Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Land Rover Discovery se dočkal modernizace. Další facelift znamená mildhybridní šestiválce

David Bureš
Diskuze (16)

Britská automobilka Land Rover letos rozsáhle modernizuje svoji nabídku. Nejnověji se inovací dočkal Land Rover Dicsovery.

Land Rover Dicsovery se v aktuální páté generaci vyrábí od roku 2017, a tak výrobce uznal za vhodné vůz modernizovat. Jedná se tak o další letos inovovaný model značky, který následuje po Defenderu, Discovery Sport, Range Roveru Velar či Range Roveru Evoque. Také u Discovery jsou hlavní novinkou mildhybridní motory.

V tomto případě mluvíme o nové generaci řadových šestiválců rodiny Ingenium, které jsou doplněny o 48V palubní síť pro snížení spotřeby paliva, hladší chod nebo možnost jízdy se zcela vypnutým spalovacím motorem.

Video se připravuje ...

Konkrétně tu mluvíme o třílitrovém benzinovém šestiválci P360 s výkonem 265 kW a točivým momentem 500 N.m a naftových třílitrech s hliníkovou konstrukcí D250 (183 kW a 570 N.m) a D300 (221 kW a 650 N.m), které střídají dosavadní agregáty SD4 a SDV6.

Komu by pak šestiválec nevyhovoval, je tu ještě zážehový čtyřválec P300 s výkonem 221 kW a točivým momentem 400 N.m, který mildhybridem není.

Klíčovou novinkou převzatou z dříve modernizovaných automobilů značky je také nový multimediální systém Pivi Pro. Jeho ústředním prvkem je nová dotyková obrazovka, která je s úhlopříčkou 11,4 palce o 48 % větší než ta dosavadní. Infotainment nabízí jednodušší menu pro snazší ovládání, výrobce slibuje také rychlejší reakce. Nechybí dokonce dvojice SIM karet, což umožňuje používat různé funkce v jednu dobu, jako třeba streamování hudby a stahování aktualizací softwaru, aniž by došlo ke zpomalení systému.

Nechybí tu ani nový volič automatické převodovky nebo nový čtyřramenný volant s kovovými řadicími páčkami a tlačítky, která jsou opticky skrytá, než se rozsvítí. Posádka navíc může využít funkcí ionizace vzduchu s měřením kvality přijímaného vzduchu zvenku a pokročilou filtrací pro maximální snížení alergenů a dalších škodlivých látek.

Jakožto rodinně zaměřené auto se pak Discovery dočkalo nových držáků na tablety integrovaných do předních sedadel. Nechybí jim dobíječky s porty USB-A pro minimalizaci tažení kabelů napříč kabinou, integrovaný Wi-Fi hotspot pak umožní připojit až osm zařízení, díky čemuž se všichni cestující mohou během jízdy individuálně zabavit.

Naopak stylistické změny jsou jen decentní. Nový nárazník zdůrazňuje silácký vzhled, nová je též grafika diodových světlometů. Také diodová koncová světla jsou nová, do černého panelu, který je opticky propojuje, je pak integrován nápis Discovery v novém fontu. Naopak kontroverzní, do strany posunuté umístění poznávací značky, zůstalo zachováno.

David Bureš
Diskuze (16)
11. 11. 2020 13:42
Re: Fajn motorizace,
Přechod na EV jako u Bentleye? Nerozumím tomu, nová R6 má o 3/4 menší emise pevných částic než původní V6 např.
11. 11. 2020 13:41
Re: Fajn motorizace,
Akorát jsem to chtěl napsat. Všechno podobná architektura, LR to cpe všude, navíc jede v upsizingu a u Jagu to nejde... :no:
Avatar - fOE
11. 11. 2020 09:42
Re: Fajn motorizace,
Jak si z ruznych konsipratoru delam obycejne srandu, tak tady me nic jineho nez nejake konsipracni teorie o rizenem padu jaguaru vlastne ani nenapada. :'-(
Avatar - Dinar
11. 11. 2020 08:02
Fajn motorizace,
o to víc je nepochopitelné, proč ty nové šestiválce nepoužívá jaguar. :-(
11. 11. 2020 07:09
vidim tam velky spatny
Na fotkach Obama, nova viceprezidentka a kudrnaty deti. Z tech zviratek je nejhezci ten pejsek. V dobach kdy si modroslunickar jeste hral na vojaky (teda co to melu, delal veganske kafe sve babičce, v kuchyňce co dostal pod stromeček), se facelifty vyznačovali robustnejsimi vnitrnostmi v motoru a tuzsi karoserii a upravou interieru. Ted? Wifi, usb c, drzaky tabletu, 48 sit. Vydrzi mi to auto dvacet let bez vejmrdů abych to dokrvdlrdlal do duchodu?