Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prohlédněte si nejdůležitější motocyklové novinky z EICMA 2019

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Milán se během veletrhu EICMA 2019 mění ve střed motocyklového vesmíru, v němž se představují novinky pro sezónu 2020. V našem výběru se můžete seznámit s těmi nejzajímavějšími z nich.

Veletrh EICMA 2019 otevřel své brány nejprve odborníkům a tisku ve dnech 5. a 6. listopadu, aby byl následně od 7. do 10. listopadu přístupný i široké veřejnosti. Letošní ročník této akce nabízí skutečně pestrou a velmi širokou paletu světových výstavních premiér motocyklů více či méně renomovaných značek.

Řada výrobců své novinky představila s jistým předstihem, což se týká například značek Ducati a Kawasaki nebo některých zástupců značky Yamaha, ale většina novinek se skutečně odhalila až na milánském výstavišti. Z této záplavy vybíráme prozatím jen několik nejzajímavějších strojů, z nichž se k některým ještě vrátíme a kromě nich si později představíme i další novinky pro sezónu 2020.

AMB 001

 

Mezi největší hvězdy veletrhu EICMA 2019 se bezpochyby řadí AMB 001, za jehož vznikem stojí jedny z nejluxusnějších automobilových a motocyklových značek z Velké Británie, jimiž jsou Aston Martin a Brough Superior. Výsledek představuje úchvatný motocykl, jehož vzhledem je inspirován liniemi hypersportovního modelu Valkyrie značky Aston Martin, zatímco technika navazuje na poslední modely značky Brough Superior.

V konstrukci AMB 001 jsou v hojné míře využita uhlíková vlákna, titan a hliník. Srdcem této exkluzivní novinky je přeplňovaný vidlicový dvouválec, který vychází z konstrukce současných litrových dvouválců značky Brough Superior a disponuje nejvyšším výkonem 134 kW (182 k). Aston Martin i Brough Superior vedle výkonu uvádí z technických specifikací již jen jednu hodnotu a to 180 kg suché hmotnosti.  

AMB 001 bude s výrazným podílem ruční práce vyráběn ve výrobním podniku značky Brough Superior ve francouzském Toulouse a vznikne v sérii striktně omezené na 100 exemplářů. Vedle limitované produkce mohou jisté pihy na kráse představovat cena v podobě částky 108.000 eur (zhruba 2.770.000 Kč) a skutečnost, že není schválen pro běžný silniční provoz, což z něj činí stroj vhodný pouze k jízdám na uzavřených závodních okruzích.

 

Aprilia RS 660

 

Aprilia RS 660 měla světovou výstavní premiéru již začátkem listopadu loňského roku na veletrhu EICMA 2018 v italském Miláně. Tehdy však byl tento již na pohled lehký a obratný silniční motocykl prezentován pouze jako koncept. Zároveň byl zmiňován možný příchod provedení pro sériovou výrobu a právě to se představilo během EICMA 2019.

Aprilia RS 660 má pro svou značku představovat začátek zcela nové éry. Motocykl, jehož srdcem je řadový dvouválec o objemu 660 kubických centimetrů, má využívat předností elektronických systémů a technologií závodního oddělení Aprilia Racing ve spojení s extrémně nízkou hmotností.

Motor s nejvyšším výkonem 74 kW (100 k) je nosnou součástí rámu z hliníkové slitiny a i díky tomu se může tento zástupce značky Aprilia pyšnit hmotností pouhých 169 kg. Na moderní konstrukci motoru a podvozku navazuje propracovaná aerodynamika ve stylu MotoGP spolu s elektronikou původem ze čtyřválcového modelu RSV4 a to včetně APRC (Aprilia Performance Ride Control), což je soubor systémů pro řízení jízdní dynamiky.

 

BMW Motorrad Concept R 18 /2

 

BMW Motorrad si pro veletrh EICMA 2019 připravila několik světových premiér, mezi něž patří i velký cruiser Concept R 18 /2. Ten přímo navazuje na Concept R 18, jehož premiéra se odehrála během Concorso d’Eleganza Villa d’Este poslední květnový víkend roku 2019. Novinka připravená pro veletrh EICMA 2019 má představovat moderní a dynamický cruiser s velmi uhlazenými liniemi zaměřený na výkon.

