Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kvalifikace motocyklové VC Malajsie 2018: Nevyzpytatelné počasí ovlivnilo hlavně MotoGP

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Kvalifikační souboje na VC Malajsie silničních motocyklů vyhráli v jednotlivých kubaturách Marc Márquez (MotoGP), jeho mladší bratr Álex (Moto2) a Jorge Martín (Moto3).

70. ročník seriálu MS silničních motorek pokračuje o tomto víkendu předposledním, osmnáctým podnikem ((i když závody všech kubatur při GP Velké Británie se kvůli špatnému počasí neodjely) na okruhu v Sepangu. Velká cena Malajsie patří už ke stálicím kalendáře. Letos se jede už po osmadvacáté v nepřetržité řadě. Začínalo se v Shah Alamu, na místě bývalého, před 15 lety uzavřeného okruhu dnes stojí luxusní bytové domy. V roce 1998 se konala v Johoru, tamní závodiště existuje dodnes. Hned poté se přestěhovala na nově otevřenou trať nedaleko mezinárodního letiště metropole Kuala Lumpuru. Malajsijský program program začíná kvůli časovému posunu pro středoevropského fanouška velmi brzy, už kolem druhé ranní.

MotoGP

Mezi jezdci MotoGP se po pauze objevil Jorge Lorenzo, který dostal povolení od lékařů startovat, ale v prvních dvou trénincích byl ze všech nejpomalejší, své snažení tedy nakonec vzdal. Ruka pořád bolí. Cal Crutchlow si nechal operovat svůj zlomený kotník (dokonce dvakrát), změna u LCR Hondy v podobě Stefana Bradla byla již avizována v Japonsku. Crutchlow je stále v Austrálii, zítra je ovšem vrací domů do Británie. U Avintie pokračuje Jordi Torres coby náhrada za Tita Rabata, ten ještě může stihnout Valencii. Horko bylo už ve čtvrtek u Suzuki: stroj Álexe Rinse zachvátily plameny. Má však náhradní...

Nejlepší čas úvodního volného měření sil (FP – free practice) královské kubatury zajel v pátek Andrea Dovizioso (Ducati). Ve druhém tréninku byl nejrychlejší Rins. V sobotním se vyhoupl do čela Maverick Viñales (Yamaha). Místo Lorenza nastoupil u Ducati Michele Pirro. Ve čtvrtém půlhodinovém tréninku, který následoval až po bitvě o nejlepší kvalifikační čas Moto2, sobotní program je přesunut, si nejlepší výkon připsal Marc Márquez. Upadli Xavier Siméon a Takaaki Nakagami, později i Jordi Torres s Maverickem Viñalesem a Karlem Abrahamem. Během FP4 se spustil déšť. Už jistý šampion Márquez však svůj čas těsně nad dvě minuty zajel ještě za sucha.

Většina pádů se odehrála už za mokra, traťoví maršálové ale nestihli vyvěsit bílé vlajky s červeným křížem. Torres je zraněn.

Boj o pole position v MotoGP má jiný formát než méně prestižní kubatury. Z první čtvrthodinové části postupují do druhé patnáctiminutovky dva nejrychlejší k desítce, která byla nejúspěšnější právě v oněch úvodních třech trénincích. Ta nejprve odpočívá. V Q1 panovaly ovšem na okruhu takové podmínky, že byla po dvou minutách zastavena červenou vlajkou. Přišla bouřka. Po zhruba hodině přestalo pršet a po půl desáté dopoledne místo 8:10 došlo k restartu na plnou délku 15 minut.

Z Q1 šli dál Álvaro Bautista a Aleix Espargaró. Upadli Bradley Smith a Thomas Lüthi.

Ve druhé části, která rozhoduje o postavení na roštu na předních příčkách, konkrétně v prvních čtyřech řadách, řádil Marc Márquez. Vedl před ostatními o 1,2 s (2:12,1 min), ale pak si ustlal. Na okruhu byla pochopitelně pořád voda. Následně využil služeb náhradního stroje. Aleix Espargaró svou aprilii rovněž poslal k zemi. Těsně před koncem se to povedlo také Doviziosovi. Na šampionův čas už nikdo neodpověděl, Johann Zarco se mu přiblížil na půlsekundu, do jedné sekundy se vešli ještě třetí Valentino Rossi a čtvrtý Andrea Iannone. „Dovi“ byl i přes pád pátý nejúspěšnější a Jack Miller šestý.

