Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia v Paříži: Sorento, Optima T-Hybrid a facelifty Vengy a Ria

David Bureš
Diskuze (6)
Jihokorejský výrobce představí v Paříži různorodou čtveřici. Její součástí jsou malý hatchback, malé MPV, hybridní model i SUV.

Kia podobně jako ostatní výrobci poodhaluje své karty a představuje, jaké vozy bude prezentovat na blížícím se autosalonu v Paříži. Na stánku jihokorejské značky se můžeme těšit na čtyři vozy, které jsme v Evropě ještě neviděli.

Zřejmě největší pozornost bude upřena na třetí generaci SUV Sorento. Automobil má nabídnout zákazníkům více prostoru a luxusu než předchůdce. V závislosti na trhu bude výbava zahrnovat elektricky otevírané víko zavazadelníku nebo systém čtyř kamer sledující okolí vozu.

Sorento je proti předchůdci delší a širší, ale nižší. Z nárůstu rozměrů má těžit posádka, vzrostl ale i zavazadelník – jeho objem činí 605 litrů. Design používá prvky z loňského konceptu Cross GT.

Nabídka motorů Sorenta bude na evropských trzích čítat tři jednotky. Benzinové zastoupí 2.4 GDI, z naftových budou k dispozici 2,0litrový a 2,2litrový agregátů.

Rio je v současnosti vůbec nejprodávanější model značky, po třech letech ve výrobě se třetí generace tohoto vozu dočká modernizace. Auto dostane nové nárazníky a přepracovanou masku chladiče. Uvnitř se objeví nové rádio, k dispozici bude i nová verze navigace AVN se sedmipalcovou obrazovkou.

Modernizovaný vůz bude na starém kontinentu nadále nabízen se čtyřmi motory, jejich výkon se podle dostupných informací měnit nebude. Ke všem jednotkám bude za příplatek k dispozici start-stop systém.

Venga prošla modernizací po pěti letech na trhu. Také malé MPV vyráběné v Žilině se pochlubí přepracovanou přídí, jejíž součástí bude větší maska chladiče a přepracovaná mřížka v nárazníku. Uvnitř najdeme nové obložení palubní desky, výbava bude moci zahrnout vyhřívaný volant či navigaci AVN.

Optima T-Hybrid je konceptem, v jehož útrobách pracuje pohonný systém, který byl poprvé prezentován na jarním ženevském autosalonu. Ústrojí vyvinula evropská divize Kie a v budoucnu by mohlo být použito i v sériových vozech.

Na rozdíl od většiny hybridů a nyní prodávané Optimy Hybrid používá tento koncept kombinaci elektromotoru a turbodieselu, jmenovitě se jedná o vznětový motor 1.7 CRDi. Akumulátor je olovo-uhlíkový, na rozdíl od běžnějších lithium-iontových baterií nevyžaduje aktivní chlazení a po skončení životního cyklu se snáze recykluje.

Kia nezveřejňuje žádné parametry tohoto plug-in hybridu, automobilka tvrdí, že toto ústrojí má nabídnout zvýšení výkonu o 15 až 20 procent a výrazně nižší emise oxidu uhličitého (ve srovnání s výchozím modelem).

Zatímco s prodejem Optimy T-Hybrid současné plány značky nepočítají, zbývající modely se začnou prodávat v příštím roce. Modernizované Rio a Venga zamíří do prodeje na starém kontinentu na začátku roku 2015, nové Sorento na evropský trh vstoupí v polovině roku.

David Bureš
Diskuze (6)
20. 9. 2014 20:30
Re: na ten facelift ria
Aha, tak, když jsi tu posledně zmiňoval rozměrový nárůst Sorenta (a potažmo i budoucí Sportage), padlo tam, myslím, i něco o vytvoření prostoru pro malé SUV. Čili: ix25 je sourozenec vyhlíženého malého SUV u Kia? Pak to dává smysl. Jen nevím, zda Soul (jako crossover) a Niro (jako malé SUV) budou natolik odlišné vozy, aby oba našly své zákazníky (v dostatečném počtu). Ale o tom zacílení jsi vlastně posledně už psal. Tak uvidíme. Měj se a díky za příspěvek.
20. 9. 2014 18:47
Re: na ten facelift ria
Zdravím, nerad bych se mýlil, ale Niro je dle mého ix 25, tedy malé suv
19. 9. 2014 23:01
Re: na ten facelift ria
Tu spy-optimu jsem si před 14 dny stáhnul, a dobře tak - už na tom webu není. Schválně jsem si našel profilové foto současné generace pro porovnání. Připadá mi, že dost naroste do délky.
Stále nemohu uvěřit, že by Niro byl nástupcem Sportage (název Sportage jistě ponechají). Zahodit sošnost a poměrně originální design současné Sportage by bylo plýtváním. Objevily se spekulace, že Niro nahradí Vengu, ale tu čeká, jak jsme se zde dočetli, teprve FL.
Avatar - 3_diamanty
19. 9. 2014 22:28
Re: na ten facelift ria
dik za odkaz..... vidim to foto prvykrat :yes:

kdesi skor som uz cital ze vraj bude aj kombik ..... tak neviem co je na tom pravdy uvidime

buduci rok bude zase bohaty... okrem novej optimy sa chysta aj dalsia bomba [odkaz]
19. 9. 2014 21:57
Re: na ten facelift ria
Jen tak na okraj, už jezdí nová Optima - přibude okénko v C-sloupku: [odkaz]