Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Kia Sorento: První jízdní dojmy ze Španělska (+video)

Ondřej Chamilla
Diskuze (80)
Zrovna jsme přiletěli do Barcelony, kde budou probíhat testovací jízdy třetí generace Kie Sorento. Článek budeme průběžně aktualizovat, večer přibudou i kompletní jízdní dojmy.

Aktualizováno 19.1.2015 18:28:

Jízdní dojmy

Původně jsme si mysleli, že nové Sorento dostane hned tři agregáty, jeden zážehový a dva vznětové. Pravda to sice je, na český trh však doputuje pouze nejsilnější turbodiesel 2.2 CRDi, který má výkon 147 kW a točivý moment 440 N.m. Jediný motor v nabídce má i loučící se Sorento, a to z toho důvodu, že donedávna nabízený menší dvoulitrový turbodiesel se prodával překvapivě velice málo. Volba pohonné jednotky k testu tak byla jednoduchá, na promočené silnice v okolí Barcelony jsme se navíc ještě vydali v modelu s maximální výbavou a automatem.

Na fotkách může tato Kia vypadat nevýrazně až fádně, je však třeba říci, že naživo se dojem z vozu zlepší, zejména když má devatenáctipalcová kola a třeba zajímavou hnědou barvu. Pravdou zůstává, že záď je možná až příliš jednoduchá, do značné míry to však kompenzuje poměrně povedená příď a celkové konzervativní vyznění vozu může mnohým zákazníkům vyhovovat.

Velké plus vozu pak vidíme v interiéru. Ten je totiž opravdu pečlivě zpracován a zároveň má veskrze evropský design. Kvalita materiálů je také na vysoké úrovni a vzhledem k tomu, že se jedná o vlajkovou loď značky, je skvělá rovněž výbava vozu, u Kie dosud nevídaná. Sorento tak má elektricky ovládané víko kufru, odvětrávaná sedadla vepředu, vyhřívaná i vzadu, možnost volby jízdních režimů, až osmipalcový dotykový displej, kamery kolem celého vozu, adaptivní tempomat či dokonce systém Advanced Traction Cornering Control, který ovlivňuje chování vozu v zatáčkách. O co se jedná? Pokud máme použít přímo slova Kie, tak „pokud systém při průjezdu zatáčkou detekuje nedotáčivost auta, aktivuje se systém ATCC ještě před stabilizačním systémem vozidla, pošle vyšší točivý moment na vnější zadní kolo a současně přibrzdí kolo vnitřní“.

Pojďme však již opravdu jezdit. Vůz s automatickou převodovkou má několik změn oproti manuálu, kupříkladu si u něj nemůžete nastavit tuhost řízení a utáhne jen 2000 kg oproti 2500 kg u přímo řazené převodovky. Startujeme čtyřválcovou jednotku a vydáváme se rovnou na dálnici. Stačí chvíle, agregát se zahřeje a jeho klapot ustoupí do pozadí a změní se na vzdálené hučení, takže ačkoliv se nejedná o nejkultivovanější motor, nebude vás přímo nějak zásadně rušit.

U dřívějšího Sorenta si mnozí zákazníci stěžovali na větší aerodynamický svist a nejspíše je potěšíme, protože novinka je v tomto ohledu výrazně lepší. Od devatenáctipalcových kol se trochu ozýval valivý hluk, ale to byla také největší zátěž pro naše uši, jinak se dá Sorento nazvat docela tichým automobilem.

Zpoza volantu na vás plně dolehne skutečnost, že tohle auto je mezi konkurenty největší. Působí opravdu obrovským dojmem, což sice nebude ve městě příjemné, na druhou stranu máte uvnitř hodně místa, a to jak na hlavu vepředu (i s panoramatickým střešním oknem), tak i celkově vzadu. Prostě se jedná o velmi praktické vozidlo – má velký zavazadelník, druhá a třetí řada se dá pouhým potáhnutím páček snadno složit do roviny a nechybí možnosti nastavování sklonu opěradel.

Zpět však k motoru, který potěší poměrně ostrou reakcí na plyn i velmi dobrou schopností táhnout i v nízkých otáčkách, čemuž se přizpůsobuje také řazení automatické převodovky. V běžném provozu budete jen výjimečně potřebovat více než 2000 otáček, a to i při výjezdu do strmých kopců, obvykle se agregát převaluje někde okolo 1500 ot/min. Celkově je to spíše příjemný tahoun než letec do otáček, ostatně ve vyšších otáčkách se toho již příliš neděje.

