Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kompaktní crossover Opelu se bude jmenovat Grandland X

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Vlna všemožných nových crossoverů a SUV neutuchá. Klientela se v nich cítí bezpečně a do terénu nepotřebuje. Opel po upoutávce na Crossland X poodhaluje další model...

„Blesk“ začal své crossovery označovat doplňkovým písmenem X. Tak to bylo v případě modernizované Mokky i u nedávno avizovaného Crosslandu, který má být jen o malinko větší. Mokka je hodně úspěšná a facelift ji trochu zcivilizoval. Crossland se představí už na počátku roku 2017 jako její prostornější alternativa. Je výsledkem spolupráce s PSA a sdílí platformu s Peugeotem 2008. Podle všeho ovšem převezme některé tvarové linky z mini stylovky Adam.

Ale to ještě není vše. Na podzimní IAA ve Frankfurtu se představí Grandland X. Jméno evokuje velkého křížence, ale půjde o kompaktní auto rozměrů Astry, pochopitelně pouze zvýšené a s podvozkem Peugeotu 3008. Máme očekávat jen badge-engineering, nebo tvarově svébytný vůz? Na odhalení podoby je ještě příliš brzy.

Opel se zmiňuje o svěžím, atraktivním a robustním stylingu s elegantními prvky, dále pak logicky i o komfortu, praktičnosti a spoustě místa. Snadné nastupování i vyvýšená poloha posádky jsou jaksi samozřejmostí, výhled do všech stran prý bude výborný, s tím má Mokka X kvůli malým oknům docela problém. Ale klientele to rozhodně nevadí, vždyť si jich koupila už přes 600 tisíc.

Podle informací automobilky podíl nových crossoverů a SUV na evropském trhu vzrostl za poslední dekádu ze 7 na 20 %. Čísla nutno brát jako orientační, neboť není jasné, co vše a jaké země jsou do těchto statistik zařazeny, nicméně k celkovému obrazu to postačuje. O tom, že segment roste, nemůže být pochyb.

I když se spekulovalo o tom, že noví kříženci nahradí i MPV, minimálně Zafira neskončí. Opel chce uvést do konce tohoto desetiletí 29 nových modelů všech možných tříd.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
17. 11. 2016 14:17
je divne...
...ze (v porovnani s Mokkou X) vaecsi Crossland X ma byt postaveny na platforme 2008, ktora je v kazdom ohlade mensia ako Mokka X