Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Land Rover může stvořit ještě výkonnější Defender V8, konkurovat by mohl AMG

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Od představení vrcholného Land Roveru Defender V8 uplynulo sotva pár týdnů, přesto už se objevují spekulace o ještě výkonnějším modelu.

S touto informací nedávno přišel australský magazín Carsales, který před časem zpovídal šéfa divize Jaguar Land Rover Special Vehicle Operations, zodpovědné za stavbu výjimečných sportovních vozidel v rámci značek Jaguar a Land Rover.

Na otázku, proč Defender V8 nedostal označení SV nebo SVX, Michael van der Sande odpověděl, že vůz neprošel natolik rozsáhlými technickými změnami, jaké se od modelů s označením SV očekávají. Když se ho ale australští kolegové zeptali, zda se nedočkáme ještě ostřejšího Defenderu, přišla velmi slibná odpověď.

Video se připravuje ...

Van der Sande totiž připomněl loňskou akvizici Bowleru, společnosti zaměřené na stavbu závodních vozidel na základech Defenderů, a dodal, že loňská koupě Bowleru byla velmi záměrná. A přidal i zajímavé vysvětlení.

Podle jeho slov by totiž koupě odborníka na úpravy Defenderů měla pomoci napravit nízké zastoupení automobilky na trhu výkonných offroadů. Nejmenovaným králem tohoto segmentu by přitom minimálně v Evropě mohl být jmenován Mercedes-AMG G63, zatímco v USA by se možná našlo i pár brutálně vyladěných Wranglerů, atd.

Bude však zajímavé sledovat, jaké konkrétní změny by ještě ostřejší Defender mohl nabídnout. Už současný Defender V8 se totiž při výkonu 386 kW a točivém momentu 625 N.m rozhodně nemá za co stydět. Zejména ve spojitosti se stále velmi slušnými schopnostmi mimo zpevněné cesty.

Je tak docela možné, že další tuning se zaměří například na design či terénní schopnosti, zatímco zvyšování výkonu bude věnována už jen okrajová pozornost. Přesto bychom se nedivili, kdyby odborníci z Bowleru našli ještě pár kW a N.m.

Ještě před příchodem nového nejvýkonnějšího modelu bychom se však měli dočkat rozšíření nabídky karosářských variant o verzi 130, která na rozvoru modelu 110 nabídne prodlouženou karoserii s třetí řadou sedadel. Výhledově se pak stále vedou spekulace i o verzi pick-up, která by měla být realizovatelná navzdory samonosné karoserii.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme