Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kde všude jsou v autě čipy? Možná vás překvapí, co všechno mají na starost

Jan Zajíc
Diskuze (47)

O čipech pro automobily se v poslední době hodně mluví. A to hlavně kvůli jejich nedostatku, s nímž výrobci vozidel už nějaký čas bojují.

Moderní auta se přitom bez čipů neobejdou. Co všechno mají na starost, vysvětluje Marek Jancák, vedoucí výroby ve Škoda Auto. „Čipy samotné mají mnoho podob a platí to i pro ty využívané v automobilech. Může jít o zcela jednoduchou součástku, která obsahuje jeden jediný tranzistor, ale také složitý integrovaný obvod, který řídí náročný systém,“ popisuje.

Ve vozech české značky se vyskytují téměř všechny druhy čipů, snad až na ty nejvýkonnější. „Vzhledem k decentralizovanému systému v moderních automobilech nedosahují například čipy pro řídicí jednotky takového výkonu jako u počítačů nebo špičkových mobilních telefonů. Není to ani potřeba,“ říká Jancák.

A co všechno tedy čipy obstarávají? 

Pro auta jsou podle Jancáka zásadní především čipy, které obstarávají emisní řízení motoru nebo například řízení odběru elektřiny z baterie elektromobilu. „Bez čipů by se vlastně dnešní moderní vůz v podstatě nerozjel,“ vysvětluje.

Jenže čipy jsou vlastně třeba i LED světelné prvky: každá jedna dioda je čipem, který zároveň vydává světlo. Už jen díky LED světlometům tak v autech dnes skutečně napočítáme stovky čipů. Těch složitějších a náročnějších pak bývají vyšší desítky. Například zmíněné světlomety nad sebou mají řídicí jednotky, které jejich funkce ovládají.

Jiné čipy jsou v autech proto, aby jim pomohla splňovat současné bezpečnostní požadavky. Airbagy, napínače pásů, ABS i stabilizační systém, nebo různé asistenční systémy či „záchranný“ systém e-Call, nic z toho se bez čipů neobejde.

„Důležité je zmínit, že v případě těchto systémů klademe extrémní důraz na bezvýpadkový provoz. Zatímco u mobilů a počítačů určité výpadky tolerovat můžeme, v autech ne,“ zdůrazňuje Marek Jancák.

Čipy vyžadují také různé komfortní a praktické výbavy automobilu. Jde například o rádio, klimatizaci, celý palubní systém s dotykovým displejem a další.

Video se připravuje ...

Jan Zajíc
Diskuze (47)

Doporučujeme

Avatar - Beefcake
16. 1. 2022 10:30
Re: Nedostatek čipů je bouda
Pardon, nie panacek, ale matrioska. Z najmocnejsieho statu sveta.
Avatar - MS-sport
16. 1. 2022 09:57
Re: Nedostatek čipů je bouda
Nebuď drzej. Toho panáčka si nech pro někoho jinýho. Buďto čipy nejsou, protože je Čína z nějakýho důvodů nedodává nebo na čipy ČÍNA nemá zásadní vliv, protože EU je soběstačná a pak je v tom něco jinýho.
Avatar - Beefcake
16. 1. 2022 09:40
Re: Nedostatek čipů je bouda
A ty si sa tu co za panacka objavil ?
Inak vsetci vedia, ze cipy nie su, lebo sa spotrebovali do vakcin !
16. 1. 2022 09:14
Re: Takže....
ruskochinskej mlok
Avatar - MS-sport
16. 1. 2022 05:23
Re: Takže....
:D :D panebože to jsou kraviny