Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lamborghini v Paříži 2008

Aleš Jungmann
Diskuze (5)
Tak dlouho lidé od Lamborghini popírali vznik nové modelové řady, až jim všichni uvěřili. Neříkali ovšem celou pravdu.

Na jejich stánku v Paříži se totiž představil pro novodobou historii automobilky přelomový model, koncept čtyřdveřového sedanu Estoque. Jeho výroba se podle šéfa automobilky Stephana Winkelmanna nemůže rozběhnout dříve než za čtyři roky. Zda tomu tak opravdu bude je ale ve hvězdách.

Estoque

Nové Lamborghini se chystá konkurovat Aston Martinu Rapide a Porsche Panamera, bude mít tedy čtyři dveře, stejný počet míst a motor vpředu. Firma ze Sant'Agaty se vrací tak trochu do minulosti, posledním čtyřmístným automobilem této značky byla Espada, vyráběná v letech 1968-1978. Ta ovšem měla jen jeden pár dveří.

Dramaticky tvarovaný vůz je jen 1,35 m vysoký, ale 5,15 m dlouhý a 1,99 m široký. Rozvor měří 3,01 m. Na rozdíl od sériových modelů s karoserií kupé a motorem uloženým před zadní nápravou jde o sedan s klasickým uspořádáním. Motor je uložen uprostřed před kabinou a převodové ústrojí je hned za ním.

Označením sedan se dopouštíme na tomto voze hříchu, protože ve skutečnosti má Estoque s ostatními sedany společnou jen čtveřici dveří.

Více podrobností o modelu Estoque jsme zveřejnili v článku Paříž 2008: Lamborghini Estoque - oficiální foto, info a video.


Aleš Jungmann
Diskuze (5)