Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kde dnes Volvo vyrábí auta? Můžou být ze šesti států

Jan Faltýsek
Diskuze (0)

Osobní Volva se dnes vyrábějí v 6 různých zemích světa. Patří mezi ně Švédsko, Indie, Čína, Belgie, Malajsie a Spojené státy. Právě ve Spojených státech jde o továrnu nejnovější. To je ale stále jen zlomek aktivit celé Volvo Group.

Souvislost mezi zemí původu a kvalitou bývá často jen předsudek, přesto je minimálně pro zajímavost dobré vědět, co se kde vyrábí. Zemí původu (made in) se také rozumí pouze místo, kde jsou vozy sestaveny. Díly mohou tedy pocházet z celého světa.

Volvo Group je opravdu rozsáhlá síť fungující nepřetržitě desítky let. A to i v případě odnože osobních vozů Volvo Cars, kterou musel z finančních důvodů převzít Ford a poté čínsky Geely Holding.

Video se připravuje ...

Švédsko: Torslanda

Dnes se všechny vozy Volvo ve Švédsku vyrábějí v jediném provozním závodě, který se nachází v Torslandě. Jako první zde z výrobní linky sjelo Volvo Amazon z roku 1956.

Dnes zde společnost vyrábí mnoho vozů, včetně modelů V60, XC60, V90 Cross Country, XC90, V60 Cross a dalších. Společnost odtud vyváží své vozy do celého světa.

Dříve také: Lundby, Kalmar, Uddevalla

Vůbec první továrna na výrobu automobilů Volvo se nachází na předměstí Lundby ve švédském Göteborgu. Zde se také vyráběl debutový model Volvo OV4. Tento závod byl v provozu 46 let a společnost jej uzavřela v roce 1973.

V roce 1971 zahájila společnost výstavbu dalšího závodu u Kalmaru a pojmenovala jej Volvo Kalmar Assembly plant. Společnost otevřela tento závod v roce 1974 a vyráběla zde některé špičkové modely, například Volvo 164, Volvo 240, Volvo 260, Volvo 940, Volvo 960 a některé další. Tento závod byl také v roce 1994 uzavřen.

Kromě výše uvedených závodů vyráběla společnost Volvo také v závodě v Uddevalle. Stejně jako Kalmar a Lundby zde však společnost ukončila výrobu v roce 2013.

Belgie: Gent

Společnost působí v Belgii pod názvem Volvo Car Gent, dříve Volvo Cars Europe Industry. V roce 1965 Volvo debutovalo v Belgii výrobou modelové řady 120, známé také jako Volvo Amazon. Tento závod je také prvním závodem Volvo mimo Švédsko v Evropě.

Do roku 2013 se tento závod stal epicentrem výroby společnosti Volvo – vyrábělo se tu nejvíce vozidel ze všech továren. V roce 2016 zde společnost vyrobila již 6. milion vozů. Dnes zde značka vyrábí modely XC40, V60 a C40. Gent je také domovem nákladních automobilů Volvo.

Čína: Chengdu, Daqing, Luqiao

Společnost Volvo otevřela svou první automobilku v zemi v roce 2013 pod názvem Zhongjia Automobile Manufacturing, Chengdu. Tento závod se nachází v Čcheng-tu a vyrábí sériové vozy společnosti, modely S60 a XC60.

Dále společnost otevřela v roce 2014 závod ve městě Daqing. Tento závod vyrábí modely Volvo S90 a Volvo S90 L. Závod v Daqingu vyváží modely S90 do Evropy a některých dalších zemí.

Společnost také přesunula celosvětovou výrobu modelu S90 ze závodu Torslanda ve Švédsku do závodu Daqing.

Nejnovější závod, který společnost v Číně otevřela, se nachází ve městě Luqiao. Společnost zde plánuje vyrábět modely na bázi CMA. V současné době zde Volvo vyrábí modely XC60 a Polestar 2.

Indie: Bengalúr

Volvo se na indickém trhu angažovalo již dlouho. Již dříve, v roce 1998, založila společnost závod na výrobu nákladních automobilů.