VC Malajsie MotoGP 2018 – Kvalifikace (Top 10)
1. Marc Márquez Honda Repsol Honda Team 2:12,161 min
2. Valentino Rossi Yamaha Movistar Yamaha MotoGP 2:12,709 min
3. Johann Zarco Yamaha Monster Yamaha Tech 3 2:13,009 min
4. Andrea Iannone Suzuki Team Suzuki Ecstar 2:13,097 min
5. Andrea Dovizioso Ducati Ducati Team 2:13,183 min
6. Jack Miller Ducati Alma Pramac Racing 2:13,274 min
7. Danilo Petrucci Ducati Alma Pramac Racing 2:13,413 min
8. Álex Rins Suzuki Team Suzuki Ecstar 2:13,463 min
9. Álvaro Bautista Ducati Ángel Nieto Team 2:14,185 min
10. Dani Pedrosa Honda Repsol Honda Team 2:14,443 min
21. Karel Abraham Ducati Ángel Nieto Team 2:15,679 min

Moto2

Tech 3 má dalšího náhradníka za Nizozemce Bo Bendsneydera, Austrálii absolvoval Bryan Staring, v Sepangu zaskakuje Indonésan Dimas Ekky Pratama, pro něj je to třetí start v kariéře. Druhý motocykl týmu Forward Racing (používá jako jediný rámy Eskila Sutera) sedlá jeho krajan Rafid Topan Sucipto. Ten má na svém kontě 18 startů z let 2012-13, takže také není úplným nováčkem. Nahrazuje zraněného Stefana Manziho.

Všem třem volným tréninkům Moto2, dvěma pátečním i sobotnímu rannímu kraloval Álex Márquez (EG 0,0 Marc VDS, šasi Kalex). Úvodní i závěrečný se jely na osychající trati.

Kvalifikace Moto2 trvá 45 minut, sobotní program neuzavírala, následovala jako druhá po Moto3. Vévodili jí nejdříve Remy Gardner a po něm Álex Márquez. V polovině havaroval Sam Lowes a Fabio Quartararo měl co dělat, aby se nepotkal s Miguelem Oliveirou, málem upadl, ale hrozící problém ustál a Portugalce nesejmul.

Kandidáti na titul Oliveira s „Peccem“ Bagnaiou se následně pohybovali po trati pomalu, zda budou potrestání, se teprve ukáže. Tetsuta Nagashima také takřka srazil Álexe Márqueze. Toho ve finále neminul pád. Ani neopustil asfalt, Sepang je širokánský. Na pole position výkonem 2:05,6 min (nový rekord) ale už zůstal, vybojoval letos třetí, předchozí však už v Austinu. Udržel si malajsijskou neporazitelnost zatím celý tento víkend. Skvělé druhé místo patří Lucovi Marinimu, nevlastnímu bratrovi Valentina Rossiho. Třetí skončil Fabio Quartararo, Gardner, Mattia Pasini a Bagnaia obsadí druhou řadu, pokud tedy nepřijdou nějaké penalizace.

VC Malajsie Moto2 2018 – Kvalifikace (Top 10)
1. Álex Márquez Kalex EG 0,0 Marc VDS 2:05,629 min
2. Luca Marini Kalex Sky Racing Team VR46 2:06,117 min
3. Fabio Quartararo Speed Up MB Conveyors – Speed Up 2:06,295 min
4. Remy Gardner Tech 3 Tech 3 Racing 2:06,347 min
5. Mattia Pasini Kalex Italtrans Racing Team 2:06,439 min
6. Francesco Bagnaia Kalex Sky Racing Team VR46 2:06,549 min
7. Miguel Oliveira KTM Red Bull KTM Ajo 2:06,617 min
8. Xavi Vierge Kalex Dynavolt Intact GP 2:06,687 min
9. Brad Binder KTM Red Bull KTM Ajo 2:06,741 min
10. Marcel Schrötter Kalex Dynavolt Intact GP 2:06,742 min

Moto3

Divokou kartu dostal stejně jako v Thajsku Apiwath Wongthananon, ten jede v barvách juniorky VR46. Druhou obdržel Kazach Makar Jurčenko, který se tak vrátil mezi jezdce, ovšem tentokrát reprezentuje Marinelli Snipers Team, za který pojede i příští rok. Přesedlal tudíž z KTM na hondu. Ital Antonelli už je v pořádku. Naopak chybějí Jaume Masiá a Gabriel Rodrigo, po svých australských haváriích nejsou fit a nikdo je nenahradil.

