Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kleemann C 55K S8 – 100 km/h pod 4 sekundy

Miroslav Kudělka
Diskuze (31)
Další ultra-rychlý Mercedes se narodil v Dánsku u Kleemanna. Tentokrá byl za základ vzat sedan řady C do něhož byl nacpán výkon 600 koní! Co to s ním dělá, je nasnadě.

Další ultra-rychlý Mercedes se narodil v Dánsku u Kleemanna. Tentokrá byl za základ vzat sedan řady C do něhož byl nacpán výkon 600 koní! Co to s ním dělá, je nasnadě.

Za základ úprav pro motor byl vzat atmosféricky plněný osmiválec 5,5 litru. K němu Kleemann připojil kompresor, hlavy osadil sportovními vačkami a vše sladil přeprogramovanou řídící jednotkou. Lepší dýchání motoru podporuje nové výfukové potrubí z trubek průměru 70 z nerezivějící oceli osazené čtyřmi sportovními katalyzátory, které vyúsťuje dvěmi lichoběžníkovými koncovkami zakomponovanými do zadního nárazníku. Výkon motoru se tak vyšplhal na vynikajících 441 kW (600 k) při 5800 ot/min a točivý moment na 760 Nm při 2000 ot/min. Tato síla tak umožňuje čtyřdveřovému sedanu dosahovat dynamiky supersportovních vozů. Zrychlení z 0-100 km/h zvládne za pouhých 3,8 sekundy a na 200 km/h dosáhne za 12,5 sekundy. Nejvyšší rychlost je podle zvyklosti firmy Kleemann omezena na kulaťoučkých 300 km/h. Aby byla taková divoká dynamika vůbec možná, je zadní náprava osazena speciálním diferenciálem se 60 procentní svorností.

Podvozek byl osazen systémem Speed Sensitive Suspension, který dostal snižuje světlou výšku o 30 mm a umožňuje podstatně vyšší rychlosti v zatáčkách. Posíleny byly také brzdy, které mají nyní duté a příčně vrtané kotouče 396 x 36 mm vpředu a 342 x 28 vzadu. Svírají je kované třmeny se šesti resp. čtyřmi pístky. Kola jsou nabízena ve dvou provedeních buď dvoudílná litá, nebo třídílná kovaná o průměrech 17, 18 a 19“. Ta největší třídílná kovaná mají speciálně tvarovány paprsky, aby při vysokých rychlostech vysávaly vzduch od brzd a zpod vozu a tím zvyšují přítlak a stabilitu. Jejich rozměry jsou 8,5J x 19 vpředu a 9,5J x 19 vzadu. Jsou osazena pneumatikami 235/35 ZR 19 a 265/30 ZR 19.

Pro interiér jsou v nabídce obklady z uhlíkového kompozitu, volant v kůži, či kombinaci kůže/dřevo nebo kůže/kompozit, který může být osazen tlačítky pro řazení převodovky. Vstupní prahy jsou ozdobeny lištou se svítícím znakem Kleemann. Pro barvu čalounění v kombinaci kůže a semiše není prakticky žádné omezení.

Miroslav Kudělka
Diskuze (31)