Samotnou šestistupňovou skříň není proč nedoporučovat. Řadí velice hladce, dokáže reagovat na změny zatížení příjemně rychle a velmi často uzamyká hydrodynamický měnič, takže se na kola dostane požadovaný výkon v nepříliš přefiltrované podobě. Vůz s tímto automatem zrychluje z nuly na sto kilometrů v hodině za 9,6 sekund a jede lehce přes 200 km/h, manuál to umí za rovných devět sekund při podobné „maximálce“. Nejedná se sice o nejlepší možný automat, občas lehce zazmatkuje, ale pro vůz této třídy je to odpovídající převodovka.

Pokud máte rádi řízení, Sorento vás asi příliš nenadchne. Je to spíše pohodový společník pro ty, kteří se chtějí v klidu, komfortu a bezpečí dopravit na místo určení. Podvozek je tedy naladěn spíše do pohodlí, v zatáčkách se mu příliš nelíbí. Na úzkých mokrých okreskách jsme sice trochu cítili, že výše popisovaný systém ATCC pracuje a snaží se udržovat tohle veliké SUV ve správném směru, brzy nás to však přestalo bavit – člověk se raději naladí na poklidnou jízdu a kochá se krajinou.

Téměř 4,8 metru dlouhému vozu samozřejmě nechybí ani systém pohonu všech kol, jež má i tlačítko pro zamknutí mezinápravového diferenciálu. Je to v podstatě stejný či velmi podobný systém, jako u odcházejícího modelu. Chcete-li se podívat do terénu, tak by vás mohlo zajímat, že světlá výška auta je 185 mm a vepředu máte nájezdový úhel 16,9 stupně, zatímco vzadu 21 stupňů.

V rámci naší dosavadní zkušenosti můžeme říci, že oproti předchůdci je nové Sorento velký skok kupředu. Je kultivovanější, výrazně kvalitnější uvnitř, najdete v něm více prostoru i skvělou výbavu a je to prostě pořádný kus auta za relativně rozumné peníze. Tedy, české zastoupení ještě nezná přesné ceny vozu, budou však údajně o trochu vyšší, než v případě odcházejícího modelu, který stojí lehce přes 800.000 Kč. Je však možná trochu škoda, že třetí generace Sorenta ničím nevyčnívá nad své konkurenty, snad kromě velikosti. Působí jako typický zástupce této třídy. Na druhou stranu vás ale nebude ničím vyloženě iritovat, pokud od tohoto korábu nečekáte kdovíjakou obratnost v zatáčkách. Pokud tedy hledáte takovýto vůz, neobcházejte dealerství Kie obloukem.

Jestli vás Sorento zaujalo, pak vězte, že na český trh přijde již v polovině února.

Aktualizováno 19.1.2015 15:47: Přidali jsme video z barcelonského letiště. Ondřej Chamilla v něm zpovídá generálního ředitele Kia Motors Czech Vlastimila Čepičku.

Video se připravuje ...

Na podzimním pařížském autosalonu Kia premiérově v Evropě představila třetí generaci populárního SUV Sorento. Poprvé se automobil s tímto jménem objevil v roce 2002 a byl příbuzný s Hyundaiem Terracan. To znamená, že na svou dobu pohledný vůz dostal přiřaditelný pohon všech kol a mimo zpevněné cesty se jednalo o překvapivě schopné náčiní. Tato Kia byla oblíbena zejména s poměrně úsporným naftovým čtyřválcem 2.5 CRDi o výkonu 103, později až 125 kW.

Druhá generace modelu z roku 2009 již přesně zapadá mezi větší SUV, po bok třeba Mitsubishi Outlander. Interiér mohl být až sedmimístný, rámovou karoserii vystřídala samonosná a přiřaditelný pohon všech kol byl nahrazen elektronickou distribucí výkonu mezi nápravy. Trumf tentokrát hrály turbodiesely o objemu 2,0 a 2,2 litru, přičemž nyní se vůz ještě stále vyrábí, a to s motorem 2.2 CRDi o výkonu 145 kW za cenu od 809.980 Kč. Pro skladové vozy platí bonus až 100.000 korun.

Pojďme se však podívat na třetí generaci, která je na svou třídu opravdu velikánem. Na délku měří 4780 mm, což je více než konkurenti. Zepředu má Sorento výraznější design než doposud, nechybí ani obligátní tygří nos. Záď se zdá být umírněnější, na detailní popis si však ještě chvíli počkejte.

