Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Když Felicia Pick-up byla krátká: Unikátní Laureta je na prodej

Lukáš Volšický
Diskuze (9)

Koncem minulého tisíciletí se na českém trhu začala prodávat unikátní prodloužená užitková Škoda Felicia, která byla automobilce trnem v oku. Jmenovala se Laureta a stejnojmenná mladoboleslavská společnost ji chtěla vyrobit v až 300 kusech. Nakonec jich bylo méně.

Už pravidelně v českých automobilových inzerátech hledáme netradiční youngtimery a veterány. A teď jsme našli opravdovou specialitu, jakou bychom mohli lidově pojmenovat „Felicie jezevčík“. Ihned na úvodní fotografii inzerátu nám totiž padla do oka až nezvykle dlouhá užitková Škoda Felicia, která sice není oficiálním produktem mladoboleslavské automobilky, zato je velkou raritou.

Jmenuje se Laureta a je zvláštním počinem české společnosti Laureta Auto. Kdysi ji vedl Jaroslav Jelínek a sídlila v Mladé Boleslavi, domovském městě automobilky Škoda Auto. Jaroslav Jelínek koncem minulého tisíciletí našel novou obchodní příležitost, když si uvědomil, že Škoda Pick-up může být pro některá využití příliš krátká a nepraktická, a tak přišel s inovací.

V roce 1999 zahájil výrobu prodlouženého pick-upu na základech užitkové Felicie, když rozvor náprav prodloužil o 600 milimetrů. Výslednou delší škodovku však musel přejmenovat, protože automobilka se od projektu distancovala a rozhodla, že nově vznikající přestavby nesmí nést typické logo automobilky. Nová Laureta následně vyráběla v otevřených verzích i s uzavřenou nástavbou.

Video se připravuje ...

Speciální Laureta nejčastěji sloužila jako dodávka, montážní vůz, sanita nebo pohřební vůz a vyrobila se v relativně malém počtu. Mladoboleslavská společnost Laureta plánovala produkci až 300 vozů, ale nakonec jich vyrobila pouze okolo 265. A není divu, že dnes jsou velmi ceněnou raritou.

V dnešních dnech se v Česku prodává pick-up Laureta s otevřenou korbou a typickou čtyřválcovou třináctistovkou o maximálním výkonu 50 kW (68 koní). Prodejce v nabídce na inzertním serveru Ráj veteránů uvádí, že zakládá na Felicii z roku 1997 a během svého „života“ ujela 189 tisíc kilometrů. Novému zájemci by ji pak nejraději přenechal za rovných 250 tisíc korun.

Lukáš Volšický
Diskuze (9)

Doporučujeme

Avatar - Stejsn
1. 12. 2023 10:58
Re: Kusy vyrobené a dochované
Já vím o pěti. Jednu má Libor ve Strnadicích v muzeu a dvě jezdí po Praze. Nejmíň jednu má sám Jelínek, bílou. Všechny s laminátovou nástavbou. Ty pražské je jedna bílá s novou maskou po bouračce 1AM 82-83 a jeden černý pohřebák (nemocnice na karláku) AKV 90-60. A pak je ještě jeden žlutý pickup přestavěný na FUN.
1. 12. 2023 09:35
Kusy vyrobené a dochované
Opravdu nevím jestli jich bylo vyrobeno až 265 . Ale vlastníci vědí. O dochovaných kusech. Osobně jsem na vlastní oči viděl pouze do 16 dochovaných kusů kdo jich viděl víc?? Rád je poznám
Avatar - KANKUNEN
1. 12. 2023 06:34
Re: Hlavně se s tím neotáčet!
Redakce má k tomu mínusování radu - ignoruj to.
30. 11. 2023 22:29
Re: Hlavně se s tím neotáčet!
Jj, taky mě zuřivé palečkování zdejšího šíleného multinicka baví! :D :D :D I kdybych sem napsal, že zítra vyjde slunce, do pár minut od toho blba dostanu 7-8 palců dolů! :-[] :-[] :-[]
30. 11. 2023 21:49
Re: Hlavně se s tím neotáčet!
Jiak ti mínuskáři, nebo spíš ten mínuskář, je srandovní 🤣