Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kalendář automobilových novinek – nová sekce AUTO.CZ

Ondřej Láník
Diskuze (0)
Protože očekávané automobilové novinky jsou jedním z nejvíce vyhledávaných témat na serveru AUTO.CZ, rozhodli jsme se vám usnadnit orientaci ve velkém množství nových modelů, faceliftů současných modelů, nových karosářských verzích a ...

Protože očekávané automobilové novinky jsou jedním z nejvíce vyhledávaných témat na serveru AUTO.CZ, rozhodli jsme se vám usnadnit orientaci ve velkém množství nových modelů, faceliftů současných modelů, nových karosářských verzích a připravovaných motorech.

Jde o novinky, které budou představeny v blízké nebo vzdálenější budoucnosti. Uvedené informace mají společné to, že jde většinou o neoficiální a nepotvrzené informace.

To souvisí se strategií jednotlivých automobilek v oblasti uvádění nových modelů na trh, což je sama o sobě „věda“, kterou řeší velmi dobře placení pracovníci managementu na strategické úrovni. Jak je vidět na mnoha příkladech z praxe, je uvedení nového auta ovlivněno mnoha faktory.

Radikální změny mohou přijít jako reakce na přímou konkurenci a to oběma směry. Představení novinky se může uspíšit, jak tomu dnes často bývá v případě tzv. „studií“, které se za půl roku objeví v sériové podobě. Jiným příkladem je konkurenční vztah Volkswagenu Golf a Opelu Astra. Už podruhé byla Astra představena na stejném místě jako Golf, ale do prodeje šla s mnohaměsíčním zpožděním proti Volkswagenu. Pozdržení uvedení na trh je ale také možné, což byl třeba případ aktuální verze Seatu Toledo (údajně kvůli méně konkurenceschopnému designu bylo třeba španělský sedan přepracovat) nebo před několika dny uvedené domácí Škody Octavia (zde byl údajně hlavní důvod prodejní úspěšnost původního modelu).

Do harmonogramu uvedení na trh může promluvit i konstrukční nebo technologický problém. Výrobci se snaží přijít na všechny „mouchy“ nového auta co nejdříve, protože čím později se na problém příjde, tím dražší je jeho odstranění. Důkladné testy předsériových modelů, ani přes svou náročnost vždy neodhalí všechna problémová místa, a pak jsme svědky rozsáhlých svolávacích akcí, kterými se napravují chyby. Náklady na takové akce dosahují mnohdy astronomických částek, ale mnohem více automobilku trápí poškození draze budovaného image.

V tuto chvíli jsou v našem Kalendáři automobilových novinek všechny novinky roku 2004, o kterých víme, ale vzhledem k blížícímu se ženevskému autosalonu se může změnit jak termín, tak i počet novinek prakticky u každé automobilky. Vše budeme průběžně aktualizovat a když se objeví některá nová informace nebo aktualizace zásadního významu, budeme vás také samostatným článkem na news.auto.cz informovat. Tam kde jsou dostupné podrobnější informace, směřují z velkého přehledu odkazy na související článek na news.auto.cz.

Další roky (2005 a dále) zatím nejsou kompletní, ale také je průběžně aktualizujeme. Jestliže jsme psali, že informace o modelech roku 2004 jsou bez záruky, o dalších letech to platí dvojnásob.

Kalendář automobilových novinek najdete zde.

Ondřej Láník
Diskuze (0)