Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Carnival míří do USA jako stylové MPV se vzhledem SUV a osmi místy

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Čtvrtá generace modelu Kia Carnival míří do USA jako stylové MPV, které by mělo přilákat zájemce například svým dobrodružným vzhledem, prostornou kabinou a místem až pro osm cestujících.

Automobily kategorie MPV jsou v posledních letech na ústupu, Kia však věří, že by nová generace modelu Carnival, který v USA nahrazuje třetí generaci prodávanou pod označením Sedona, mohla u zákazníků zabodovat. Design vozu byl totiž již od začátku koncipován tak, aby se odlišoval od konkurence a útočil na smysly zájemců o vozy ze segmentu SUV, kteří chtějí velké a dominantně vyhlížející auto, ale nepotřebují terénní schopnosti.

Cílem bylo, aby karoserie nové generace působila vyšší, širší a univerzálnější. Automobilka přitom opět použila svou ikonickou masku ve tvaru tygřího nosu, na kterou navazují LED světlomety se stylovým světelným podpisem. Celou příď navíc zdobí bohaté chromování a nechybí ani inovované logo automobilky.

Boční linie jsou celkem jednoduché, zdůrazněná ochrana prahů však vozu propůjčuje dobrodružnější vzhled. Zajímavé je také napojení lišty pojezdu bočních dveří na zadní světla, nebo barevná kombinace sloupků. A, B a D sloupky totiž dostaly černé lakování, díky kterému se střecha opticky vznáší. Na C sloupek však navazuje výrazná stříbrná lišta, která vozu propůjčuje prémiový vzhled.

Vzadu opět zaujmou netradičně tvarované svítilny s výrazným LED podpisem, který se táhne prakticky napříč celými pátými dveřmi. Nechybí decentní spoiler a oplastovaná spodní část nárazníku, která by měla opět zdůraznit dobrodružný charakter vozu. V podbězích jsou standardně 17“ kola, v nabídce jsou však i 19“ lité disky.

Na rozdíl od některých konkurentů však Kia Carnival nenabízí pohon všech kol a v nabídce má pouze jednu motorizaci. Tou je 3,5 litrový motor V6 o výkonu 216 kW s 355 N.m točivého momentu, který přes osmistupňovou automatickou převodovku roztáčí přední kola. Stejnou motorizaci přitom Kia nabízí i pro model Telluride, který disponuje pohonem všech kol. Stále tak existuje alespoň malá šance, že by se zákazníci mohli v budoucnu dočkat čtyřkolky.

Základem vozu je nová platforma N3, která oproti předchozím platformám nabízí vyšší tuhost bez přidané hmotnosti. Automobilka navíc přidala pořádnou vrstvu odhlučnění a zapracovala na aerodynamice blatníků, nárazníků i kol, díky čemuž omezila aerodynamický odpor, usnadnila motoru práci a zajistila tišší pobyt v kabině.

Interiér nabízí moderní vzhled, rozdělený několika horizontálními liniemi, i bohatou technologickou výbavu. V základní výbavě jsou sice analogové budíky a jen 8“ displej infotainmentu, vyšší výbavy však nabídnou digitální přístrojový štít i infotanment s úhlopříčkou 12,3 palce. Vůz na fotografiích navíc odhaluje i prémiové obložení nebo dvoubarevné čalounění sedadel.

Kabina nabízí celkem tři řady sedadel pro maximálně osm cestujících. V druhé a třetí řadě jsou standardně lavice pro tři cestujících, ve výbavě VIP Lounge však mohou být v druhé řadě dvě pohodlná křesla s elektrickým ovládáním, vyhříváním i ventilací a podnožkami, která nabídnou prémiové cestování. Bohužel se však na rozdíl od standardní lavice v druhé řadě nedají vyjmout, zatímco lavice v třetí řadě se jednoduše sklápí do podlahy.  Automobilka nijak extra nerozebírá prostor, při sklopení zadní lavice by však MPV mělo nabídnout nákladový prostor o objemu přes 4,1 m3.

Zaujme ovšem i bohatá nabídka výbavy, která zahrnuje například interkom pro pohodlnější komunikaci, dvojici obrazovek pro druhou řadu, systém nočního vidění, bezkontaktní otevírání pátých dveří a posuvných bočních dveří, upozornění na ponechání dětí či zvířat na zadních sedadlech, 9 USB portů, 110V zásuvku a bohatou zásobu bezpečnostních asistentů. Nechybí systémy pro jízdu v pruhu, hlídání slepých úhlů, parkovací senzory, upozornění na únavu řidiče, předkolizní asistent nebo systém, který v případě nehody automaticky zastaví vůz.

O cenách zatím nepadla ani zmínka, k americkým dealerům by však měla nová Kia Carnival dorazit začátkem jara tohoto roku.

Video se připravuje ...

Ondřej Mára
Diskuze (4)
Avatar - WinDiesel
25. 2. 2021 14:34
Re: Carnival
Na konkurenčním Autoforu jsou 2 ze 3 článků o autech "určených pro Evropu". Když to rozklikneš jedná se o čínská auta určená pro Rusko, případně o indická auta.
Už mi z toho naskakujou pupínky.

Typicky nadpis:
"Čínský Kodiak už je v Evropě a za polovinu!!!"
Zjistíš že se píše o Číňanovi s motorem 1,5, slaboučkým výkonem homologovaným do Ruska.
Odporné. Zbytečné. Pisálci. Měli by jít hákovat do továrny, tam by byli užitečnější.
25. 2. 2021 09:12
Re: Carnival
Mne unika zmysel clanku z titulu, ze auto nie je urcene pre EU trh a podla dostupnych info sa tu predavat ani nebude. Takze ako zaujimavost fajn, prakticky vyznam nulovy.
24. 2. 2021 17:52
Re: Carnival
Zmysel to má - odfajknúť si ďalší článok do počtu, aby bol splnený limit. Zabudol si, že aj ACZ je Blesk? Bulvár počíta kvantitu, kvalita je nezaujímavá.
Avatar - _Karel_
24. 2. 2021 17:32
Carnival
Nějak mi uniká smysl článku, poté, co tu vyšlo https://www.auto.cz/…t-i-luxus-135652 Nic nového jsme se nedozvěděli.
Navíc v minulém článku se píše o maximálním zavazadlovém prostoru 3m3, což mi přijde uvěřitelnější, než tady prezentované 4m3.