Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové skutečnosti kolem tzv. „osoby blízké“

Dan Vořechovský
Diskuze (72)
„Osoba blízká“ je nepochybně fenoménem českých silnic. V samotné Praze se „osobou blízkou“ při spáchání přestupku hájila celá třetina řidičů. Nejvyšší správní soud však tuto obhajobu tak jednoznačně jako policisté nevidí.

Hospodářské noviny ve čtvrtek uvedly, že je situace kolem tzv. „blízké osoby“ složitější, než se dříve zdálo. Podle dřívějších informací mělo jít o téměř neprůstřelný způsob, jak se vyhnout postihu zákona. Podle Nejvyššího správního soudu však samotné tvrzení, že řídila osoba blízká, nestačí. Dosavadní praxe, kdy se případy s „osobou blízkou“ v podstatě neřešily, by se tak mohla změnit. Verdikt soudu je přitom již tři roky starý.

Zmíněný verdikt soudu byl navíc již od počátku shledáván jako významný a byl proto zařazen do sbírky nejdůležitějších rozhodnutí. Týkal se případu kladenského podnikatele, který dostal botičku za špatné parkování. Podnikatel se pokutě bránil a tvrdil, že auto mohl zaparkovat kdokoli ze šesti dalších lidí, kteří vozidlem rovněž jezdili. Soud však dal za pravdu policistům a to navzdory tomu, že přímé důkazy chyběly.

Podle soudu by měl právě řidič přesvědčit policii, že je nevinný. Pokud se někdo „vymlouvá“ na osobu blízkou, měla by podle soudce Šimíčka policie namísto okamžitého odložení případu pracovat na zjištění, zda tento člověk mluví pravdu. Pokud například policisté narazí na případ, který je podobný výše uvedené kauze, měli by přihlížet k tomu, kdo je majitelem vozu nebo kdo volal strážníky policie k odstranění botičky. Případně mají požadovat, aby řidič sám prokázal, že byl v době přestupku jinde.

Policisté se dnes všeobecné brání, že proti „osobě blízké“ nic nezmůžou. Tuto obhajobu použilo jen v Praze v tomto roce již 8 tisíc řidičů. Jde o třetinu všech řidičů, kteří spáchali přestupek.

Dan Vořechovský
Diskuze (72)
13. 8. 2007 19:34
Re: PRESTUPEK A TREST
Ako spomenul Ricardo, mám na mysli tých, čo sa zlým parkovaním a zneužívaním "osoby blízké" chvastajú pred známymi a tešia sa, kedy to ostentatívne urobia znova.

Slušný človek si prizná chybu a pokutu zaplatí.
13. 8. 2007 11:04
Re: PRESTUPEK A TREST
S tim placenim za odstraneni boticky, to naprosto souhlasim, neni to vubec spatny napad. S cim ale souhlasit rozhodne nejde, je popirani zakladniho prava, nevypovidat proti pribuznym. Je to hrozne dvousecna zbran, a meli bychom si uvedomit, ze kdyby prestupkove rizeni vytvorilo vyjimku, mohlo by se jednou stat, ze budes Marianku jednou muset svedcit proti napr. svemu bratrovi, nebo rodicum v nejakem vaznejsim pripade. Tady se pak tvoje pravo nevypovidat proti osobe blizke najednou bude docela hodit, ze? Nelze delat vyjimky v tomto a v tamtom, vznikal by chaoz.
Avatar - Ricardo
13. 8. 2007 10:49
Re: PRESTUPEK A TREST
Ne ten kdo špatně zaparkuje, ale ten kdo si to pak nepřipouští a snaží se to naopak popřít... :no:
13. 8. 2007 00:24
Re: PRESTUPEK A TREST
Otázka, čo myslíš spoločnosťou. Faktom je, že sa u nás chváli a potľapkáva za poistné a daňové podvody, či korupciu. Iste, všetci nie sú takí, ale už ich je dosť na to, aby sa dali označiť ako spoločnosť. Takže áno, krádeže, podvody sú chápané pozitívne.

Sú krajiny, kde ľudia (významný počet) neuvažujú o krádeži, ale potom existuje tá naša (resp. naše), kde sa v každom zákone hľadá akákoľvek diera, úskok - ako to "odrbať". Opäť, nie všetci sú takí, ale tento článok dokazuje, že je ich dosť.

Buď si priznám chybu a som ochotný niesť za ňu zodpovednosť alebo zlé parkovanie za chybu nepovažujem a spadám do spoločnosti tých, čo sa chvália krádežami.

Nato, aby som dodržiaval nejaké morálne zásady, ich nepotrebujem mať spísané v zbierke zákonov.

Alebo ešte inak: To, že je niečo v medziach zákona neznamená, že je to aj v medziach morálky.
12. 8. 2007 18:05
Re: PRESTUPEK A TREST
Mirek Dusin, pokud by jednou balonem rozbil okno, by se z toho poucil a podruhe by kopal opatrneji. Zde jde o docela konkretni prohresky. Vetsi cast viniku, jen zneuziva benevolenci zakona tykajici se "osoby blizke", aby nemuseli platit pokutu. Tudiz vedomne lzou.