Arón Canet podepsal smlouvu na příští rok s novým týmem Maxe Biaggiho, čtyřnásobného mistra světa dvěstěpadesátek (1994-1997) a dvojnásobného šampiona nejvyšší ligy superbiků (2010 a 2012). Tomu pomáhá i Peter Öttl, otec Philippa, na jeho souboj s Manuelem Herrerosem o poslední titul mistra světa osmdesátek z Brna 1989 se mnozí z nás pamatují... Peter vyhrál 5 GP. Šampion Red Bull Rookies Cupu, Turek Can Öncü oblékne barvy energetického nápoje v týmu Akiho Aja na KTM. Rakouské stroje použije rovněž zmíněný Max Racing Team.

Ale zpátky do současnosti. Celý víkend zahájil nejlepším výkonem Thajec Nakarin Atiratphuvapat (Honda Team Asia) v náročných podmínkách, kdy předtím pršelo a na asfaltu bylo mnoho mokrých míst. Jurčenkovi se comeback nezdařil, po pádu zamířil dokonce do nemocnice. Ale naštěstí se ukázalo, že je nezraněn. Druhé volné měření patřilo Tonymu Arbolinovi, kterého Kazach doplnil coby dvojka. Tentokrát začalo pršet zhruba po dvaceti minutách. Wongthananon dramaticky upadl a ke slovu přišla nosítka.

Dnešní „session“, znovu mokrou zvládl nejlépe opět Atiratphuvapat. Jede svou 35. GP v životě, letos však bodoval pouze jednou, zatímco loni čtyřikrát a v Brně uzavíral první desítku.

Do už zase suché bitvy o nejvýhodnější pozici na „gridu“, která trvá čtyřicet minut a začala v 5:35 ráno středoevropského času, vstoupil nejrychleji Arón Canet (2:13,1 min), ale měl to ještě v první čtvrtině i s pádem. Pod 2:13 se dostal jako první John McPhee. Pak zaúřadoval Marco Bezzecchi, ale Skot kontroval.

V posledním kole stlačil svůj čas ještě dolů, ale nakonec z něj byla až druhá řada. Arbolino s Bezzecchim byli rychlejší, o Jorgem Martínovi nemluvě. Ten získal už jedenáctou letošní pole position za 2:11,7 min. Za tuto trojici se zítra postaví kromě McPheeho ještě Albert Arenas a Enea Bastianini. Kuba Kornfeil skončil až na 22. místě, tomu se kvalifikace nevyvedla.

Kromě Martína a Bezzecchiho má naději na mistrovský titul ještě i Fabio di Giannantonio. Zbývá padesátka bodů, druhý z Italů jich na Španěla ztrácí pouhých dvacet. I když se média věnují hlavně prvním dvěma, nezapomínejme na něj!

Kvůli hrozícím monzunovým bouřkám je mimochodem celý nedělní program posunut o dvě hodiny, takže závod Moto3 začíná již ve 3:00 ráno našeho času... Všechny tři třídy také pojedou na kratší vzdálenost, 11, 12, respektive 15 kol.

VC Malajsie Moto3 2018 – Kvalifikace (Top 10)
1. Jorge Martín Honda Del Conca Gresini Moto3 2:11,731 min
2. Marco Bezzecchi KTM Redox PrüstelGP 2:11,763 min
3. Tony Arbolino Honda Marinelli Snipers Team 2:12,065 min
4. John McPhee KTM CIP – Green Power 2:12,081 min
5. Albert Arenas KTM Ángel Nieto Team Moto3 2:12,211 min
6. Enea Bastianini Honda Leopard Racing 2:12,222 min
7. Tatsuki Suzuki Honda SIC58 Squadra Corse 2:12,543 min
8. Kazuki Masaki KTM RBA BOÉ Skull Rider 2:12,627 min
9. Ayumu Sasaki Honda Petronas Sprinta Racing 2:12,637 min
10. Niccolò Antonelli Honda SIC58 Squadra Corse 2:12,679 min
22. Jakub Kornfeil KTM Redox PrüstelGP 2:13,644 min

Foto: Václav Duška jr.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - praděda7
3. 11. 2018 13:31
Kornfeil?
Bezzecchi ze stejného týmu o cca 2 sekundy rychlejší? Co se děje?