Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Koenigsegg vylepšuje vlastní světový rekord v disciplíně 0-400-0 km/h. Jaký má čas?

Stanislav Kolman
Diskuze (9)

Automobilka Koenigsegg zlepšila hodnotu svého světového prvenství v disciplíně 0-400-0 km/h. Tentokrát s modelem Regera.

Pamatujete si ještě, jak Bugatti s velkou pompou v roce 2017 oznámilo, že jeho Chiron umí disciplínu 0-400-0 km/h za 42 sekund, což byl nový světový rekord? Za volantem tehdy seděl někdejší pilot F1 Juan Pablo Montoya a čas to byl věru působivý. Jenže stačilo pár dní, o slovo se přihlásila značka Koenigsegg a Bugatti sfoukla jako svíčku. Nejprve model Agera RS zaznamenal hodnotu 36,44 s, o měsíc později, 4. listopadu 2017, se v této disciplíně ještě zlepšil na 33,29 sekundy.

Ani to ale švédské společnosti nestačilo, takže to letos zkusila znovu, tentokrát s modelem Regera. A jak už asi tušíte, opět svůj rekordní čas dokázala posunout, tentokrát na fantastickou hodnotu 31,49 sekundy. Během pouhých dvou letech se tedy rekordní hodnota v této disciplíně posunula o více než 10 s!

Koenigsegg Regera při rekordu řídil Sonny Persson, supersport s výkonem 1500 koní provětral ve švédských lesích 70 metrů nad mořem, přičemž se mohl spolehnout na ideální povětrnostní podmínky a teplotu 16 stupňů Celsia.

Rekordní jízda se povedla už 23. září, Koenigsegg ale s oznámením rychlostního rekordu počkal až do teď a k oslavě připravil i povedené video.

To má navíc, jak se můžete podívat, vtipný závěr. V něm Christian von Koenigsegg navíc prozrazuje, že jeho společnosti se podařilo překonat ještě jeden světový rekord, o kterém zatím žádné podrobnosti nemáme. Mohlo by se jednat o absolutní maximální rychlost, kterou prototyp Chironu zvládl letos v srpnu vyšroubovat na 490,484 km/h? Nechme se překvapit!

Stanislav Kolman
Diskuze (9)

Doporučujeme

Avatar - Hammunasakra
29. 9. 2019 14:21
Re: Toto je
Jj i v tom bude lepší než Bugatti = těhle o 10s lepší je brutální rozdíl = na okruhu bude spíš ještě větší = když už se ptáš :-)
Avatar - speedfred
28. 9. 2019 23:43
Toto je
vcelku impozantné, ale dokáže to auto aj zatáčať keď sa prezentujú iba zrýchlením v priamke ?