Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Konec Lady Niva v Evropě? Do Německa prý dorazily poslední kusy

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Lada 4x4 (alias Niva) prošla závěrem loňského roku modernizací. Otázkou zůstává, jak dlouho se z ní západoevropské trhy budou těšit.

Lada Niva (dnes známa pod označením 4x4) se vyrábí již od roku 1977 a byť bylo již několikrát vyhrožováno jejím koncem, s pravidelnými facelifty přežívá dodnes. Poslední modernizací prošla na podzim minulého roku, kdy dostala přepracovaný interiér s jinou palubní deskou, nový přístrojový štít a také středový panel se třemi otočnými ovladači klimatizace.

U nás Ladu Niva prostřednictvím oficiálního zastoupení značky nekoupíte, nejsnazší cestou je poptávka u neoficiálního dovozce. Jenže i na dalších západoevropských trzích, kde se Niva normálně prodává, může být brzy nedostatkovým zbožím.

Německý server Autonotizen totiž informuje, že do sousedního Německa dorazila poslední várka vozů Lada Niva a s dalšími už se nepočítá. Ještě si musíme počkat na oficiální potvrzení a taky na důvod tohoto rozhodnutí.

Jednou z mnoha spekulací, proč by se Lada Niva stáhla ze západoevropských trhů, je konkurence v podobě Dacie Duster. Obě tyto značky patří pod křídla aliance Renault-Nissan-Mitsubishi a ta prý chce tímto rozhodnutím nakopnout prodeje Dusteru, kterému by Niva eventuelně kradla část klientely. Jiné zdroje zase říkají, že něco takového nepřipadá v úvahu, protože Duster se skvěle prodává i vedle Nivy a navíc fakticky nejde o konkurenty. Za vším bychom prý měli hledat spíše zpřísňující se emisní limity.

Uvidíme tedy, jestli je toto opravdu definitivní konec Nivy, nebo spekulace jen nějakým způsobem souvisí s aktuální složitou situací.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Doporučujeme