Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Forman Marathon se prodává za 150 tisíc. Takových vzniklo jen 5000 kusů

Lukáš Volšický
Diskuze (10)

Hledáte do sbírky zajímavou klasickou škodovku ze začátku moderní éry? V české inzerci jsme našli praktickou Škodu Forman v už zapomenuté speciální edici „Marathon“. V roce 1992 se vyrobila v omezeném počtu pěti tisíc kusů.

Populární Škoda Favorit byla pro mladoboleslavskou automobilku začátkem nové éry. Pamětníci a nadšenci do klasických škodovek si nepochybně vzpomenou, že od základního hatchbacku byla odvozena i praktičtější kombi varianta s modelovým pojmenováním Škoda Forman. Původně se měla jmenovat Turist, vyráběla se v letech 1990 až 1995 a vznikla ve výrazně menším počtu než výchozí Favorit.

Konstrukčně se Škoda Forman od výchozího pětidveřového hatchbacku odlišovala hlavně delší podlahou, nastavenou mezi prolisem náhradního kola a zadním nárazníkem, střechou, novými zadními bočnicemi s proskleným C-sloupkem a pochopitelně i zadním nárazníkem. Základní objem zavazadlového prostoru tak vzrostl z původních 251 na 400 litrů, a přestože Forman byl o 35 centimetrů delší než Favorit, byl těžší pouze o 45 kilogramů.

S Favoritem a Formanem automobilka zahájila i nový obchodní model, když začala představovat akční modely. Speciálně pro kombi Forman připravila unikátní speciální edici „Marathon“, kterou v roce 1992 oslavovala spolupráci s Českým olympijským výborem před letní olympiádou v Barceloně a sponzorství Českého olympijského týmu. A teď se jeden z mála vyrobených vozů objevil na prodej v českých inzerátech.

Zachovalá Škoda Forman „Marathon“ je jedním z pěti tisíc vyrobených kousků s ozdobným nápisem pod zadním oknem a prvky výbavy Komfort z Favoritů. Speciální Forman měl hliníková kola, ostřikovače předních světlometů, boční ochranné lišty, střešní okno, střešní nosiče, spoiler na pátých dveřích, centrální zamykání, autorádio Blaupunkt, digitální hodiny ve stropním panelu a zpožďovač vnitřního osvětlení.

Specifikem všech vyrobených aut byly modrý lak v odstínu „Irisová modř“, látkové čalounění sedadel Frank Flipper a čalounění výplní dveří látkou Frank. Všech pět tisíc vozů vzniklo na výrobní lince ve Vrchlabí a k zákazníkům se dostaly se základní cenou 225.000 Kčs. Škoda Forman 135 LS, jakou jsme našli na inzertním serveru Ráj Veteránů, se pak aktuálně prodává za cenu 149.000 Kč.

Musíme však uznat, že už na první pohled je velmi zachovalým autem, a hlavně od roku vyrobení 1992 najela pouhých 67 tisíc kilometrů. Škodovka přitom vyrobila celkem 219.254 Formanů a pro srovnání exkluzivity uvádíme i fakt, že výchozích Favoritů vzniklo dokonce 783.167 kusů.

Lukáš Volšický
Diskuze (10)

Doporučujeme

28. 11. 2023 11:14
Re: Fávo
Volnoběh :-[]
28. 11. 2023 04:59
Fávo
Co ten zaseklý otáčkoměr :D
Avatar - Lackey
28. 11. 2023 00:25
Služobák
Tak na taký Marathon som ukecal svojho riaditeľa, aby sme ho kúpili do firmy. Vybavil som ho protekčne priamo v Skoda auto MB. Bol som veľký frajer s ním na služobných cestách vtedy to bol luxus na cestách. A tie ostrekovače svetlometov neboli na hocijakých autách, len staré Volvo, Saab auta .... Bola to paráda , že som v zime na kraji blatom zasr* ných ciest nemusel omývať svetlá, ale náplň do ostrekovačov sa musela dopĺňať každých 80-100 km.Kódovateľné autorádio Blaupunkt vo výbave, na tú dobu vrchol audio techniky z Německa. Parádne spomienky....
27. 11. 2023 23:19
Re: To auto je odlišné
A ta barva je dost ošklivá. Řada dalších akčních modelů ji měla zvolenou mnohem lépe, např vínový Solitaire... :-) :yes:
27. 11. 2023 23:17
Re: Forman
Ne, nedaly. To dá přece rozum, proč by vyráběli kombík se sklopnými zadními sedačkami? :-[]