Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Legendární Ford Sierra RS500 Cosworth se vrací. Ale ještě se neradujte

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Ve Velké Británii se připravuje návrat velké automobilové legendy. Jedna společnost chce totiž oživit Ford Sierra RS500 Cosworth.

Ta firma se jmenuje CNC Motorsport AWS a s pracemi jí dokonce pomůže bývalý závodník Andy Rouse a jeho společnost Andy Rouse Engineering. Ještě než se ale začnete radovat, musíme vás upozornit na několik nepříjemností.

Drobnou vadou může být fakt, že "revival" se týká vozů určených pro závodění. Auta totiž vzniknou podle specifikace skupiny A a v plánu je, že se zapojí do soutěží v historickém motorsportu.

Další háček představuje fakt, že Britové chtějí postavit jen tři exempláře. Cena má přitom začínat na částce 185.000 liber, což je v přepočtu asi 5,6 milionu korun. Stroje tedy nebudou ani vyloženě levné.

Nové RS500 mají být postaveny okolo originálních karoserií původních Sierr, první exemplář využije dokonce netknutou závodní karoserii z 80. let. Pod ní se nastěhuje nově postavený motor, na němž se bude podílet Vic Drake, chlapík, který stál za původními pohonnými jednotkami Sierry RS500.

Turbodmychadlem přeplňovaný čtyřválec nabídne výkon 423 kW a bude spojen s pětistupňovou manuální převodovkou. CNC Motorsport AWS dále slibuje, že téměř každý díl nové Sierry bude vyroben podle dobové specifikace. Počítá se tak například i s vyhřívaným čelním sklem nebo bočním vyvedením výfukového systému.

První kus má být zkompletován začátkem příštího roku.

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Doporučujeme

1. 11. 2021 21:40
Ford novinky
Ford novinky naleznete na jednom miste> http://www.fordauto.sk/