Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Léta utopená Acura NSX dostane druhou šanci

Mirek Mazal
Diskuze (0)

Celkem 16 let ležela ikonická Honda pod vodní hladinou. Rozšiřování přirozeného ekosystému zastavilo vylovení automobilového pokladu, kterému bude vrácen původní lesk.

Acura NSX alias Honda NSX z roku 1991 údajně prošla rukama zlodějů, kteří ignorovali punc geniálně jednoduchého sportovního kupé excelujícího podvozkem. Inspirace vývojářů dalších dekád skončila na dně řeky Yadkin v Severní Karolíně. Utopená ikona trpěla 16 let, než ji náhodou objevili vyšetřovatelé pohřešováných osob.

Vylovený nález už začínal žít vlastním životem, poté stál u odtahové firmy a nedávno se majitelem stal snad už pravý zachránce vystupující pod jménem Jay. Všímavý fanoušek Hondy nabídl odkup kompletního zbytku vozu a za 8.500 dolarů (187.000 Kč) se upsal automobilovému ďáblu. Zastánce japonské techniky totiž oznámil plán transformovat kopu šrotu plného bahna na výstavní kus.

Kromě enormního obětování času a energie bude potřeba pomoc přátel a zásoba specifických dílů – ty si nový majitel sežene relativně snadno, protože provozuje obchod zaměřený právě na NSX. Motivem pro sebevražednou obnovu byla také hrozba lisu. Když se kupec dozvěděl o záměrech recyklovat utopený sporťák, nemohl dovolit zmizení dalšího exempláře.  

Přestože je auto extrémně znečištěné, Jay si věří v šanci úplného zrestaurování. Aktuálně není možné racionálně pochopit oddanost vůči hromadě bahna, rostlin, kamení a odpadu naplaveného do interiéru NSX. Logický smysl projektu chybí, o to větší poklonu zachránce dostává ze všech řad (i mimo komunitu fanoušků Hondy).

Jay stoprocentně počítá se zprovozněním, má už doma tři stejné vozy, proto si věří na rozhýbání čtvrtého, který nakonec možná získá jeho společník jako jeho první NSX. „Zkusíme restaurovat, nebo postavíme zábavné auto určené na trať,“ sdělil novinářům. Díky vlastnictví autoservisu a dealerství s náhradními díly Helix Auto Works bylo zachráněno více špatných kusů NSX, žádný ovšem nepřipomínal rozkládající se odpad.     

Před odhozením do řeky mělo auto na tachometru kolem 32 tisíc mil (51.499 km), což je po letitém zatopení bezvýznamný údaj. Stav motorového prostoru nebyl upřesněn, Jay v době nákupu ani nevěděl, zda motor nechybí. Zcela jistě bude nutné většinu dílů vyměnit na rozdíl od některých panelů původní karoserie. Sloupky byly zřejmě poškozeny až po vytažení z vody, zatímco kapota, dveře nebo blatníky vypadají použitelně na poměry nekompromisní historie vozu.

Vzhledem k postavení NSX v dějinách sportovních vozidel Jay doufá v zájem sponzorů záchranné mise. „Je to vlajková loď Hondy a Acury. Opravdu doufám, že mají zájem nám v tom pomoci,“ řekl. Automobilka vzkázala pochvalu novému majiteli a mluvčí za všechny doufá v brzké shledání s opravenou NSX zářící zpět na silnici. Za milá slova se vrak neopraví, přesto je plán obnovy neotřesitelný. „Prostě je miluji,“ snažil se Jay opět objasnit důvod obětování zrovna pro NSX.

Video se připravuje ...

Mirek Mazal
Diskuze (0)

Doporučujeme