Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kawasaki zkoumá možnosti elektrických motocyklů, ale výrobu neplánuje

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Kawasaki se podobně jako řada dalších motocyklových výrobců věnuje výzkum a vývoji v oblasti elektrických pohonných systémů. Na rozdíl od většiny svých konkurentů se japonská značka prozatím nechystá nabízet sériově vyráběné elektrické motocykly.

Kawasaki si pro veletrhem EICMA 2019 připravila očekávanou premiéru modelu Z H2 s kompresorem přeplňovaným čtyřválcem a na stejném místě překvapila i svým vstupem do italské značky Bimota spolu s představením modelu Tesi H2.

Poněkud stranou těchto atraktivních silničních motocyklů s kompresorem přeplňovaným litrovým čtyřválcem bylo odhalení projektu čistě elektřinou poháněného motocyklů. Ten totiž nenabízel pohled do blízké budoucnosti motocyklů Kawasaki, ale spíše jen potvrzoval, že tato značka věnuje pozornost různým alternativám k současným konvenčním jednostopým strojům.

Yuji Horiuchi, prezident společnosti Kawasaki Heavy Industries Motorcycle & Engine Company, při představení prototypu elektrického motocyklu uvedl, že výzkum a vývoj stroje s elektrickým pohonem probíhal řadu let a toto je jeden z jeho výsledků, který má poskytovat podobnou radost z jízdy jako motocykl se spalovacím motorem.

Prototyp ke svému pohonu využívá elektromotor s maximálním výkonem 20 kW a stálým výkonem 10 kW ve spojení s čtyřstupňovou převodovkou. Baterie, které jsou v trubkovém rámu stroje s celkovou hmotností 219 kg umístěny nad pohonnou jednotkou lze dobíjet z běžné zásuvky nebo rychlonabíječkou a umožňují dojezd kolem 100 km.

Motocykl s elektrickým pohonem byl v rámci vývoje a výzkumu důkladně testován na závodním okruhu Autopolis, vlastněném Kawasaki na jihu Japonska, i v běžném silničním provozu. I přes radost z jízdy, kterou tento stroj podle oficiálních materiálů nabízí, bylo rozhodnuto, že v blízké budoucnosti nebude zařazen do nabídky značky.

Zdroj: Kawasaki Motors Europe N.V.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - kari.laz
14. 12. 2019 09:39
Díky bohu
A doufám, ze u toho rozhodnutí zůstane napořád a ne jen Kawasaki