Kia Sorento – Srovnání rozměrů s konkurenty
Model Kia Sorento Hyundai Santa Fe Nissan X-Trail Mitsubishi Outlander
Délka [mm] 4780 4690 4640 4655
Šířka [mm] 1890 1880 1820 1810
Výška [mm] 1685 1675 1710 1673
Rozvor [mm] 2780 2700 2705 2670
Objem zav. prostoru [l] 605 585 550 667

Uvnitř opět čekejte sedmimístné uspořádání. V případě pětimístné konfigurace je zavazadelník tohoto SUV dosti velký, má objem až 660 litrů. Sedmimístná varianta je na tom v případě třetí řady sedadel sklopené do podlahy trochu hůře (605 litrů), když jsou poslední dvě sedadla vyklopená, zmenší se kufr na 142 litrů. Maximální objem pak činí 1662 litrů.

Ze začátku by měly být k dispozici tři čtyřválcové motory: zážehový atmosférický a dva turbodiesely. Benzinová varianta 2.4 GDI má výkon 136 kW, točivý moment 241 N.m a je spojena buď se šestistupňovou manuální, nebo automatickou převodovkou. Šestiválec 3,3 litru se podle dostupných informací do Česka nejspíše nepodívá.

Pro evropský trh však budou podstatnější naftové agregáty. Jednotka 2.0 CRDi spolupracuje výhradně s automatem, má výkon 136 kW a točivý moment 402 N.m. Vrcholným motorem se stane 2.2 CRDi, který nabídne 147 kW, točivý moment 441 N.m a možnost výběru mezi automatem a manuálem. S přímo řazenou převodovkou vůz zrychluje z klidu na sto kilometrů v hodině za devět sekund.

Novinka již prošla nárazovými testy Euro NCAP a získala plný počet hvězdiček s 90% skóre za ochranu cestujících vpředu. Kromě mnoha bezpečnostních prvků máme očekávat rovněž vyšší míru kultivovanosti a komfortnější jízdu. My se nyní těšíme, až budeme moci podobná prohlášení potvrdit či vyvrátit.

Kompletní jízdní dojmy s SUV Kia Sorento třetí generace čekejte dnes ve večerních hodinách.

Kia Sorento – technické údaje
Motor 2.0 CRDi 2.2 CRDi 2.4 GDI
Převodovka 6A 6M (6A) 6M (6A)
Zdvihový objem [cm3] 1995 2199 2359
Válce/ventily 4/4 4/4 4/4
Největší výkon [kW/min-1] 136/4000 147/3800 138/6000
Točivý moment [N.m/min-1] 402/1750-2750 441/1750-2750 241/4000
Max. rychlost [km/h] 200 203 (203) 202 (195)
Zrychlení 0-100 km/h [s] 10,4 9,0 (9,6) 10,4 (10,5)

Ondřej Chamilla
Diskuze (80)
20. 1. 2015 18:34
Re: jj
Bude to výrazná menšina, ale najdou se. Ono i jedno procento jsou tisíce lidí.
Avatar - wakantanka
20. 1. 2015 12:57
Re: jj
úprimne, myslíš že sa nájde veľa takých čo budú novým RR alebo Cayenom jazdiť off-road? možno raz či dvakrát si pôjdu vyskúšať čo to auto zvládne a šmitec. >:D
Avatar - 3_diamanty
20. 1. 2015 09:57
Re: Ano, ale...
s autami to mas uz jak s mobilnymi telefonmi... nikoho dnes nezaujima citlivost telefonu ani uroven sumu ci kapacita baterie alebo kvalita mikrofonu .... kazdy pozera len na to ci ma mobil co najvacsi displej aky ma super fotak a kolko hier na tom mozes hrat ... fakticky telefonovanie u telefonu uz dnes nikoho netrapi.... ale hlavne ze to ma najnovsi android s ktorym si mozes stahovat ja neviem jake bazmeky na bavkanie sa.... to by si neveril ako si dnes ludia vyberaju mobily..... by si sa divil .... prvorady je fotak a co najvacsi displej ... ale ze c.huja ......v nom pocujes to nikoho netrapi...

s autami je to podobne.... koho dnes trapi zivotnost auta... servis.... kto dnes riesi praktickost a serioznost? ... dnes sa to uz nenosi..... cactus je toho dokazom ze cim vacsiu podivnost kupit tym viac si in... bohuzial....ludia dnes uz vyzanvaju oine hodnoty..... vyznavaju bouzial hodnoty bez skutocnych hodnot.... teda nie vsetci .. ale drviva vacsina mladych je dnes totalne zvlastna...

