Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výročí škodovek v roce 2024: Slavit budou felicia, fabia, embéčko, stovka i superb

Lukáš Volšický
Diskuze (3)

Už brzy oslavíme příchod nového roku 2024. I v následujícím roce budeme slavit automobilová výročí a narozeniny bude mít spousta modelů naší domácí Škodovky. Připravili jsme pro vás přehled blížících se jubileí.

Nový rok 2024 se rychle blíží a už tradičně v něm budeme slavit i automobilová výročí. Nahlédli jsme do automobilového kalendáře a odhalili, že v následujících měsících budou slavit jubileum i mladoboleslavské škodovky a rozhodně jich nebude málo. Výročí budou oslavovat legendární lidové modely, první moderní SUV značky i unikátní projekty jako majestátní vládní limuzína.

Inspirovali jsme se a přinášíme vám první seznam aut z dávné i moderní historie společnosti Škoda Auto, která významně ovlivnila český automobilový průmysl. A začněme luxusní osmiválcovou limuzínou, která byla určena bankéřům, majitelům továren i ministerským úředníkům. A postupně se propracujeme i k výrazně dostupnějším autům.

Škoda Superb oslaví 90 let

Devadesáté výročí v nadcházejícím roce 2024 oslaví původní Škoda Superb z třicátých let. Už v roce 1934 se představila Československu s inovativním páteřovým podvozkem a benzinovým vidlicovým osmiválcem. Tehdejší vlajková loď Škodovky se vyráběla ve dvou karosářských variantách – standardní sedan se čtyřmi okny a delší limuzína se šesti okny. S cenou od 65 tisíc korun byla limuzína přibližně čtyřikrát dražší než lidově dostupný Popular.

Video se připravuje ...

Škoda VOS oslaví 75 let

Po komunistickém převratu v Československu v roce 1948 vznikla vládní potřeba pancéřované limuzíny pro nejvyšší představitele státu, a tak byl v následujícím roce 1949 zahájen vývoj snad nejluxusnější škodovky všech dob. V závodě AZNP Mladá Boleslav, dnes Škoda Auto, dostali za úkol vyvinout novou vládní limuzínu, která byla později představena se jménem Škoda VOS (Vládní Osobní Speciál). Ve Škodovce tehdy vyvinuli podvozek, karoserie byla dílem karosárny Sodomka, motor dodala Praga a interiér navrhla Tatra.

Škoda Felicia a Octavia oslaví 65 let

U výročních škodovek se s blížícím koncem padesátých let přibližujeme nižším sociálním skupinám, protože půlkulaté jubileum budou slavit populární modely Felicia a Octavia. V roce 1959 přijela na svět původní Octavia, která vznikla modernizací předcházejícího modelu s přezdívkou „Spartak“. Ve stejném roce se poprvé představil i kabriolet Felicia vycházející ze sedanu Octavia. Obě tyto škodovky dnes patří k nejoblíbenějším modelům českých veteránistů.

Škoda 1000 MB oslaví 60 let

Tisíc malých bolestí v následujícím roce 2024 oslaví významné 60. výročí. Populární „embéčko“ přijelo na svět 1964 a v historii mladoboleslavské automobilky je jedním z nejdůležitějších modelů. Škoda 1000 MB byla prvním modelem značky se samonosnou karoserií a koncepcí pohonu „vše vzadu“, tedy s motorem vzadu a pohonem zadních kol. Tehdy inovativní technika přinesla celou řadu problémů, kvůli nimž se vozu přezdívalo také „DoDo„ neboli „Dodělej Doma“.

Škoda 100 oslaví 55 let

O pět let později automobilka představila nástupce „embéčka“, kterým byla výrazně úspěšnější „stovka“. Jak už tomu u tehdejšího vývoje Škodovky bylo, nová Škoda 100 byla evolucí předcházející „tisícovky“ a pokračovala s koncepcí „vše vzadu“. Nejdůležitějšími inovacemi byly modernější a pevnější karoserie, vylepšený interiér a některé konstrukční prvky. Na motoru byly provedeny pouze drobné změny, např. zvětšení pístního čepu o dva milimetry na výsledných dvacet.

Škoda Rapid a 130 L oslaví 40 let

V roce 1984 se na výrobních linkách Škodovky začala montovat nová Škoda Rapid, pokračovatel předcházejícího modelu Garde. Novinka byla technicky shodná se svým předchůdcem, ale designově byla modernizována po vzoru modelové řady 742. Nejdůležitějšími vylepšeními byly i širší rozchod kol nebo zvětšené lemy blatníků. Ve stejném roce se v nabídce objevila i nová výkonnější Škoda 130 L.

Škoda Felicia oslaví 30 let

Výročí bude v následujícím roce 2024 oslavovat i novodobá Škoda Felicia. Do sériové výroby vstoupila v roce 1994 a byla prvním modelem značky, na kterém se významně projevilo začlenění automobilky do německého koncernu Volkswagen. Technicky vycházela z předcházejícího Favoritu, ale byla mnohem pokročilejší – byla spolehlivější a u vybraných výbav se objevily nové prvky jako ABS nebo posilovač řízení.

Škoda Fabia oslaví 25 let

Jedno z nejčastějších aut na dnešních českých silnicích bude za už za pár měsíců slavit první čtvrtstoletí na světě. V září 1999 se na autosalonu ve Frankfurtu představila první Škoda Fabia se základní karoserií hatchback. Původní Fabia se začala prodávat těsně před koncem toho roku a byla duchovním pokračovatelem Felicie, i když se v ostatních karosářských verzích ještě nějakou dobu vyráběly vedle sebe. Škoda Fabia se později představila i jako kombi a sedan.

Škoda Yeti oslaví 15 let

Už v příštím roce bude mít Škoda Yeti nárok na občanský průkaz. První moderní SUV od Škodovky se začalo vyrábět v roce 2009 a zajímavým faktem je, že bylo první škodovkou s parkovací kamerou. Všechny předcházející modely byly vybaveny pouze klasickými pípajícími senzory a grafickým znázorňováním. Už v roce 2009 navíc získala cenu pro Rodinné auto roku od britského časopisu Top Gear.

Lukáš Volšický
Diskuze (3)

Doporučujeme

24. 11. 2023 14:35
Ony všechny tyto Škodovky...
...jsou v našich krajích už úplně zapomenuté, ba neznámé vozy, tak je tady musí pořádně připomenout. Asi tak po třistašedesátépáté :-) :no:
Avatar - 3_diamanty
24. 11. 2023 10:58
25 rokov fabie
Akoby to bolo vcera ked prisla ... pecka jak to leti ;-)
23. 11. 2023 20:49
Octavia
Proč tam chybí dvojková Octavia té bude 20 let.