Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novou Ladu Niva Travel pořídíte i v Česku. A nedáte za ni moc

David Bureš
Diskuze (32)

Lada rozšířila svoji nabídku o Nivu s modernější karoserií. Jmenuje se Travel a díky nezávislým dovozcům ji můžete pořídit také na českém trhu.

Ruská automobilka Lada se opět vrátila k legendárnímu označení Niva, které získala zpět od Chevroletu. Aktuálně přitom nabízí hned dva takové modely s tímto označením - Nivu Legend, což je ten původní offroad vyráběný od roku 1977, a Nivu Travel, která se donedávna vyráběla jako Chevrolet Niva. Obě přitom můžete zakoupit i na českém trhu.

Služeb oficiálního zastoupení sice nevyužijete, k dispozici jsou však různí nezávislí prodejci. Mezi ně patří třeba také brněnská společnost Cano Car, která se s námi podělila o český ceník Lady Niva Travel.

Nejlevnější verze přijde na 347.610 korun bez DPH, respektive 420.063 korun včetně daně. To je pořád v rámci tuzemské nabídky slušná cena, byť je znatelně vyšší než na domácím ruském trhu, kde základní Nivu Travel pořídíte za 762.900 rublů, což v přepočtu odpovídá zhruba částce 223.000 Kč.

Cenový rozdíl souvisí s tím, že v uvedené české ceně už je zahrnuta doprava vozu z Ruska do Česka, desetiprocentní clo za auto a dopravu, modifikace agregátu podle aktuální emisní normy Euro 6 a další potřebné technické úpravy podle platných předpisů, včetně potvrzení od akreditované zkušebny a schválení do provozu. Bez toho byste se neobešli ani při individuálním dovozu přímo z Ruska.

Niva Travel přitom není o tolik dražší než Niva Legend se shodným základem, avšak se starším vzhledem. Ta s pětidveřovou karoserií v Česku vyjde minimálně na 322.395 Kč bez DPH (390.098 korun včetně daně).

Výbava Nivy Travel v případě základního stupně Classic zahrnuje airbag řidiče, ABS a EBD, posilovač řízení, elektricky ovládaná přední okna, elektricky ovládaná a vyhřívaná vnější zpětná zrcátka, centrální zamykání, 15palcová ocelová kola nebo příprava pro rádio.

Pořídit je ale možné i další stupně výbavy. Comfort za 442.340 Kč včetně DPH přidává klimatizaci, klimatizovanou schránku před spolujezdcem nebo 15palcová litá kola. Vrcholné Luxe za 477.735 Kč s DPH má dále airbag spolujezdce, alarm, přední mlhovky, výškově nastavitelné sedadlo řidiče s bederní opěrkou, vyhřívané čelní sklo, zadní parkovací senzory včetně parkovací kamery, multimediální systém, 16palcová kola z lehkých slitin nebo střešní ližiny.

Stupně Comfort a Luxe navíc koupíte i v provedení Offroad, které je více přizpůsobeno jízdě v terénu. Má tak třeba nelakované prvky karoserie nebo sání vyvedené na střechu.

Všechny stupně výbavy jsou každopádně poháněny osvědčenou zážehovou sedmnáctistovkou o výkonu 58,5 kW. Podélně uložený agregát je spárován s pětistupňovou manuální převodovkou a stálým pohonem všech kol s uzávěrkou diferenciálu a redukcí.

Vozy Lada sice na českém trhu pořídíte jen přes nezávislé dovozce, přesto jsou v posledních letech díky jednoduché technice vcelku oblíbené. Za rok 2020 bylo v Česku podle statistik SDA evidováno 112 osobních vozů Lada, o pouhý jeden méně než o rok dříve, což je parádní výsledek s ohledem na situaci na trhu, ovlivněnou pandemií koronaviru. Tuzemským prodejům přitom dominuje klasická Lada Niva Legend (dříve Lada 4x4), díky své známosti a nízké ceně. Jde totiž o nejdostupnější offroad na trhu.

„Dosavadní průběh roku 2021 naznačuje, že zájem o vozy značky Lada má rostoucí tendenci. Naše firma letos dodala zákazníkům již 15 kusů a evidujeme dalších 29 objednávek,“ doplňuje k tomu Lukáš Vaverka ze společnosti Cano Car, která se specializuje na prodej terénních vozů Lada a UAZ.

David Bureš
Diskuze (32)

Doporučujeme

Avatar - Beefcake
25. 3. 2021 10:59
Re: Tak proti tomuto..
To su ale strasne bachorky.
Avatar - Beefcake
25. 3. 2021 10:53
Re: Tak proti tomuto..
Niva ma *** a nie uzavierkY. Ma jednu uzavierku medzinapravovu. V ramci naprav stara nemala nic a nova je na tom rovnako.
Alebo uz zacala aspon pribrzdovat kolesa ?
Co je plus, ze ma redukciu.
Avatar - .StenLi.
24. 3. 2021 23:46
Re: Tak proti tomuto..
Tak si to zhrnme. Nikdy si v tej Nive nesedel ale obhajujes tu jej schopnosti a dokonca vydrz len na zaklade svojich pocitov a tuzob, ktore odporuju ferovemu objektivnemu testu, dokonca ruskemu :) Toto je podla teba objektivne? :)
24. 3. 2021 22:57
Re: Cena ok rozhodně není
Není to oficiální dovoz, píše se to v článku. Je to jako by sis nechal dovézt něco z USA individuálně, tzn. někdo to za tebe nakoupí u dealera. Je jasné že v tom musí být desítky tisíc CZK marže místního prodejce.
24. 3. 2021 22:17
Design hnusný...
motor zoufalý, dílenské zpracování slabé, ale zase je to pořádně předražené! :-[]
P. S. Niva Legend je proti této hrůze vyložená krasavice! :-)