Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lamborghini překvapilo dvojicí speciálů, kterou se loučí s atmosférickým V12

Filip Melich
Diskuze (29)

Italská automobilka s býkem ve znaku se loučí se svým stávajícím atmosférickým vidlicovým dvanáctiválcem ve velkém stylu. Ukázala dva speciální modely Invencible a Auténtica.

Jak už víme, italská automobilka Lamborghini se postupně noří do vod elektrifikace. Produkce modelu Aventador s atmosférickým vidlicovým dvanáctiválcem již skončila a nástupce má být hybridem. Než se však ukáže, dopřálo si Lamborghini ještě jednu pořádnou rozlučku se svým ikonickým motorem v jeho stávající podobě. Ukázalo dvojici speciálních modelů nazvaných Invencible a Auténtica.

Šéf Lamborghini, Stephan Winkelmann, k červeno-šedé dvojici řekl: „Motor V12 je jedním z pilířů naší historie a úspěchu naší značky. Zatímco v rámci naší ústřední strategie Cor Tauri vstupujeme do nové éry hybridizace, ve stylu typickém pro Lamborghini oslavujeme atmosférický V12 dvojicí speciálních vozidel, které perfektně ztělesňují naši snahu o dokonalost v personalizaci.

Video se připravuje ...

Dvojice na fotkách představuje poslední vozy Lamborghini, které značka osadí vidlicovým dvanáctiválcem o objemu 6,5 litru. Vzadu umístěná jednotka produkuje 573 kW a 720 Nm při 6.750 ot/min. Spolupracuje se sedmistupňovým automatem ISR, skrze nějž svou sílu posílá ke všem čtyřem kolům. Všechna kola jsou zároveň kontrolována systémem řízení nazvaným Lamborghini Dynamic Steering.

Mitja Borkert, šéfdesignér Lamborghini, dvojici komentoval slovy: „Vytvořili jsme dvojici vozidel, každé v jediném exempláři a s unikátním charakterem, inspirovanou traťovými dny a vysokooktanovým prostředím závodních okruhů. Navrhlo je Lamborghini Centro Stile, které na platformě V12 předvedlo maximální kreativitu. Tyto jedinečné návrhy čerpají z naší unikátní designové DNA a zároveň dále posouvají naše designové dědictví na novou úroveň.

Oba vozy za základ využívají karbonový monokok modelu Aventador, k němuž přidávají karoserii vyrobenou z téhož materiálu. Lamborghini v tiskové zprávě zmiňuje, že se notně inspirovalo u vlastních limitovaných modelů z nedávné doby. Konkrétně vzpomíná okruhové speciály Essenza SCV12 a Sesto Elemento, stejně jako model Veneno.

Interiéry obou Lamborghini byly notným způsobem zjednodušeny, aby se řidič mohl soustředit především na cestu před sebou. Použit je proto i jednoduchý volant místo multifunkčního a středový tunel přecházející do palubní desky se obejde bez displeje a nadbytečných tlačítek. Digitální přístrojová deska má upravenou grafiku, která je pro každý z obou vozů specifická.

Kupé dostalo název Invencible a červený lak karoserie Rosso Efesto, který je doplněn červenými vločkami v karbonových detailech, zatímco jeho interiér kombinuje červenou kůži s Alcantarou. Roadster Auténtica sází na šedý lak karoserie Grigio Titans a na tmavou kůži kombinovanou s Alcantarou v interiéru, s nimiž kontrastuje žluté stehování. Od modelu Invencible se roadster liší nejen absencí střechy, ale také provedením aerodynamických částí karoserie – především dvojicí ploutví na zádi nahrazující velké křídlo kupé.

Lamborgini pochopitelně u kupé Invencible ani roadsteru Auténtica neuvádí cenu. Vzhledem k jejich unikátnosti rozhodně nebude nízká, takže obě auta nepochybně čeká osud v soukromé sbírce mimo silnice a pohledy běžných smrtelníků. Příští velké Lamborghini už bude spoléhat na hybridní pohonnou soustavu. Podle vlastních slov značky bychom se jeho premiéry měli dočkat během několika týdnů.

Filip Melich
Diskuze (29)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
8. 2. 2023 11:43
Re: Divný, ...
Jsi opět nahlášen, děkujeme :-)
Avatar - Hammunasakra
8. 2. 2023 11:21
Re: Divný, ...
No tak když už to není hodina (to bylo těch 60;) tak 30 x https://www.auto.cz/…za-minutu-135683

Ale už jsme zase dál (tuhle SI POPÍRAL - jako vždy jako všechno "nové") https://fdrive.cz/…-90-sekund-10210

Svět co komunista NENÁVIDÍ NESNÁŠÍ NECHCE https://fdrive.cz/…ktromobilu-10217 inteligent plesá = slunce svítí vítr fouká voda teče ZADARMO
Avatar - Hammunasakra
8. 2. 2023 11:19
Re: Divný, ...
Máš pravdu = tobě by nepomohl ani pokus o vzdělání :*)

ale unikla ti ZASE PODSTATA = ty máš názor jak (antiEUropská proRUSSKÁ) prodavačka z Václaváku https://www.stream.cz/…e-tvory-64438056 mnoho dat NULA znalostí (schopnost je správně zpracovat

a PODSTATA že si furt ve všem PROTI (nejen) české INTELIGENCI (vzdělaným) a v názorovém souznění = viz předchozí odstavec :-O :D :-!

o tobě je TOHLE https://cs.wikipedia.org/…ger%C5%AFv_efekt TOHLE si ty https://www.enviweb.cz/rss/167312

zkrácená verze SI FAKT BLB blbej a nehraješ to = prostě BLBá pro ruSSká svoloč
Avatar - Barrichello
8. 2. 2023 09:32
Re: Divný, ...
"Nikdy si neplet vzdělání s inteligencí. Můžeš mít diplom a současně být i*iotem"

Richard Feynmann
7. 2. 2023 19:37
Re: Divný, ...
Nejsem prostatik, abych u musle travil hodinu. Ale jo neni problem na pulhodku za par set km zastavit. Jenze kdyz pojedes dalnicni rychlosti tak bude realny dojezd uplne jinde. Realne u bezneho EV tak 150-200 km maximalne. A co tam budes smudlat nekde na 50 nebo 75 kW nabijecce? Vsude nejsou rychlonabijecky a ne kazdy auto umi rychlonabijeni.