Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Land Rover Defender konečně přijíždí s motorem V8!

Ondřej Mára
Diskuze (26)

Vlajkové provedení nového Defenderu je osazeno pětilitrovou V8 s kompresorem, se kterou umí uhánět až 240 km/h.

O vývoji nové generace Land Roveru Defender s motorizací V8 se mluvilo již delší dobu, dnes však nastal den, kdy automobilka konečně vyložila karty. Tedy alespoň částečně, protože cenovku se dozvíme až před uvedením na trhy. Již nyní ale víme, že motorizaci V8 nabídne dvoudveřové provedení 90 i pětidveřový Defender 110.

V obou případech se přitom pod kapotou zabydlel kompresorem přeplňovaný pětilitrový motor V8, kombinovaný s osmistupňovou převodovkou, který nabízí nejvyšší výkon 386 kW a 625 N.m točivého momentu. Krátká verze 90 tak dokáže ve vrcholném provedení zrychlit z 0 na 100 km/h během 5,2 sekundy a maximální rychlost dosahuje až 240 km/h.

Video se připravuje ...

Samozřejmostí je pohon všech kol, přičemž volič jízdních režimů Terrain Response dostal nový režim Dynamic, který by měl řidiči umožnit lépe odhalit dynamický charakter vozu a jeho vyvážené ovládání. Automobilka navíc přiostřila reakce plynového pedálu a upravila podvozek.

Ten dostal upravené tlumiče i pružiny nebo silnější stabilizátory, které by měly omezit pohyb karoserie v zatáčkách. Úpravou prošel také elektronicky řízený zadní diferenciál, který by měl nabídnout lepší průjezdy zatáček.

Výjimečná motorizace navíc dostala výjimečný kabát. Modely V8 prozradí například speciální plaketky, čtveřice koncovek výfuku nebo 22“ litá kola lakovaná v odstínu Satin Dark Grey, zpoza kterých vpředu svítí světle modře lakované brzdiče v barvě Xenon Blue. Karoserii pak může zdobit pouze jeden ze tří laků: Carpathian Grey, Yulong White nebo Santorini Black, všechny ale mají černě lakovanou střechu. V interiéru najdeme Alcantarou čalouněný volant, kožené čalounění Ebony Windsor a řadu semišových či Robustec doplňků.

Kdo by chtěl ale ještě výjimečnější vzhled, může sáhnout po Defenderu V8 Carpathian Edition. Ten nabízí karoserii lakovanou šedou barvou v odstínu Carpathian Grey, kterou doplňují střecha, kapota a páté dveře lakované černou Narvik Black. Karoserii navíc bude chránit speciální polo-matná folie.

Společně s uvedením nové motorizace V8 navíc Land Rover oznámil několik novinek. Například volitelný infotainment Pivi Pro nově nabídne 11,4“ displej, který nahrazuje původní 10“ displej. Nově se také prvkem standardní výbavy stává bezdrátová nabíječka. Novinkou jsou také nové designové pakety pro exteriér, jako například Bright Pack (přidávající chromování některých doplňků), Extended Bricht Pack (rozšiřuje chromování o stříbrné obložení karoserie a blatníky) nebo Black Pack, který přidává řadu černě lakovaných doplňků.

Novinkou je také řada XS Edition, která dorazí výhradně s třílitrovým mild-hybridním vznětovým šestiválcem a nahrazuje řadu First Edition. Celá karoserie, včetně podběhů a ochranných doplňků, by měla být lakována jednou barvou a v podbězích jsou umístěna 20“ litá kola v odstínu Satin Gray. V interiéru je použito kožené čalounění Ebony Grained v kombinaci s obložením Robustec Woven Textile. Přední cestující se navíc mohou těšit na elektricky nastavitelné sedačky s vyhříváním a chlazením.

Ondřej Mára
Diskuze (26)

Doporučujeme

Avatar - lamal
26. 2. 2021 14:15
Re: 8-válec v benzínu dobrý ...
jak kde ? chces adresy ? v inzercii...
vacsina tychto dojizdakov to preda este predtym nez sa to zacne sypat, to citia v kostiach... pred vymenou rozvodov, pred vymenou sviecok, pred reviziou splynovacieho systemu, pred nastavenim ventilovych voli, pred rozpadom ventilovych sediel, pred vyraznou stratou kompresie, pred rozpadom ventilov a ventiloveho mechanizmu, v case ked este spotreba oleja nie je extramna, co bude onedlho... a tak dalej
26. 2. 2021 14:04
Re: 8-válec v benzínu dobrý ...
čistě selský rozumem, kde jsou všechny ty vraky se zadřenými motory a proč se k tomu někteří uživatelé opakovaně vracejí, když je to taková blbost?
Avatar - lamal
26. 2. 2021 12:44
Re: 8-válec v benzínu dobrý ...
to, ze si ho na 80% montuju ludia, kupujuci auto, ktore nedokazu uzivit a radsej kurvia motor... malo ktory motor je v serii vhodny na suchy plyn, takze vacsina tych motorov zaziva peklo a este aj kladu, pretoze f plynu se to vyplatí... casto k tymto pripadom plati aj zanedbany servis, co znie logicky vzhladom na vyssie napisane
26. 2. 2021 10:39
Re: No to bude raketa
Hej mne s dvoma pasažiermi ukázala váha niečo cez 2.7t na P400
26. 2. 2021 06:57
Re: 8-válec v benzínu dobrý ...
Jel jsi někdy velký RR s V8 a kompresorem? ;-)