Stejně jako tomu bylo u Concept R 18, tak i BMW Motorrad Concept R 18 /2 je postaveno kolem velkého 2válcového motoru boxer s objemem 1800 kubických centimetrů, jehož součástí je i přes vzhled připomínající motory boxer ze 60. let moderní chlazení kombinující vzduch a olej. Výrazný vzhled připomínající klasické dragstery podtrhují litá kola, přední má průměr 19 a zadní 16 palců.

Video se připravuje ...

Po motocyklu „Departed“ japonské dílny Custom Works Zon, customu se jménem „The Revival Birdcage“ od Revival Cycles z Austinu v Texasu a BMW Motorrad Concept R 18 je BMW Motorrad Concept R 18 /2 čtvrtou interpretací motocyklu BMW Motorrad využívajícího velkoobjemový motor boxer o objemu 1,8 l a zároveň má mít nejblíže k připravovanému sériovému modelu, jehož vstupu na trh se máme dočkat v roce 2020. 

 

Ducati Streetfighter V4

 

Ducati patří mezi značky, které odhalily své novinky pro sezónu 2020 s lehkým předstihem před samotným veletrhem EICMA 2019, ale samozřejmě je na něm prezentují. Tradiční italská značka má na domácí půdě jedno z největších zastoupení novými modely, z nichž tím nejdůležitějším je Streetfighter V4.

Tento model svou technikou přímo navazuje na rodinu supersportovních modelů Panigale V4, ale má představovat moderní naháč. Vidlicový čtyřválec o objemu 1103 kubických centimetrů je zde naladěna na nejvyšší výkon 153 kW (208 k) při 12.750 otáčkách za minutu a točivý moment 123 N.m při 11.500 otáčkách za minutu. Při použití laděného výfuku Akrapovič je k dispozici nejvyšší výkon 162 kW (220 k) a točivý moment 130 N.m, zatímco hmotnost motocyklu se sníží o 6 kg.

Ducati Streetfighter V4 má ve standardním provedení rozvor kol 1488 mm a sedlo ve výšce 845 mm. Pohotovostní hmotnost je podle oficiálních materiálů 201 kg a v případě verze S, kterou zdobí kovaná kola Marchesini, je uvedena pohotovostní hmotnost 199 kg.

 

Harley-Davidson Pan America 1250

 

Harley-Davidson již v létě roku 2018 odhalil koncepty nové generace svých motocyklů, mezi nimiž figuroval i stroj s označením Pan America 1250. Právě ten se nyní v produkční podobě zařadil mezi hlavní hvězdy na stánku své značky, i když jeho prodej se má údajně rozběhnout až koncem roku 2020.

Harley-Davidson uvádí model Pan America 1250 jako prvního zástupce své vlastní kategorie Adventure Touring. V souvislosti s technickými specifikacemi tohoto stroje, mířícího podle evropských poměrů mezi velká cestovní endura, zmiňuje severoamerická značka pouze objem motoru Revolution Max 1250 kubických centimetrů, nejvyšší výkon 107 kW (145 k) a točivý moment 122 N.m. Další informace má Harley-Davidson v plánu zveřejňovat postupně až do spuštění prodeje.

Harley-Davidson Bronx

 

Harley-Davidson v létě loňského roku odhalil i koncept, který tehdy nesl označení Streetfighter, ale pro sériovou produkci se tento motocykl mění v model se jménem Bronx. Podobně jako v případě modelu Pan America 1250 i zde výrobce prozatím uvádí jen objem vidlicového dvouválce Revolution Max 975 kubických centimetrů, výkon 85 kW (115 k) a točivý moment přes 95 N.m. Další informace mají být uvolňovány postupně až do uvedení na trh koncem roku 2020.

 

Honda CBR1000RR-R Fireblade a Fireblade SP

 

Honda si pro Milán připravila skutečnou bombu v podobě zcela nové generace svého litrového superbiku, kterou představuje rovnou ve dvou provedeních, která lze charakterizovat jako ostré a ještě ostřejší. Při vývoji nových modelů CBR1000RR-R Fireblade a CBR1000RR-R Fireblade SP se Honda inspirovala u svého závodního speciálu RC213V MotoGP i jeho odvozené silniční verze RC213V-S.

