Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Kia Carnival oficiálně: Stylové GUV nabízí praktičnost i luxus

Ondřej Mára
Diskuze (76)

Kia na svém domácím trhu oficiálně představila novou generaci svého vlajkového minivanu Carnival. Místo MPV ho ovšem označuje jako GUV.

Popularita automobilů ze segmentu MPV je sice v posledních letech na ústupu, přesto se najdou značky, které svým minivanům stále věří a stále pro ně umí najít odbyt na některém ze svých globálních trhů. A jednou z těchto značek je i korejská Kia, která na svém domácím trhu představila již čtvrtou generaci modelu Carnival, na některých trzích známého také jako Sedona.

Samotná automobilka přitom nepoužívá výraz MPV, ale GUV – Grand Utility Vehicle. To ovšem není jediná novinka u čtvrté generace. Její základem se totiž stala zcela nová platforma a na rozdíl od svého předchůdce nabízí i výrazně sympatičtější design, který se inspiroval od SUV modelů značky.

To je ostatně patrné již při pohledu na přední nárazník, který dostal zajímavě svalnaté tvary. Samozřejmě nesmí chybět maska ve tvaru tygřího nosu, lemována chromovaným rámečkem, na který plynule navazuje LED denní svícení. Úzké protažené světlomety pak ještě podtrhují dominantnost vozu.

Chromový dekor se objevuje i na spodní části předního nárazníku, na kterou decentně navazuje zvýraznění bočního prahu. Čelní a B sloupky jsou ztmavené, C sloupek je ovšem opět zvýrazněn chromováním. Napříč zádí se táhnou výrazná brzdová světla, zatímco zadní nárazník zdobí po vzoru SUV dekorativní chromování ve spodní části. Zákazníci na jihokorejském trhu budou moci vybírat z celkem osmi barev exteriéru a několika designů litých kol, jejichž průměr se pohybuje od 17 po 19 palců.

Použití nové platformy vedlo k prodloužení délky o 40 mm (celkem 5155 mm) a rozvoru o 30 mm (celkem 3090 mm), což znamená ještě více prostoru v interiéru. V závislosti na trhu pak bude model Carnival/Sedona dostupný se třemi nebo čtyřmi řadami sedadel, která nabídnou kapacitu sedmi až jedenácti pasažérů.

Z fotografií je přitom patrná celkem vysoká variabilita vnitřního prostoru. Například sedadla v druhé řadě je možné variabilně otáčet proti směru jízdy, zatímco prostřední sedadlo v druhé řadě poslouží po sklopení i jako praktický stolek.

V sedmimístné konfiguraci je navíc možné vybavit druhou řadu tzv. „Premium Relaxation“ sedadly, která nabídnou nastavitelný sklon opěráku, loketní opěrky po obou stranách a nastavitelnou podnožku pro maximální komfort na cestách. V čistě dvoumístné konfiguraci, kdy ve voze zůstanou pouze přední sedáky, pak nabídne Carnival až 2905 litrů prostoru pro zavazadla.

Nové GUV Kia Carnival ovšem neláká pouze stylem a prostorností. Nabídne totiž i celkem moderní technologickou výbavu. To je ostatně patrné již při prvním pohledu na 12.3 palcový digitální přístrojový štít, na který navazuje 12.3 palcová dotyková obrazovka infotainmentu. Oba displeje jsou přitom pod jedním kusem skla.

Moderní infotainment nabídne kromě standardní konektivity Android Auto a Apple CarPlay i přístup ke službám Kia Live, které zahrnují aktuální informace o dopravě, předpověď počasí, informace o bodech zájmu a volných parkovacích místech v okolí.

Infotainment je rovněž vybaven funkcí „Rear Passenger View & Talk“, která umožňuje snadnou komunikaci s lidmi na zadních sedadlech prostřednictvím malé kamerky, nebo chytrým tlačítkem pro pohodlné otevírání bočních pojezdových dveří a víka zavazadlového prostoru. Díky funkci Safe Exit Assist se navíc boční dveře neotevřou v momentě, kdy se zezadu blíží automobil.

A co motorizace? Nová Kia Carnival bude na domácím trhu dostupná s 2.2 litrovým vznětovým čtyřválcem Smartstream o výkonu cca 199 koní, benzínovým 3.5 litrovým šestiválcem MPi o výkonu cca 268 koní a 3.5 litrovým šestiválcem GDi o výkonu cca 290 koní. Všechny motorizace budou standardně kombinovány s osmistupňovou automatickou převodovkou s otočným voličem na středovém tunelu.

Podvozek dostal nový systém nezávislého zavěšení, jízdní charakteristika by však měla zůstat podobná minulé generaci, která se soustředila především na komfort a maximální jistotu za všech situací. Kia navíc přidala více izolačního materiálu pro odstínění hluku a vibrací od kabiny.

Prodej čtvrté generace Kia Carnival by měl být na jihokorejském trhu zahájen v průběhu třetího čtvrtletí tohoto roku, ještě před koncem roku by se pak novinka měla postupně začít dostávat i na další globální trhy. 

Ondřej Mára
Diskuze (76)

Doporučujeme

26. 8. 2020 22:30
Re: GPV alebo MPV...
Manželku. Jestli tedy nepojede vlakem.
19. 8. 2020 20:21
Re: Pekný dostavník...
Ani ne, Kiu beru jako solidní auto a úrovni Škodovky a rozhodně s ní nemám žádný problém. Jezdil jsem Ceed, Carens i Sportage a ani jedno z nich by mi nedělalo problém vlastnit. Ale tohle už poleze do cenových vod prémie. Stejně tak jako Sorento nové generace ve slušné výbavě za 1.2 mil 200k diesel... hmmm to je moc...
Avatar - wakantanka
19. 8. 2020 20:14
Re: Re: Pekný dostavník...
Ja mám Kie dve. Dokonca dve Carnivaly v dvoch generáciách a hádam po tých rokoch viem koľko sú hodné. Aj napriek obrovskému posunu v každom smere je tebou údajná cena proste nezmysel.
19. 8. 2020 18:22
Re: Pekný dostavník...
... Za kiu. Vítejte ooo předsudky :no: :no: :no:
19. 8. 2020 18:19
Re: MPV
Novou? Ani omylem