V roce 2015 společnost učinila revoluční krok a rozhodla se otevřít závod na výrobu automobilů v Bengalúru.

XC90 byl prvním vozem Volvo "Made in India", který sjel z výrobní linky v roce 2017. Dále společnost začala v Indii vyrábět modely XC60, S90 a V90 Cross Country.

V březnu 2022 Volvo v zemi rovněž položilo základy výzkumných a vývojových aktivit. Cílem společnosti je dosáhnout nulových emisí skleníkových plynů v hodnotovém řetězci do roku 2040.

USA: Ridgeville

Společnost otevřela svůj vůbec první závod na výrobu automobilů ve Spojených státech v roce 2018. Továrna leží v okrese Berkley v Jižní Karolíně. Tento závod se nazývá Volvo Ridgeville facility.

Společnost zde vyrábí benzinové a hybridní verze sedanu Volvo S60. V roce 2021 firma oznámila elektrifikaci svých vozidel v následujících letech.

Kromě toho Volvo plánuje v závodě v Ridgeville vyrábět dva elektromobily, novou generaci XC90 a Polestar. Tento závod slouží především pro americký a evropský trh.

Malajsie: Shah Alam

Vůbec první závod společnosti Volvo na výrobu automobilů v Asii se nachází v Malajsii. Tento závod se nachází v malajsijském městě Shah Alam a jeho provoz byl zahájen v roce 1967.

Prvním vozem, který sjel z výrobních linek v Shah Alam, bylo Volvo 144. V současné době zde společnost vyrábí modely XC40, XC60, S60, S90 a XC90. Tyto vozy se vyvážejí převážně do zemí jihovýchodní Asie.

Thajsko: Výroba už ne, ale ambice vyšší

Volvo vyrábělo v Thajsku několik let, ale zjistilo, že počet vozů, které je schopno prodat na místním trhu, je nízký. Společnost rozhodla, že bude ekonomicky výhodnější přesunout veškerou výrobu do Malajsie, a tím konsolidovat výrobní náklady. Stalo se tak v roce 2012.

Volvo jako takové ale z Thajska nezmizelo, naopak. Na místním trhu chce být nejprodávanější prémiovou značkou. K dosažení toho cíle tu v roce 2020 vznikl komplex, který spojuje velký sklad, servis, vzdělávací prostory a testovací zařízení. Tento komplex nazvaný VCT CDTC se rozkládá na ploše přes 23 čtverečních kilometrů.

Dříve také: Kanada, Afrika, Chile

Montážní závod Volvo v kanadském Halifaxu byl otevřen 11. června 1963 princem Bertilem. Byl to druhý montážní závod Volvo otevřený mimo Švédsko a po Rolls-Royce druhý nedomácí automobilový závod v Severní Americe.

Přestože byl závod velmi úspěšný, v roce 1998 bylo rozhodnuto závod v Halifaxu uzavřít, přičemž společnost jako dva z důvodů uvedla globalizaci a dohodu NAFTA. Budova závodu stále stojí.

Kamiony Volvo Trucks: Celý svět

Kabiny Volvo Trucks se vyrábějí na severu Švédska ve městě Umeå a v belgickém Gentu, zatímco motory se vyrábějí ve městě Skövde ve střední části země. Kromě několika menších závodů má Volvo montážní závody ve Švédsku (Göteborg, zde sídlí také ústředí), Belgii, USA, Brazílii, Jižní Africe, Austrálii, Číně, Indii a Rusku.

Největší ze závodů Volvo Trucks je v USA, ve Virginii. Pod Volvo Group spadají také Renault Trucks, Mack Trucks.

Lodní motory Volvo Penta

Pod Volvo Group náleží také výrobce lodních motorů Volvo Penta, založený už v roce 1907! Společnost má několik výrobních základen pro vznětové motory ve Varu ve Švédsku a v Lingangu v Číně. V Lexingtonu v Tennessee ve Spojených státech potom pro všechny zážehové a záďové motory. Společnost Volvo Penta působí po celém světě a má přibližně 4000 prodejců ve 130 zemích!

Jan Faltýsek
Diskuze (0)

Doporučujeme