Fireblade ve své nejnovější podobě ovšem i přesto zůstává věrný řadovému čtyřválci a ten disponuje nejvyšším výkonem v celé padesátileté historii těchto motorů u značky Honda. Pohonná jednotka o objemu 999,9 kubických centimetrů se pyšní nejvyšším výkonem 160 kW (217 k) při 14.500 otáčkách za minutu a točivým momentem 113 N.m při 12.500 otáčkách za minutu. Tyto hodnoty míří k zadnímu kolu stroje s pohotovostní hmotností 201 kg prostřednictvím šestistupňové převodovky. 

Video se připravuje ...

Fireblade SP se od standardního provedení liší komponenty podvozku v čele s druhou generací elektronicky stavitelného odpružení značky Öhlins předního i zadního kola. Vpředu je použita vidlice NPX a vzadu je umístěn tlumič TTX36 Smart-EC. Další výraznou odlišností jsou monoblokové čtyřpístkové radiální přední brzdové třmeny Brembo Stylema, které spolupracují s kotouči o průměru 330 mm. Samozřejmost pro obě provedení představuje armáda moderních asistenčních systémů pro zdokonalení ovladatelností a dosažení co nejlepších časů na kolo při jízdách na závodních okruzích.

 

Husqvarna Norden 901 Concept

 

Husqvarna si pro EICMA  2019 připravila překvapení, které vyvolává vzpomínky na cestovní endura z devadesátých let, navazující svým designem i technikou na tehdejší závodní stroje pro dálkové soutěže v čele se slavnou Rallye Paříž-Dakar. Husqvarna Norden 901 Concept dává již svým označením najevo, že prozatím nemíří na trh, ale je pouhým výstavním konceptem.

Design této novinky ovšem není to jediné, co si zaslouží pozornost. Pod atraktivně a zároveň účelně tvarovanými kapotami se totiž ukrývá nový kapalinou chlazený řadový dvouválec o objemu kolem 900 kubických centimetrů. Tento motor s největší pravděpodobností pochází od mateřské KTM a samotná Husqvarna k němu prozatím neuvádí bližší informace.

Husqvarna Norden 901 Concept pak vedle designu a pohonné jednotky může zaujmout i svým podvozkem. Ten totiž využívá k odpružení předního i zadního kola kvalitní komponenty značky WP a i prostřednictvím kol s drátěným výpletem dává jasně najevo, že zde se počítá s dlouhými výlety do terénu.

 

Kawasaki Z H2 

 

Kawasaki podobně jako například Ducati odhalila svou nejzásadnější novinku pro příští sezónu s jistým předstihem před samotným veletrhem EICMA 2019. Tato novinka v podobě modelu Z H2, kterou Kawasaki uvádí jako novou vlajkovou loď řady Z, po technické stránce navazuje na modely Ninja H2R, Ninja H2 a především Ninja H2 SX.

Agresivní linie modelu Z H2 ukrývají trubkový rám s rozvorem kol 1455 mm, jehož součástí je kapalinou chlazený řadový čtyřválec o objemu 998 kubických centimetrů s přeplňováním kompresorem. Pro Z H2 je tento motor naladěn na nejvyšší výkon 147,1 kW (200 k) při 11.000 otáčkách za minutu a točivý moment 137 N.m při 8500 otáčkách za minutu. Tyto hodnoty míří na zadní kolo prostřednictvím šestistupňové převodovky.

Podvozek Kawasaki Z H2 využívá vpředu upside-down vidlice Showa SFF-BP a vzadu odpružení Uni-Trak s tlumičem Showa. Motocykl se sedlem jezdce ve výšce 830 mm a pohotovostní hmotností 239 kg se může pochlubit i řadou asistenčních systémů. Ve výbavě má mimo jiné třístupňovou kontrolu trakce KTRC, asistent brzdového systému KIBS, náklonové ABS, launch control, systém rychlořazení KQS nebo tempomat.