mechanicka rucna brzda bohuzial je uz out... tiez ma to netesi... desatrocia tato vec fungovala spolahlivo a aj v pripade opravy lanka to stalo len par babiek... nic tomu nechybalo.... ale nie .. dnes elektronika musi riadit vsetko... vsetko co je jednoduche dobre a roky funguje treba proste dobabrat a nahradit to neicim zlozitejsim menej spolahlivym a drahsim ... ved co tam potom ze je to riesenie ulne nezmyselne ..... hlavne ze si cool ..... coskoro bude na baterky aj hajzel v domacnosti...... no veru ze nic dobreho nas za par rokov asi necaka... praktickost a jednoduchost ide do pr.dele... clovek v modernej dobe musi za kazdu cenu vyuzivat moderne riesenia ... to ze su komplikovanejsie a uplne k nicomu je uz bohuzial druha vec ....

neviem ako na tom bude tento dizel od kie po 400 000 ale pravdepodobne ten motor bude velmi podobny s tym predoslym 145kw crdi.....ten zda sa je este dost spolahlivy v sucasnej dobe a v recenziach najdes hodne vyjazdene kusy a funguju ..... takze hadam by ten novy mohol tiez nieco vydrzat.... z aut sa stava spotrebny tovar..... vec na par rokov... ( motory., displeje. elektronika ) bohuzial.... nic s tym nespravime.... nikto si dnes uz nekupuje auto na 15 rokov.... snad sa to uz ani neda... vzhladom na ten neskutocne rychly technicky pokrok z roka na rok.... ja sa len divim kam tato konzumna doba smeruje... ved zivot by mal byt o inych veciach a nielen o tom aby clovek kazdy rok riesil nove auto telefony a nove televizory.... ten konzum nas raz ustve.... bohuzial .. kdeze su casy starych dobryc hkrasnych aut.... kvalitnych aut bez displejov a milion el. kktin..... boze kde su casy krasnej themy, 605ky XM alebo volva 850.... golfu 3,4 ... kdeze su tie casy krasnych aut.... trvacnych, jednoduchych hodnotnych a praktickych.... aut kde v prvom rade slo o jazdenie a nie o sledovanie displejov a matlanie kdesi po displeji a facebooku .... boze to boli casy.... auta nevyzerali ako prerastene napuchnute zrudy napichane syntholom ..... ale mali pekne stihle linie.. boze ved dnes male auto ma uz vyse 4m dlzky a 100 koni a sirku vyse 1,7metra.... a vnutri 7 palcovy displej a xy elektronickych ch.ujovin... ako Start/stop system a podobne..... kam to spejeme? to je proste uplne scifi toto.. uplne som z toho znechuteny

tvoj outlander je este stara skola, ja mam s podobne starym pajerom a sucasnym lancerom tiez vyborne skusenosti.... su to skutocne este super auta, jednoduche kvalitne prakticke priestranne .... na tie auta nedam dopustit... preziju hadam este dost... nemaju totiz ziadne nezmyselne el ku.rvitka a zaroven sa na nich nesetri na tych nespravnych miestach...... japonska kvalita je proste fakt este pojem ktory nie je len otrepanou fraazou a minimalne v pripade znacky mitsubishi ( verim ze aj mazdy ) stale funguje..... :yes:
Avatar - Rubb
20. 1. 2015 07:52
Re: Interiér
Jsem nevěděl, že Kia má stroj času - před skoro 10 lety [odkaz] a dnes [odkaz] Nádherný retro, i ten ošklivě laciný plast na středu přístrojové desky 8-s :no: Opravdu designový skvost...
Tohle se může líbit jedině někomu, kdo má v nicku KIA-World a nebo Gilgit... tomu tam chybí ještě dodatek Kia - rulez!!! >:D
Pánové, mě opravdu nenapadá jediný důvod ke koupi tohohle auta - v ničem nemá silnou stránku, pro kterou bych si řekl: " Sakra, tohle auto chci". Snad jedině ta low-costová cena, což ale není lákadlo pro náročnější klientelu. To platí na ty, co chtějí SUV 4x4 a mají hlouběji do kapsy. Samozřejmě i s negativy s tím spojenými. Nevím co na tom nechápete, ale to je stejně spíš váš problém ;-)
20. 1. 2015 06:02
Re: VSUVKA
Takže čtu, že jsi parkoval dvakrát v životě... Jednou tě nabouralo BMW (co jinýho :-) ) a podruhý se ohleduplný Matiz (že by to bylo korejský auto Kio? ;-) ) ve zřejmě složitý situaci vyhnul.

>:-[] :yes: :yes: :yes: