Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kenworth a Toyota pokračují ve vývoji nákladních vozidel s palivovými články

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Kenworth Truck Company a Toyota North America odhalují, již dříve ohlášenou novou generaci těžkých nákladních vozidel s elektrickými pohonnými jednotkami a palivovými články.

Společnosti Kenworth Truck Company a Toyota North America začátkem letošního roku oznámily, že společně pracují na vývoji a výrobě těžkých nákladních vozidel s nulovými emisemi.

Nyní spolu s Port of Los Angeles a California Air Resources Board (CARB) odhalují výsledek svého vývoje v podobě těžkého nákladního vozidla s palivovými články. Ten se má podle oficiálních materiálů minimálně vyrovnat vozidlům na naftu, přitom však jedinými jeho emisemi má být čistá voda.  

Nejnovější nákladní vůz poháněný elektřinou z palivových článků je součástí projektu Zero and Near-Zero Emissions Freight Facilities (ZANZEFF) a kombinuje podvozek i kabinu tahače Kenworth T680 s elektrickým pohonným ústrojím a palivovými články značky Toyota.

Nová generace bezemisního nákladního automobilu má přímo navazovat na projekty Zero Emission Cargo Transport (ZECT) značky Kenworth a Project Portal značky Toyota, jejichž výkony má překonávat a to především v oblasti dojezdu na jedno natankování. Ten je totiž nyní odhadem přes 480 km, což je dvojnásobek oproti projektu ZECT.

Podle plánů zveřejněných začátkem letošního roku má být těchto vozidel vyrobeno celkem deset a všechna mají být právě v rámci projektu ZANZEFF využívána k přepravě nákladu z přístavů Los Angeles a Long Beach po celém regionu Los Angeles, metropolitní oblasti a regionu Jižní Kalifornie, oblasti přístavu Port of Hueneme, a nakonec i okresu Merced. Nákladní vozidla budou provozovat společnosti Toyota Logistics Services (4 vozidla), United Parcel Services (3), Total Transportation Services Inc. (2) a Southern Counties Express (1).

Zdroj: Toyota, Kenworth Truck Company

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme