Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

KTM chystá silniční verzi závodního speciálu X-Bow GT2

Filip Melich
Diskuze (1)

Rakouský výrobce KTM chystá svůj druhý silniční model. Bude jím upravená verze závodního speciálu X-Bow GT2 s přeplňovaným pětiválcem od Audi.

Byť na to možná nevypadá, model X-Bow byl do prodeje uveden již v roce 2008. Od té doby se dočkal celé řady vylepšení a odvozených verzí. Jedna z nich, původně určená pouze pro okruhy, bude nyní přepracována pro použití na běžných silnicích. Jmenuje se X-Bow GT2, ale v silničním provedení dostane nový název.  

Základem vozu bude stejný karbonový monokok, jaký využívá i základní X-Bow. Kolem něj však bude postavena nová karoserie a nebude chybět ani ocelová klec se schválením FIA. Přístup do vozu zajistí odklápěcí karbonová střecha a v ní umístěná boční okna bude možné také otevírat. Suchá váha závodního X-Bow GT2 je 1048 kilogramů, přičemž pár dalších kilogramů pravděpodobně přidají úpravy nezbytné ke schválení do silničního provozu. Vývojáři však úzce spolupracují se závodním týmem KTM, aby hmotnost udrželi co nejnižší.

O pohon se bude starat přeplňovaný 2,5litrový pětiválec od Audi, byť konkrétní hodnoty výkonu výrobce zatím nezveřejnil. V závodním X-Bow GT2 je tento motor naladěn na 447 kW (608 koní) a 720 Nm. Výkon pětiválce pak putuje skrze sedmistupňovou sekvenční převodovku a samosvorný diferenciál ke kolům zadní nápravy.

Společnost KTM kolegům z britského Autocaru potvrdila, že zůstává věrna závazku vyrobit maximálně 100 vozů ročně. Zároveň uvedla, že každý silniční X-Bow GT2 bude vyrobený na zakázku dle přesných požadavků a potřeb zákazníka.

Filip Melich
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - m.z.
10. 2. 2022 11:35
x bow gt2
Bude to zajímavé auto, kapku nepraktické nastupování a výhled jak z tanku, ale svezení bude stát za to.