Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Konec osoby blízké se blíží

David Bureš
Diskuze (385)
Ministerstvo dopravy rozhoduje mezi třemi variantami nového předpisu, které mají ukončit výmluvy na osobu blízkou.

Ministerstvo dopravy představilo tři varianty převedení odpovědnosti za přestupky přímo na provozovatele vozidla. Tím by měly skončit výmluvy řidičů, že jejich automobil v době přestupku řídila osoba blízká. Návrh novely zákona by měl být předložen poslancům do konce června 2011.

Zástupci policie, poslanců a dopravních odborníků preferují takzvanou objektivní odpovědnost provozovatele vozidla.

V tomto případě majitel vozu zaplatí pokutu, aniž se zkoumá, kdo přestupek zavinil. Výše této částky by byla nižší než pokuta za daný přestupek, rozmezí je zatím stanoveno na spodní hranici pokuty, či 1.000,- Kč. Touto formou by se zrychlilo vyřizování méně závažných přestupků.

Pokud řidič auto v době přestupku neřídil, musel by to úřadům dokázat.

Jestliže by majitel auta v dané lhůtě pokutu nezaplatil, bylo by proti němu zahájeno správní řízení. V případě, že by nezjistilo pachatele přestupku, pokuta v maximální výši 10.000,- Kč by byla uložena majiteli vozu.

Tato varianta by měla být odolná proti různým právním kličkám. Například pokud by byl automobil registrován na osobu bez řidičského průkazu, i ta by pokutu musela zaplatit.

V druhé variantě předpisu rušícího institut osoby blízké by majitel auta povinně hradil náklady na prošetření přestupku ve výši 1.000,- Kč. Výjimku by dostali ti, jejichž vůz, nebo registrační značka byly odcizeny, případně ti, kteří automobil prodali, ale ještě nebyl přepsán na nového majitele.

Třetí zvažovanou variantou je ta, ve které by majitel auta v případě přestupku složil vratnou kauci ve výši až 10.000,- Kč. Ta by se vracela v případě, že by se našel skutečný pachatel. Odborníci ale toto řešení nejvíce kritizují pro jeho administrativní náročnost.

Podle dopravních expertů se v současné době na osobu blízkou vymlouvají řidiči až v 76 % případů. V prvním pololetí roku 2009 to bylo téměř 250.000 případů, za jejichž vyřízení se dohromady zaplatilo skoro 50 milionů korun.

David Bureš
Diskuze (385)
4. 2. 2011 21:53
Re: MOTIVACE
Přesně tak. Táta mi zrušil auto a šlo to pěkně z mého pojištění a já přišel o bonusy. Nikoho nezajímalo, že jsem v autě vůbec nebyl.
2. 2. 2011 20:55
Re: Projevilo se pravé čecháčství
Copak si člověk může vybírat, které předpisy bude dodržovat a které ne? Ano, je možné s něčím nesouhlasit a jsou určitě cesty, jak to dát najevo. Ale porušování těch předpisů, které považuje člověk za nesmyslné, není podle mě řešení. Extrémní příklad může být, že vrahovi přijde nesmyslný zákon, že nesmí vraždit. Budou ho za to ostatní uznávat, že bojuje za svou věc a za své přesvědčení? Vždycky se najde skupina lidí, kterým se ten a ten zákon nebude líbit.
Ještě mě fascinuje, jak se tu všichni (a nejen tady) ohánějí svými právy. Jak mají právo se odvolávat jak mají právo na tohle a na tamto. Ale zapomínají, že s právy mají i povinnosti. Povinnosti dodržovat zákony, ikdyž si třeba myslí, že jsou nesmyslný. Pak proti tomu můžou bojovat,ale ne jejich porušováním.
2. 2. 2011 20:05
Re: BLÍZKÝ POLICAJT
Obávám se, že stále míjíte pointu námitek proti takové změně, a to zejména ve vztahu k bagatelním přestupkům nebo pokutám za nesmyslná porušení pravidel silničního provozu (např. poddimenzovaná omezení rychlosti apod.)? Z pro mne neznámého důvodu předpokládáte, že je "správné" platit pokutu za něco, čím není ohrožen žádný právem chráněný zájem jen proto, že o tom někdo rozhodl (asi vyznáváte názor, že i nesmyslný právní předpis je hoden respektu). Když ty samé peníze místo do státního nebo místního rozpočtu dáte přímo na charitu nebo je pošlete dětem do Afriky, tak uděláte na jedné straně dobrou věc a na druhé straně ostatní účastníci silničního provozu skutečnost, že jste za ten delikt nebyl potrestán, nijak na svém komfortu v rámci silničního provozu nepocítí.

Takže v čem že je tedy ten společenský přínos zaplacení takové pokuty proti tomu, když je dáte na charitu? To mi prosím vysvětlete.
2. 2. 2011 19:53
Re: Měřící technika
Na to je skvělá písnička od Tří sester "Ministr dopravy". Rozhodně doporučuju. Zejména část textu "šklebím se do masky a ve dvou kilech podřadím". ;-)
2. 2. 2011 19:45
Re: Co může nastat
Skoro se mi chce zamáčknout slzu nad tím dojemným souladem. To je úžasné, pojďme se společně napráskat! To zní tak romanticky! >:D

Já se stále zdráhám uvěřit, že opravdu věříte tomu, co píšete. Buď je to na objednávku anebo ... jak to jen diplomaticky říct?