavba ikonického Land Roveru Defender, debutoval letos v Ženevě. Afzal chtěl konkurovat famóznímu třínápravovému Mercedesu G63 z Affalterbachu, který už se ovšem od dubna 2015 nevyrábí. Povedlo se? To ukáže až čas. Zatímco po géčku se jen zaprášilo, arabští šejkové mají zase čím řádit v poušti, jeho „defík“ zůstane asi jen kusovkou, nicméně zajímavou. Záleží samozřejmě na množství objednávek.

První postavený exemplář je ovšem na prodej. „Prototype Mission 1“ je poháněn vidlicovým osmiválcem General Motors LS3 z legendární Corvetty. Při objemu 6,2 l nabízí jistě dostatečných 373 kW, šestistupňový automat přenáší točivý moment na všech šest kol, jak je patrné z názvu vozu. V interiéru nechybí patřičná leštěná plaketka, která říká, o jaký unikát se vlastně jedná. Kabina je čalouněna červenou kůží a Alcantarou, sedačky, v prvních dvou řadách dokonce anatomické, ovšem přírodní hovězinu kombinují s tvídem značky Harris. Jsme přece v Anglii... Ostrovní teréňák má i prosklenou střechu a hlavně, na tachometru svítí údaj o pouhých 250 ujetých mílích. To znamená 402 kilometrů.

Do garáže si jej může postavit kdokoliv, stačí maličkost: 199.875 liber (7,66 milionu korun). Málo to není, ale německý soupeř stál více. Kahn ovšem nabízí i podstatně levnější způsoby, jak si pořídit kus z jeho řady Flying Huntsman (létající lovec, nebo též vůdce smečky). Není třeba hned utrácet za exkluzivní vlajkovou loď nabídky. Třídveřový 105 Longnose s prodlouženou přídí (americký vidlicový osmiválec se prostě musí někam vejít) přijde minimálně na 125 tisíc liber, tedy 4,79 milionu Kč. Obdobný Pick Up (oficiální označení) s krátkou kabinou pak stojí doslova pakatel, jen 58.875 liber. V přepočtu na naši tvrdou měnu je třeba zaplatit necelých 2,26 milionu. Necelých 30 % ceny šestikolky!

S agresivními a dramaticky vyhlížejícími zakázkovými Defendery od Afzala Kahna však budou jejich vlastníci určitě středem pozornosti vždy. Ale o to tady jde přece především.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)