Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lamborghini Huracán STJ oficiálně: Desetiválec se definitivně loučí

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

Italská továrna Lamborghini oficiálně představuje poslední evoluci desetiválcového Huracánu. Vznikne pro pouhých 10 šťastlivců.

Poslední čistě spalovací supersport Lamborghini všech dob se definitivně loučí. Italská továrna z městečka Sant’Agata Bolognese oficiálně představuje závěrečnou edici desetiválcového Huracánu, který se vyrábí už celé desetiletí. Poprvé se odhalil na Ženevském autosalonu 2014, když nahradil předcházející Gallardo, a už letos by měl dostat nástupce s hybridním vidlicovým osmiválcem.

Vůbec poslední evoluce modelu se jmenuje Lamborghini Huracán STJ (Super Trofeo Jota) vychází z okruhově zacíleného Huracánu STO (Super Trofeo Omologato). Po dlouhých deseti letech na světě se tak Huracán loučí s finální speciální edicí, která z výrobní linky vyjede v pouhých deseti kusech. Všechny už jsou pochopitelně vyprodané, jak tomu u exkluzivních supersportů tradičně bývá.

Vysokootáčkový atmosférický 5,2litrový vidlicový desetiválec Huracánu STJ nepřináší žádné novinky oproti výchozímu STO a má 470 kW (640 koní) a 565 newtonmetrů. Všech deset kusů má sedmistupňovou dvouspojkovou převodovku a pohon zadních kol. Lamborghini však uvádí, že nová verze STJ představuje nové vylepšení podvozku – pokročilejší magnetoreologické tlumiče vycházející ze závodního speciálu Super Trofeo.

Video se připravuje ...

Standardem všech vozů jsou i dvacetipalcová kola s centrální maticí, unikátní pneumatiky Bridgestone Potenza Race a výkonnější aerodynamika s novými karbonovými doplňky na předním nárazníku a specifickým úhlem velkého zadního křídla. Automobilka říká, že na testovacím okruhu Nardò je Huracán STJ o více než desetinu sekundy na kolo rychlejší než výchozí STO.

Všech deset vyrobených Huracánů STJ bude mít karbonovou plaketu se sériovým číslem a továrna je zákazníkům nabídla ve dvou barevných specifikacích – modré, nebo šedé s černou střechou a červenými a bílými detaily.

Lamborghini nezveřejnilo oficiální cenu poslední verze Huracánu, ale už před rokem uvedlo, že kompletně vyprodalo celou produkci modelu. Po nedávném ukončení výroby sourozence jménem Audi R8 V10 tak jsou dny atmosférického desetiválce od koncernu Volkswagen už navždy sečteny.

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - KANKUNEN
11. 4. 2024 13:30
To auto vypadá
tak nádherně, že i cigoš moc líbí.