 

KTM 1290 Super Duke R

 

KTM si pro modelový rok 2020 připravila kompletně přepracovaný vrchol rodiny modelů Duke, který patří k nejzábavnějším a zároveň nejšílenějším sériově vyráběným naháčům. Hlavní pozornost přitom byla věnována snižování hmotnosti a prakticky každý díl modelu 1290 Super Duke R prošel optimalizací s cílem odlehčení.

Mezi nejvýraznější změny patří přepracování hlavního trubkového rámu, u nějž KTM uvádí, že je třikrát pevnější, než bylo dosavadní provedení, a jeho doplnění o nový pomocný podsedlový rám z uhlíkových vláken. Změny se týkají i zavěšení a odpružení zadní kola i přední vidlice a brzdového sytému.

Kapalinou chlazený vidlicový dvouválec o objemu 1301 kubických centimetrů nyní disponuje nejvyšším výkonem 132 kW (180 k) a točivým momentem 140 N.m. S motorem i nadále spolupracuje šestistupňová převodovka a moderní elektronika. KTM v případě modelu 1290 Super Duke R uvádí, že pro rok 2020 je jeho suchá hmotnost 189 kg.

 

Moto Guzzi V85 TT Travel

 

Moto Guzzi představila model V85 TT v jeho finální podobě v loňském roce a výrobu zahájila ve svém závodu Mandello del Lario začátkem února letošního roku. Cestovní enduro bylo jedním z nejvíce očekávaných modelů pro letošní sezónu, který je výjimečným zástupcem své třídy a zároveň také symbolem budoucnosti této značky.

Moto Guzzi nyní po mimořádném obchodním úspěchu modelu V85 TT neusíná na vavřínech a pro modelový rok 2020 představuje cestovní verzi Travel s bohatou výbavou. Standardem je pro ni mimo jiné vyšší cestovní čelní štít, dvojice bočních kufrů s velkým objemem, sada vyhřívaných rukojetí, dvojice přídavných světlometů LED a multimediální platforma Moto Guzzi MIA, jejímž prostřednictvím lze k motocyklu připojit chytrý telefon a rozšířit funkčnost přístrojového panelu.

Po technické stránce se novinka od výchozího provedení V85 TT nijak neliší a i k jejímu pohonu slouží podélně uložený dvouválec do V o objemu 853 kubických centimetrů s nejvyšším výkonem 59 kW (80 k) a točivým momentem 80 N.m, který je spojen se šestistupňovou převodovkou. Exkluzivně pro model V85 TT Travel byl namíchán barevný odstín Sabbia Namib.

 

MV Agusta Superveloce 800

 

MV Agusta na EICMA 2018 překvapila konceptem Superveloce 800 na základech sériového supersportu F3 800. Koncept zaujal svým designem a pozitivní reakce veřejnosti mu zajistila cestu do sériové produkce, kterou MV Agusta potvrdila již během letošního jara. Během EICMA 2019 se pak na koncept přímo navazující sériový model představuje rovnou ve dvou provedeních.

Exkluzivní MV Agusta Superveloce 800 Serie Oro zůstává původnímu konceptu věrná téměř ve všech detailech včetně provedení kol či řešení výfukového systému, zatímco MV Agusta Superveloce 800 jako základní model využívá z výchozího modelu F3 800 mnohem více komponentů.

Srdcem obou modelů je řadový tříválec o objemu 748 kubických centimetrů s nejvyšším výkonem 108 kW (148 k) a točivým momentem 88 N.m. V případě provedení Serie Oro bude k dispozici závodní sada zvyšující výkon na 112,5 kW (153 k). MV Agusta pro provedení se standardním výkonem uvádí maximální rychlost 240 km/h.

 

Suzuki V-Strom 1050 a Suzuki V-Strom 1050XT

 

Suzuki si pro rok 2020 připravila prakticky novou generaci svého velkého cestovního endura a V-Strom 1000 se díky tomu mění ve V-Strom 1050. Proměnu vedle samotného označení odhaluje i přepracovaný design. Díky tomu se novinka stylově silně přibližuje dodnes populárnímu modelu DR-Big v jeho původní podobě z konce osmdesátých let.

