Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lada odhaluje interiér produkční verze XRAY

Aleš Dragoun
Diskuze (34)
Ruský AvtoVAZ zveřejnil první oficiální fotky sériové verze crossoveru XRAY, ale zatím pouze zevnitř. Jeho výroba začne už v srpnu.

Koncept XRAY s jedním párem dveří a výklopnou zadní stěnou byl představen na autosalonu v Moskvě před třemi lety. Zaujal futuristickým designem, který naznačil budoucí směrování značky s plachetnicí ve znaku. Loni pak následovala sérii bližší pětidveřová verze XRAY 2. Vnější tvary produkčního modelu ještě odhaleny nebyly, Lada zatím uvolnila jen fotky interiéru, navíc v nízkém rozlišení.

Neukazuje však žádné holátko, ale zřejmě nejšpičkovější výbavu. Ovládání klimatizace připomíná rumunské dacie, vždyť aliance Renault-Nissan vlastní v AvtoVAZu většinový podíl. Model s manuální převodovkou má kožený volant a rádio s CD, USB a AUX konektory. V nabídce bude ale i verze se samočinným ústrojím.

Motory zastupují atmosférické zážehové čtyřválce 1,6 l/84 kW a 1,8 l/90 kW. V základu se počítá s pohonem předních kol, dražší verze dostanou čtyřkolku, kterou používá Dacia Duster. Také platforma vychází z lidových vozů francouzsko-japonského seskupení, konkrétně ji darovalo Sandero Stepway. To má rozvor 2590 mm a větší světlost.

XRAY je vlastně sám o sobě takovým zvýšeným hatchbackem a nikoli přímo malým křížencem. Efektní prolisy kolem blatníků ze studií určitě zůstanou. Prodávat se začne v Rusku nejdříve na začátku příštího roku, produkci však spustí už příští měsíc. Zda je označení novinky definitivní, netušíme, spíše ne.

Základní cena v přepočtu necelých 185 tisíc korun sice vypadá lákavě, ale zůstane vyhrazena pouze pro domácí klienty. Pokud se XRAY s motory připravenými na Euro 6 dostane i na západ starého kontinentu, bude jistě dražší...

Aleš Dragoun
Diskuze (34)
28. 7. 2015 19:19
Re: Lada X-Ray
Ty tabulky sem raději netahej. I to Řecko dle nich bylo ještě nedávno před námi. Reálně ten rozdíl nebyl tak velký. Taky jsi zapomněl, že jsme po válce zůstali bez Němců a Židů. Což je dost podstatné. Taky jsme za komančů hodně pomáhali chudším a méně rozvinutým státům. Dnes je to naopak. A to jestli dáváš nebo bereš je podle mě kritérium vyspělosti země.
Avatar - VL4D
28. 7. 2015 14:06
Re: Lada X-Ray
Nemyslím si, že by se Lada (natož v tomto období) rozhodla montovat své vozy na Ukrajině.
28. 7. 2015 13:50
Re: Lada X-Ray
Ano nebyli bezdomovci a exekuce, ale za jakou cenu? Komunistické hospodářství bylo kvůli umělé zaměstnanosti a plánovitému řízení zoufale neefektivní a v podstatě žilo na dluh - viz zastaralé fabriky, zchátralé domy, naprostá devastace životního prostředí atd., atd. A to heslo "kdo nekrade, okrádá rodinu" také vzniklo až za komunistické éry. Právě komunistický režim u Čechů zcela zdevastoval morálku, a proto tolik lidí po roce 1989 začalo rozkrádat ve velkém... Kromě toho, nebýt 42 let komunistického režimu, žádná zpětná privatizace by nebyla potřeba a všichni ti čeští zloději a tuneláři by nedostali tak skvělou a jedinečnou dějinnou příležitost se napakovat! Takže i tento megaprůser vlastně z velké části způsobil minulý režim.
28. 7. 2015 13:42
Re: Lada X-Ray
Promiň, ale vůbec jsi mě nepochopil. Já jsem jenom napsal, že by bývalo bylo daleko menší zlo v naší zemi zastavit nástup komoušů k moci v únoru 1948 třeba i silou, než aby pak museli žít v tom komoušckém marasmu dvě generace Čechů.
A jak jsem přišel na to, že bychom na tom byli bez komunistické éry byly jako dnešní Rakousko nebo Německo? Velice jednoduše, po II. světové válce jsme k tomu měli ty nejlepší předpoklady - relativně jen velmi málo poškozený průmysl a infrastrukturu, obrovskou průmyslovou tradici (3/4 průmyslu Rakousko Uherska bylo v ČSR) a kvalifikovanou pracovní sílu. Výchozí pozici jsem měli například daleko lepší, než to zmiňované Rakousko. Stačilo jen přijmout Marschallův plán, nic neznárodňovat a za pár let by životní úroveň šla prudce nahoru. Místo toho komouši náš průmysl na příkaz Moskvy zcela přeorientovali na těžký a zbrojní průmysl a pak přišla měnová reforma, kterou celý národ ožebračili...
Konec konců, podle srovnávacích tabulek byla ČSR v roce 1938 8. nejvyspělejší země na světě! V roce 1989 už jsme ve stejném žebříčku byli na 42. místě...
Tvoje plky o tom, že bychom mohli dopadnout jako Řecko jsou naprosto absurdní a ničím nepodložené.
28. 7. 2015 13:33
Re: Lada X-Ray
Samozřejmě, že militantní islám je podobné, ne-li ještě horší svinstvo, než komunistická ideologie, v tom se určitě shodneme. A ano, osobní zbraň se hodí i pro případ, že by se člověk nedej bože nachomýtnul k nějakému teroristickému útoku. :-!