Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Karosárna oživila ztracené Porsche 356 Speedster Zagato. Podívejte se, jak jezdí

Martin Tolar
Diskuze (0)

Originální Porsche 356 Carrera Speedster Zagato bylo ztraceno po nehodě. Přesto jej můžete obdivovat.

Karosárna Zagato letos slaví sto let existence, za tu dobu u ní vzniklo přes 440 různých návrhů. Některé se bohužel nedožily dneška.

Povětšinou asi budete znát výtvory vzniklé na základě vozů značek Alfa Romeo a Aston Martin, ale karosárna se podepsala i pod jiná díla.

Velmi unikátní je i jedno Porsche 356 Carrera, které si na závody objednal jeden francouzský jezdec Claude Storez. Ten chtěl lehkou a aerodynamickou verzi právě německého sportťáku Porsche 356A, se kterým měl dobré zkušenosti.

Karosárna Zagato mu vyhověla a postavila v roce 1958 opravdu krásné Porsche, které ale bohužel v závodě havarovalo a bylo kompletně zničeno. Unikátní Zagatovo dílo tak bylo zničeno.

Nedávno se však firma rozhodla přivést tohle auto zpět, v plánu bylo 9 exemplářů, pochopitelně stvořených dle původní specifikace,, aby odpovídaly originálu.

K výrobě se použily i dobové černobílé fotografie a originální technické výkresy. Realizaci usnadnila mapovací 3D technologie. Ale nebojte se, že by počítače nahradily zručnost. Pořád se finalizace karoserie prováděla ručně.

Výsledkem je nádherný kousek techniky a designu, která opravdu vyniká. Právě takto by měla asi fungovat ideální spolupráce Italů a Němců na autě.

Lehké Porsche je neuvěřitelně agilní a funguje mnohem lépe, než byste u auta z roku 1957 čekali. To alespoň tvrdí Afshin Behnia, který díky blízkému přátelství s Andreou Zagatem získal prototyp 000. A který se svým kusem pchlubil ve videu na webu Petrolicious (Behnia je jeho zakladatelem).

My ostatní alespoň můžeme obdivovat křivky klasického závodního auta, které mělo být navždy ztraceno.

Martin Tolar
Diskuze (0)

Doporučujeme