Za novým designem se pak ukrývá rám z hliníkové slitiny, v němž je zavěšen kapalinou chlazený vidlicový dvouválec o objemu 1037 kubických centimetrů s nejvyšším výkonem 79 kW (107 k) při 8500 otáčkách za minutu. Motor, splňující emisní normu Euro 5, spolupracuje se šestistupňovou převodovkou. Samozřejmostí jsou moderní asistenční systémy, usnadňující ovládání tohoto velkého motocyklu.

Suzuki V-Strom 1050 s rozvorem kol 1555 mm má sedlo ve výšce 855 mm, resp. 850 mm v případě provedení XT zaměřeného ještě více na cestování, čemuž odpovídá jeho výbava, která zahrnuje mimo jiné tempomat, LED ukazatele směru, centrální stojan, kryty řídítek a stavitelný větrný štítek před jezdcem.  

 

Triumph Bobber TFC

 

Triumph patří mezi výrobci motocyklů mezi specialisty na individualizace, což nejlépe dokumentují rozsáhlé katalogy příslušenství pro jednotlivé modely. Začátkem roku 2019 se však britská značka vydala ještě dále a prostřednictvím své nové divize TFC (Triumph Factory Custom) nabízí exkluzivní limitované edice svých strojů.

První zástupce divize TFC představují již dříve odhalené modely Thruxton TFC a Rocket 3 TFC, na něž nyní navazuje Bobber TFC. Tato novinka, kterou zdobí řada exkluzivních komponentů z uhlíkových vláken, leštěného kovu a kůže, samozřejmě stojí na základech modelu Bobber a k jejímu pohonu slouží řadový dvouválec, který z objemu 1200 kubických centimetrů poskytuje nejvyšší výkon 64 kW (87 k) a točivý moment 110 N.m.

Podobně jako v případě předchozích zástupců divize TFC se i zde jedná o použití exkluzivních komponentů a to specifického barevného provedení. Podvozek modelu Bobber TFC se díky tomu pyšní stavitelným odpružením předního i zadního kola z produkce značky Öhlins, zatímco brzdový systém využívá vpředu čtyřpístkové radiální třmeny Brembo M50 v kombinaci s kotouči o průměru 310 mm. Třešničkou na tomto dortu může být výfukový systém Arrow. Produkce je omezena na 750 exemplářů pro celý svět.

 

Yamaha Tracer 700

 

Yamaha pro modelový rok 2020 důkladně přepracovala jeden ze svých nejúspěšnějších modelů. Výsledkem je Tracer 700 se zcela novou vizáží, za níž vděčí až futuristickým liniím své zcela nové polokapotáže s LED osvětlením, při jejímž vývoji hrála jednu z nejdůležitějších rolí ochrana jezdce před prouděním vzduchu a nepřízní počasí.

Přepracována byla i ergonomie a pozice jezdce za řídítky má být i díky jejich rozšíření o 34 mm nyní ještě pohodlnější a uvolněnější. Na tom se má ostatně podílet i nové sedlo. Za vynikající ovladatelností pak má stát i rozvor kol 1460 mm spolu s pohotovostní hmotností 196 kg, k níž Yamaha uvádí, že je nejnižší ve třídě.

Video se připravuje ...

Základem modelu Tracer 700 je i v jeho nejnovější podobě kompaktní ocelový páteřový rám, v němž je zavěšen přepracovaný řadový dvouválec o objemu 689 kubických centimetrů, který pro rok 2020 disponuje nejvyšším výkonem 54 kW (73 k) a točivým momentem 68 N.m. Motor, který spolupracuje s šestistupňovou převodovkou, splňuje emisní normu Euro 5.  

Zdroj: Aston Martin Lagonda, BMW Group, Ducati Motor Holding S.p.A., Honda Motor Europe Ltd., Husqvarna Motorcycles, Kawasaki Motors, KTM Sportmotorcycle GmbH, MV Agusta Motor SpA, Piaggio & C. SpA, Suzuki Motor Corporation,  Triumph Motorcycles, Yamaha Motor Company

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme