Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kdy auta začnou číst myšlenky? Jaguar chce během jízdy znát vaši náladu a zamezit stresu

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Společnost Jaguar Land Rover vyvíjí technologii, která přizpůsobí kabinu automobilu na základě vaší nálady. Není to vtip.

V autě už dnes máme celou řadu asistentů, hlasové ovládání a další prvky, které nám mají usnadňovat a zpříjemňovat cestu. Ví to i společnost Jaguar Land Rover, která nově vyvíjí vlastní technologii umělé inteligence, která dokáže rozpoznat vaši náladu a uzpůsobit tomu prostředí v interiéru. Hlavním cílem je to, aby se řidič cítil komfortně a nebyl ve stresu.

Základem celého systému je kamera snímající řidiče, dále software pro rozpoznávání obličeje, jakož i biometrické snímání hodnotící aktuální stav řidiče. V závislosti na náladě tento asistent uzpůsobí nastavení celé řady prvků – klimatizace, hudby či okolního osvětlení.

Systém tak například automaticky navolí uklidňující barvy osvětlení, pokud zjistí, že je řidič ve stresu, případně změní teplotu v autě na základě biometrických dat. Jaguar Land Rover říká, že systém se bude neustále přizpůsobovat tomu, jak se řidič zrovna tváří a postupně se bude učit „číst“ náladu a návyky řidiče.

Tím ale britská značka zdaleka nekončí a podobný prvek chce nabídnout i pro cestující ve druhé řadě. Tady bude umět utlumit světla a zvýšit teplotu vzadu, když u posádky zjistí příznaky ospalosti, aby se jí odpočívalo jako v bavlnce.

Na rozdíl od jiných asistenčních systémů budoucnosti nemá tento příliš daleko k realizaci. Nicméně předpokládáme, že půjde o volitelné položky. Ne všem motoristům se zřejmě bude líbit, že by je ve voze permanentně snímala kamera.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Doporučujeme