Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lada se připravuje ukončit výrobu pětidvéřové Nivy

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Pětidveřová Niva se mezi zákazníky nikdy nedočkala příliš velké popularity, Lada už ale místo ní nabízí nepřímého nástupce.

Lada Niva Legend, jak zní současný název ikony známé v minulosti pod názvy Lada Niva nebo Lada 4x4, je jedním z nejstarších nových automobilů, který si dnes můžete koupit. Na její technice a vzhledu se toho příliš mnoho nezměnilo, s postupem času se však objevovaly a mizely různé varianty.

Jednou z nich je i pětidveřový model, označovaný jako VAZ-2131, který automobilka uvedla na trh v roce 1993. Díky rozvoru prodlouženému o 500 mm a dalšímu páru dveří dokázala pětidveřová Niva nabídnout ještě větší praktičnost, současně však ztratila něco ze své obratnosti a mrštnosti v terénu. U zákazníků si navíc nikdy nezískala moc velké renomé.

Zatímco třídveřový model má od svého uvedení na trhy v roce 1977 na kontě přes 3 milionu prodaných kusů, pětidveřová Niva si od devadesátých let připsala pouze 100.000 prodaných kusů. Informace o plánovaném ukončení výroby, k němuž by mělo dojít koncem tohoto roku, tak vlastně nejsou zrovna velkým překvapením.

Podle informací webu Drive.com.au přestala automobilky přijímat objednávky na nové pětidveřové Nivy Legend již v minulém týdnu, přičemž důvodem by měla být snaha dohnat výrobu opožděnou kvůli problému se zásobováním. Výroba pětidveřové Nivy Legend se totiž v únoru zastavila a obnovena byla v březnu.

Zájemci o prostornější Nivu však nemusí smutnit, Lada jim totiž může nabídnout nepřímého nástupce, kterým je nedávno omlazená Niva Travel. Model představený v roce 1998 pod poznačením AvtoVaz 2123 a prodávaný také jako Chevrolet Niva je přitom podstatně modernější a posádce tak zřejmě nabídne i vyšší komfort.

Třídveřová Lada Niva Legend stále zůstává v nabídce, přičemž její dlouhá desetiletí očekávaný přímý nástupce dorazí až v roce 2024.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme