Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia nesmí v Evropě použít název Quoris, prohrála soud s čínskou značkou Qoros

David Bureš
Diskuze (17)
S názvem Quoris se na starém kontinentu měl prodávat velký sedan Kia.

Čínská automobilka Qoros vyhrála soudní při s jihokorejskou Kiou. Soud rozhodl o tom, že Kia nesmí ve všech státech Evropské unie používat název Quoris v jakémkoliv vztahu k motorovým vozidlům.

V Šanghaji sídlící automobilka, která začne v Číně a na dalších trzích prodávat své vozy během příštího roku, se obávala, že podobnost názvů Qoros a Quoris by mohla mást zákazníky značky. Okresní soud v Hamburku jí dal za pravdu. Značka Qoros je totiž registrována jako obchodní značka, a to nejen v EU, ale také v Číně nebo USA.

Název Quoris (kombinace anglických slov core a quality) měl být podle původních plánů použit pro více než pět metrů dlouhý sedan, který Kia na domácím korejském trhu prodává s označením K9. Pokud se Kia proti rozsudku neodvolá, bude muset pro tento model hledat jiné jméno.

Zajímavým faktem je ten, že Kia zatím nepotvrdila, zda se Quoris bude na starém kontinentu vůbec prodávat. Podle některých zpráv se s verzí pro Evropu nepočítá. Vozu se však určitě dočkají zákazníci v Asii a Americe.

Firma Qoros byla založena už v roce 2007, sídlí v Šanghaji, svá designérská studia však má i v rakouském Grazu a německém Mnichově. Automobilka najala do svého vedení velice zkušené pracovníky. Hlavním designérem značky je Gert Hildebrand, pracující do prosince 2010 u Mini. Ředitelem vývoje je Klaus Schmidt, který se v minulosti staral o vývoj podvozků vozů BMW.

Qoros v současnosti staví továrnu v čínském městě Changshu. V současnosti automobilka vyvíjí tři vozy. První automobil – kompaktní sedan – má být v Číně a Evropě uveden na trh do konce roku 2013. Tento vůz má debutovat příští rok na ženevském autosalonu.

Kia K9 se v Koreji prodává od jara. Tvary auta byly kritizovány pro podobnost s vozy značky BMW. Auto má mimochodem poháněná zadní kola.

David Bureš
Diskuze (17)
27. 11. 2012 13:41
Re: zase Nemci
Protoze si zrejme Qoros zaregistrovala ochrannou znamku Spolecenstvi prave Nemecku, presneji nevim jak tam urady pro prumyslove vlastnictni funguji, ale zrejme ma kazdej Spol. stat vlastni UPV ( v tomhle pripade spolkovy stat Hansenstadt Hamburk), a v prvni isntanci byl proto prislusnej okresni soud v Hamburku...
27. 11. 2012 13:37
Re: Sranda...
To je naprosto irelevantni. Maj spolecnost, ktera sice neni ve svetovem meritku extratrida, ale je to relativne velka spolecnost, a proste nechce abi jina spolecnost prodavala auto pod podobnym oznacenim, kdyz si vlastni znacku zaregistrovali v Evrope driv.
Avatar - wladyk
27. 11. 2012 13:01
Re: Sranda...
Zbytečné handrkování. K záměně v Evropě by stejně nedocházelo, protože čínskou Korozi tady stejně nikdo kupovat nebude.
27. 11. 2012 12:16
zase Nemci
co ma co spolecneho okresni soud v Hamburku s celou EU? odkdy muzou okresni soudy vydavat nejaka narizeni pro celou EU?
27. 11. 2012 11:58
Re: Sranda...
Nechci ti do toho kecat, ale za prve, Qoros Auto Co. je joint venture mezi Chery a Israel Corporation, a tohle jmeno Qoros nese cca uz rok, kdy Kia jmeno Quoris zrejme jeste ani nemela patentovane, a mluvilo se o tom modelu jako K9.

Za druhe, co je to umela znacka? Jaka je ta neumela znacka? Byl bych rad za definici, protoze podle me je kazda znacka umela, proste se zalozi spolecnost a vymysli firma. Coca-Cola jako znacka vyrostla ze zeme, nebo z pramene, ze je prirozena, nebo neumela? >:D

Jako spolecnost ma pravo na ochranu sve firmy, a kdyz nechce byt spojovana s modelem Kia Quoris, respektive hrozi moznost zameny, proc by se nemohla obratit na soud. To ze soudy v Cine funguji tak jak funguji, respektive, ze je tam plagiatosky trend akceptovan, snad neznamena, ze by i Evropa mela klesnout na tu uroven.