Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Koncept VW Gen.Travel má přestavitelný interiér a schopnost autonomní jízdy

Filip Melich
Diskuze (9)

Skupina Volkswagen představila koncept Gen.Travel, který má být ukázkou dopravy blízké budoucnosti. Studie je vybavena modulárním interiérem a schopností autonomní jízdy.

Volkswagen představil nový koncept nazvaný Gen.Travel, o kterém říká, že představuje blízkou budoucnost dopravy. Zároveň podle něj vytváří novou kategorii prémiového vozu, konkrétně je na pomezí sedanu a MPV. Studie je s ohledem na aktuální trend vývoje v automobilovém světě poháněn elektřinou, i když místo označení EV (Electric Vehicle) pro něj Volkswagen používá označení IEV (Innovation Experience Vehicle), tedy jako vozidlo pro vyzkoušení inovací. Třešničkou na dortu má být schopnost autonomní jízdy na úrovni 5, tedy zcela bez potřeby zásahů člověka, ke které se stávající produkční automobily ještě ani neblíží.

Šéf oddělení skupiny Volkswagen pro inovace, Nikolai Ardey, o studii říká: „Se svojí novou strategií New Auto Volkswagen definuje mobilitu pro budoucí generace – udržitelnou a digitální. V oddělení Volkswagen Innovation Research, fungujícím napříč skupinou, tento nápad dále rozvíjíme a ukazujeme, jakou zkušenost budou v budoucnu mít naši zákazníci s mobilitou – například v podobě služby. S Gen.Travel můžeme již dnes zažít něco, co bude díky inovativním technologiím možné v blízké budoucnosti. Cestování ode dveří ke dveřím na nové úrovni. Bez emisí a stresu.

Podobně se vyjadřuje také Klaus Zyciora, šéf designu skupiny Volkswagen, který navíc přihazuje poznámku, že takové automobily budou nejen lepší, ale také vzrušující více, než kdy předtím. Design je subjektivní věc a technicky zajímavá auta budoucnosti určitě budou, ale vzrušující? To si při pohledu na autonomní bublinu na fotkách úplně nedokážeme představit. Minimálně po stránce vzhledu jsou na konceptu Gen.Travel asi nejzajímavější vzhůru otevírané dveře, ale za vzrušující bychom je neoznačili.

Co je ale hlavní pointou konceptu Gen.Travel? Představit auto blízké budoucnosti, které bude součástí takzvané Mobility-as-a-Service (MaaS), tedy mobility jako služby. Příkladem ze současnosti může být služba Uber nebo sdílení vozidel. Představte si tedy, že si na plánovanou cestu prostřednictvím portálu nebo webové aplikace objednáte auto, které vás samo odveze, aniž byste museli vy nebo nějaká cizí osoba sedět za volantem.

Hlavní pozornost při byla přípravě konceptu věnována interiéru, který je do značné míry přizpůsobitelný aktuálním potřebám. V závislosti na konkrétní konfiguraci se dovnitř vejdou až čtyři osoby. Chcete jízdu využít k práci s kolegy či pracovními partnery? Čtveřice sedadel může být otočena proti sobě se stolkem uprostřed. Chcete cestu prospat? Dvě sedadla studie Gen.Travel se rozloží do roviny a vytvoří lůžka pro dvě osoby. Možností je ale více.

Podle Volkswagenu je koncept Gen.Travel vybaven inovativním zádržným systémem, který v případě potřeby ochrání i ležící osoby. Osvětlení interiéru prý dokáže pracovat tak, aby učinilo spánek co nejpřirozenější nebo limitovalo tzv. kinetózu (nevolnost při cestování). Cestující na předních sedadlech může zabavit systém rozšířené reality (AR). Všechny materiály, se kterými cestující přijdou do styku, mají být vyrobené z udržitelných materiálů. Pro zvýšení komfortu je studie vybavena aktivním podvozkem, který minimalizuje pohyby karoserie.

Nečekejme, že se Gen.Travel v blízké době dočká produkční verze. Koncept vznikl jako výzkumné vozidlo, kterým koncern Volkswagen jako celek (proto na karoserii nejsou loga VW, jen nápisy Volkswagen Group) zkoumá reakce zákazníků na auto podobného typu a na jeho funkce. Na základě reakcí se pak některá řešení mohou objevit v sériových vozech. Pro představení studie Gen.Travel veřejnosti byla vybrána francouzská akce Chantilly Arts & Elegance (24. a 25. září 2022).  

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (9)

Doporučujeme

Avatar - Mokrous
26. 9. 2022 15:37
Re: Cx
Cx je zhruba na úrovni Karosy.
26. 9. 2022 11:13
Re: Cx
To sklo je také neaerodynamické, že je vlastne aerodynamické. :-! :-[]
26. 9. 2022 11:11
Som v tom nevinne
Keby niekto tvrdil, že v tom mám prsty, tak to nie je pravda. S touto príšernosťou nemám nič spoločné. ;-) :D
26. 9. 2022 11:07
Re: Informace
Já nemám problém, akorát teda jeden vlastně mám, nedaří se mi našetřit na Teslu, ale to nevyřešíme.
26. 9. 2022 10:56
Re: Informace
Ne, ani v jednom z tech 4 pojeti to neni.
To jen ty mas problem :-!

Mimochodem podle me je to osklivy :-!