Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Konec dálničních známek? Možná je nahradí kamery

David Bureš
Diskuze (34)
Distribuce dálničních známek je podle ministerstva dopravy složitá. Proto zvažuje jejich konec.

Ministerstvo dopravy zvažuje konec dálničních známek. Neznamená to však, že za jízdu na dálnicích nebudeme v budoucnu platit. Kupóny má nahradit kamerový systém, který bude rozpoznávat registrační značky vozidel a kontrolovat, zda mají dálniční poplatek zaplacen.

Vedle kamerového systému ministerstvo zvažuje také použití techniky RFID, takzvané Identifikace na rádiové frekvenci, která se používá například k označení zboží v obchodech a při bezhotovostních platbách.

Vzorem pro zavedení elektronických vinět je Maďarsko, kde takový systém již funguje. Zde při zakoupení kupónu stačí nahlásit registrační značku a systém už automobil automaticky zkontroluje.

Na možnostech zavedení elektronizace časového zpoplatnění dálnic nyní pracuje Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI). Zda je zavedení nové techniky reálné a zda může být ekonomicky efektivní, bude zřejmé ze studie proveditelnosti, jejíž výsledky by měly být známé během podzimu.

Nová technika by měla usnadnit a zlevnit kontrolu zaplacení dálničních kupónů. Odpadla by totiž většina distribuce a tisku. Systém by poznal auta, která nemají mýto zaplacené, a tak by u dálnic nemuseli hlídkovat policisté a složité kontrolovat i ty, co zaplaceno mají.

SFDI se už v minulých dvou letech snažilo snížit cenu za tisk, skladování a zajištění prodeje milionů kuponů, úkol se však nepovedlo splnit. Zavedením elektronických kuponů by fond mohl ušetřit většinu ze zhruba 250 milionů korun, které ročně vynakládá na distribuci známek.

Na druhou stranu by do zavedení kamerového systému bylo nutné investovat. Stávající systém mýtných bran pro nákladní vozy by totiž nemohl být použit. Kamery systému sice umí přečíst poznávací značku, po projetí auta a úhradě mýtného však značku z paměti maže.

Navíc smlouva s firmou Kapsch, která se zabývá provozem systému pro elektronický výběr mýtného, v roce 2016 skončí a zatím není jasné, zda bude prodloužena. Vedle toho se stále zvažuje, zda nebude zavedeno zpoplatnění osobních aut podle ujetých kilometrů jako u nákladních vozidel a autobusů.

Ministerstvo dopravy o konci dálničních kupónů uvažovalo již v minulosti. Hovořilo se o elektronických vinětách, nakonec však byly odmítnuty kvůli vysokým nákladům na provoz takového systému.

David Bureš
Diskuze (34)
Avatar - Ada je zase tady
10. 8. 2013 13:21
Re: Big brother se dívá
Zkratka 1984... Pokud by tuhle techniku meli komousi, mame jeste dnes okolo hranic ostnate draty... :no: :no: :no:
10. 8. 2013 13:05
Systém Kapsch
sežere jen na provoz polovinu peněz vybraných na mýtném. Je to příklad extrémně neefektivního systému který se státu ani uživatelům nevyplatí, profituje z něj pouze provozovatel. A to nemluvím o nemožnosti jeho rychlého rozšíření jako to nabízely levnější a modernější GPS systémy. Ale ty nebyly vybrány, protože korupce. Podobně to dopadne teď. Zruší se nálepky a za jinou formu výběru potom zaplatíme násobně více. Jen studie proveditelnosti bude stát tolik, kolik stojí ročně tisk všech známek. Ale aspoň bude na politické kampaně...
Btw. u nás městská část zadala podobnou studii - jediná otázka byla, jestli má obec postavit místo bývalého fotbalového hřiště tenisové kurty. Cena studie? 1,5 milionu korun! Ale na opravu šíleně rozbitých chodníků a cest peníze nejsou. Neuvěřitelné jak se dnes hospodaří.
9. 8. 2013 22:22
prenosne znamky
Hlavne znamky by meli byt prenosne. Mam doma dve auta koupim jednu vignetu a je to.
je jedno ktery auto z nich na dalnici pojede. Takhle mam koupenou stejne jednu znamku.
9. 8. 2013 18:36
Proč dělat vše jednoduše? Když to jde složitě!!!
Jsem překvapen tím, že si někdo na ministerstvu všiml, že jsme v 21. století. A že by začaly uvažovat ekonomicky??? Přece jenom nalepovací kupony, zde měli být na začátku 90. let. Bohužel se opět potvrzuje opět to, že jsme za Evropou pozadu několik let (cca 10 - 15). Ale nedivím se tomuto stavu, když na tzv. vedoucích místech jsou lez prdelky, laici a lidé kteří umí počítat od 0 - 10. (není myšleno v mil.) :'-(

9. 8. 2013 17:18
Re: efektivita státní správy...
Máš pravdu, přehlédl jsem se. Ale i kdyby ty miliony byly např. 3, stejně mi to nesedí - tisk je desetikorunová položka, marže prodejce taky...