Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lamborghini tento týden odhalí další novinku. Bude to hybridní roadster?

David Bureš
Diskuze (0)

Lamborghini po pandemii koronaviru obnovilo výrobu teprve nedávno, přesto už chystá druhou novinku za poslední týdny.

Lamborghini stejně jako jiné italské automobilky muselo na čas pozastavit výrobu kvůli prevenci před dalším šířením koronaviru, to však neznamená, že by to tohoto výrobce superaut nějak zásadně zastavilo. V zásobě má hned několik novinek, přičemž jednu z nich uvidíme už tento týden!

Nové Lamborghini se světu představí již tuto středu, a to jak to už dnes bývá, prostřednictvím online prezentace, vysílané přes YouTube. Na premiéru přitom automobilka láká už dvěma upoutávkami.

Zatímco první detail designu novinky je nic neříkající, druhý snímek už naznačuje, na co se můžeme těšit. Zadní partie vozu částečně zahalené ve tmě totiž mají až nápadně blízko supersportu Lamborghini Sian FKP 37, prvnímu sériovému modelu ze Sant‘ Agaty s hybridním pohonem. A tak se dá předvídat, že se světu tento týden představí jeho otevřený sourozenec.

Lamborghini Sian FKP 37 Roadster by měl převzít design i techniku kupé, což bude znamenat nejen velice futuristický vnější tvar, ale především kombinaci atmosférického dvanáctiválce o objemu 6,5 litru s elektromotorem zakomponovaným do převodovky. Sián je tudíž mildhybridem, přičemž místo dnes tak běžných lithium-iontových baterií elektromotor čerpá svoji energii z kondenzátorů, které jsou mnohem lehčí.

Výsledkem je kombinovaný výkon 602 kW, který Siánu kupé umožňuje zrychlit z 0-100 km/h za méně než 2,8 sekundy a jet rychlostí více než 350 km/h. Podobných parametrů by měl dosahovat také odvozený roadster, který stejně jako uzavřená verze bude vyráběna pouze v limitované edici. Produkce Siánu kupé je omezena na 63 exemplářů.

Lamborghini toho nicméně má v zásobě mnohem více, jen už to nebude prezentováno na autosalonech, jichž se výrobce už neplánuje účastnit. Jeho závodní divize aktuálně pracuje na supersportu SCV12, okruhovém speciálu ve stylu Ferrari FXX vyhrazeném vybraným majitelům. Počítá se také s ostrým Huracánem STO (Super Trofeo Omologato) jako nástupcem pro Huracán Performante. A neustále se také hovoří o Urusu s plug-in hybridním pohonem. Ten měl původně dostat šestiválcový systém jako Bentley Bentayga, pro Lamborghini to ale bylo málo, a tak se pracuje na osmiválcovém řešení. Teprve nedávno přitom debutovalo Lamborghini Huracán Evo Spyder, modernizovaná otevřená zadokolka. 

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme