Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kolumbijské škodovky vás překvapí. U nás je neuvidíte

redakce AUTO.CZ
Diskuze (14)

Na českých cestách jsou vozy Škoda na denním pořádku. Ale napadlo by vás, že obdobnému úspěchu se těší i v Kolumbii?

Cestovatel Jan Macháček odjel do Kolumbie, kde pátral po osudu dědova Fordu Mustang ze šedesátých let. Článek jste si u nás mohli přečíst již před časem. Honza nám z této destinace poslal další postřehy, tentokrát o tamních škodovkách, kterých potkal opravdu nespočet. Následující řádky napsal přímo během toulek:

Vycházím z letiště v Bogotě a hledám autobus. Taxíky většinou nejezdím, není to taková zábava, ale zase na druhou stranu mě baví sledovat, s čím jezdí místní. Hyundai i10 (to je takový neoficiální taxík snad celé planety) se střídá s Kia Picanto a čím dál více s vozy čínských výrobců… A pak najednou nevěřím svým očím - přijíždí Škoda Fabia Combi II!

Škoda Fabia II jako taxík na letištích běžně nepotkáte. V Bogotě se ale mezi všudypřítomnými hyundaii vyjímala.

Ošklivka Betty

Jestli jste také chodili do školy na přelomu devadesátých a nultých let, tak jste stejně jako já po příchodu domů zahodili tašku za dveře a zapnuli televizi. Já nejvíce miloval seriály Knight Rider a Odpadlík. U toho prvního jsem obdivoval černé mluvící auto s prapodivným volantem, u toho druhého na mě dýchla svoboda z Harley-Davidson s plameny na nádrži.

Do teď mi ale nejde do hlavy, že jsem sledoval i telenovely. Tou nejoblíbenější byla Ošklivka Betty. Proč mě tak bavila? V jedné scéně se Betty projížděla Škodou Fabia první generace, a já jsem pak poctivě sledoval díl za dílem a doufal, že ještě nějakou škodovku uvidím. Fakt, že na druhé straně planety se hlavní hvězda seriálu projíždí s obyčejnou škodovkou, mi přišel neobyčejně exotický. 

Škoda Fabia první generace je asi tou nejpopulárnější “novější” škodovkou v Kolumbii. I Ošklivka Betty si ji zvolila jako své vozidlo.

Kolumbie formanům a feldám zaslíbená

Po skoro 20 letech od Ošklivky Betty jsem se vypravil do Kolumbie a zažíval škodovky na vlastní kůži. Rozhodně jich tu není tolik jako všudypřítomných renaultů, chevroletů a hyundaiů, ale na druhou stranu je jich tu daleko více než volkswagenů a seatů. Překvapilo mě, že jsem tam potkával pro nás takřka raritní kusy.

Třeba na takovou Škodu Forman už u nás skoro nenarazíte, ale v Kolumbii ji vidíte každý druhý den. A to vůbec nemluvím o Škodě Pick-up, u ní si ani nemohu vzpomenout, kdy jsem ji viděl naposledy. V Kolumbii to zas takový problém není.

A co mi vyrazilo dech? V luxusnější části Bogoty jsem objevil legendární Felicii Fun, řidič absolutně nechápal moje nadšení. Jinak právě model Felicia je v Kolumbii nejvíce zastoupený. Některé feldy vypadají, jako by právě včera sjely z výrobní linky a jiné zas, jako by si je vzal na paškál tuner Jarda z Milovic. Dalším oblíbeným modelem je i jedničková fabia. Když jsem se ptal jednoho z majitelů, proč si ji koupil, odpověděl, že je to prostě dobré auto a že by ji za nic jiného nevyměnil. 

A co ty nové?

Nových škodovek po Kolumbii nejezdí tolik, asi jsou moc drahé. Každopádně, kdybyste náhodou v Kolumbii žili, co byste si mohli koupit? Dle webu kolumbijského zastoupení škodovky je nyní dostupná trojková Fabia, trojková Octavia, Kodiaq a u nás již nedostupný Yeti. 

Jestli byste si chtěli koupit nového Yetiho, musíte vyrazit až do daleké Kolumbie. Dostanete ho s motorem 1.6 MPI o výkonu 110 koní se šestistupňovým automatem. Připravte si 70 milionů pesos (zhruba 470 tisíc korun).

Autorem je Jan Macháček, spoluzakladatel cestovatelského webu Cestolet.cz a školení Travelakademie.cz.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (14)
Avatar - emkejx
16. 3. 2020 22:21
co fotka s nejakou premavkou
tak skoro na kazdej Hyundai, minimalne logo, pripadne Kia :D
16. 3. 2020 15:16
Re: Zeptal bych se
To je už asi vec názoru a záujmu. Mňa zas Amerika až tak netankuje, India je je pre mňa dosť exotická a odlišná celkovo čo sa dopravy týka a čo sa Číny týka, je to zas kopec elektromobilov a neznámych značiek. Asi to má každý inak.
16. 3. 2020 11:51
Re: Spolehlivá technika
No, mimo horské oblasti se toho o posledních zimách v ČR moc nenasolilo. Naštěstí! ;-) Mě prostě mírné zimy jako motoristovy velmi vyhovují, ale samozřejmě vím, že pro přírodu to dobré není... ;-\
16. 3. 2020 11:07
Spolehlivá technika
Na fotkách je vidět asi ten nejlepší příklad, jak nám solení v zimě ničí auta. V Kolumbii můžou jezdit Favoriti dalších 30 let :yes:
Avatar - skopikk
16. 3. 2020 09:53
Re: Zeptal bych se
V Indii toho moc zajímavýho neni, snad jen množství malejch hybridů. A Čína obecně taky ne, leda smogem. Spíš teda bizarnostma. Nejzajímavější pro motoristu je Amérika - aspoň pro mě.