Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Land Rover Discovery hledá novou identitu, budoucnost Discovery Sport je nejistá

Filip Melich
Diskuze (6)

Discovery je nejhůře prodávaným modelem Land Roveru, přesto se nové generace dočká. Budoucnost prodejně úspěšnějšího Discovery Sport je na druhou stranu nejistá.

Současná generace modelu Discovery je nejhůře prodávaným modelem značky Land Rover. Mohou za to nejen potíže s nedostatkem dílů, ale valnou měrou také nový Defender. Jeho odklon od pracovního stroje, nabídka tří verzí karoserie a místo až pro osm lidí nebezpečně vstoupily do teritoria modelu Discovery. Land Rover se nyní zamýšlí nad budoucností modelu.

Přestože stávající Discovery na trhu ještě několik let vydrží, značka už plánuje, co přijde po něm. A vzhledem k jeho prodejům a konkurenci ve vlastních řadách možná překvapí, že Land Rover pro Discovery plánuje další generaci. V rozhovoru s kolegy z Auto Express šéf skupiny Jaguar Land Rover (JLR), Thierry Bolloré, řekl: „Chceme dát Discovery novou identitu. Věříme, že pro něj existuje místo, ale musíme být kreativní. Defender je takovým úspěchem, že pozřel část teritoria, které patřilo Discovery. Defender je značka. Věříme, že Discovery může být také značkou.

Jak se tedy má nové Discovery zařadit mezi úspěšného Defendera a zároveň nevstoupit do teritoria Range Roveru? Přeci jen, stejně jako řada dalších automobilek, také JLR se snaží přesunout k ještě luxusnějším vozům. Částečnou odpověď nabízí opět Bolloré: „Musíme postavit skutečné rodinné auto pro nejnáročnější rodiny. Discovery musí – a mělo by – hrát tuto roli, která by jinak z trhu zmizela. Tedy alespoň z luxusního trhu. Takovým autem bude Discovery.

Nové Discovery se tedy má stát ještě luxusnějším a více se zaměří na rodiny. Vzhledem k tlaku na elektrifikaci kolegové z Auto Express spekulují, že by příští Discovery mohlo stát na platformě Range Roveru, což by mu krom zážehových a vznětových motorů přineslo také plug-in hybridní provedení a časem dokonce plně elektrické. To vše dohromady samozřejmě znamená, že příští Discovery podraží. Pro představu, stávající generace v základním provedení D250 s pohonem všech kol a automatickou převodovkou na českém trhu startuje na částce 1.768.160 Kč.

Bolloré naznačil, že nové bude Discovery luxusnější a že po vzoru Defenderu vznikne v několika karosářských provedeních. Co to ale znamená pro stávající Discovery Sport, který je nejlevnějším Land Roverem a nástupcem modelu Freelander? Kolegové z Auto Express se Bollorého zeptali, zda má Discovery Sport nějakou budoucnost a jeho odpověď zněla: „Ještě nevíme. Ale Discovery ano.“ Nová generace modelu Discovery by se mohla představit v roce 2025 nebo 2026.  

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (6)

Doporučujeme

6. 8. 2022 05:09
Re: Disco
Pokud bereš základ a neřešíš výbavu tak ano, stejně tak když nebereš užitkovější verzi Defíku, pak jsou téměř nastejno.
6. 8. 2022 05:08
Re: Disco
Disco bylo vždy velké a funguje stále stejně. Jako auto schopné v terénu i coby rodinný kočár. Pro LR vzniklo jako cenově dostupná varianta RR. Tak je potřeba na něj koukat a jestli nejezdíš každou chvíli do terénu nebo nechceš styl Defíku, tak funguje.

A o chlup než RR lacinější není. Začíná na 1,7M.
5. 8. 2022 23:01
Re: Disco
Nevidím žádný zásadní rozdíl.
Avatar - Emel
5. 8. 2022 21:29
Re: Disco
Dneska je Disco výrazně levnější, ne?
Avatar - 3_diamanty
5. 8. 2022 19:58
Re: Disco
Aj discovery bol kedysi pracant hoc nie az tak schopnostami namakany ako rustikalny defender ... vyslovene luxusny bol az range rover....

Noveho discoveryho uz cenou aj rozmerovo uplne zazdili a defakto tu uz v tychto vodach clovek okukava range rover alebo range rover sport ci velar ... novy discovery je uz monstrozny a drahy.... dokonca pride mi ze aj mensi discovery sport ma duchovne blizsie k akemukolvek starsiemu discovery ako tento novy monstrozny s drahy discovery ktory uz nezapada nikam... pretoze druhy o chlp lacnejsi "skoro range" ako vidime nikto nepotrebuje ... kludne ho mozu ukoncit... a nikto to ani nezbada....