Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Letošní zima se silničárům prodražila. Údržba silnic byla nejdražší za posledních pět let

ČTK
Diskuze (2)

Nejtěžší situace v letošní zimě byla tradičně na Vysočině a na tamní části dálnice D1.

Letošní zima byla pro silničáře nejnákladnější za posledních pět let. Celkové výdaje na zimní údržbu se vyšplhaly na 804 milionů korun, což je o zhruba 55 milionů korun více než loni. Silničáři spotřebovali i více soli a najezdili více kilometrů. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) to sdělilo ČTK. Silničáři ale byli v zimě kvůli údržbě i kritizováni.

Nejtěžší situace v letošní zimě byla tradičně na Vysočině a na tamní části dálnice D1. Problémy v provozu tam vznikaly zejména v prosinci, kdy se kvůli hustému sněžení a zpoždění při rekonstrukci dálnice tvořily mnohakilometrové kolony. Dopravci kvůli tomu kritizovali ŘSD, podle silničářů naopak byly kolony částečně způsobeny nedisciplinovanými řidiči.

Během zimy bylo na české dálnice a silnice 1. třídy vysypáno přes 116.000 tun soli a použito 36.725 litrů solanky. V obou případech jde zhruba o 20 procent více spotřebovaného materiálu než při předchozí zimě. Silničáři zároveň najezdili o 13 procent delší vzdálenost při posypu a pluhování nesjízdných cest, celkově šlo o 1681 kilometrů. I při spotřebě posypového materiálu a absolvované vzdálenosti jde o nejvyšší čísla minimálně od roku 2014.

ŘSD zajišťuje správu celkem 7055 kilometrů dálnic a silnic 1. třídy, které jsou ve vlastnictví státu. Údržbu více než šesti tisíc kilometrů obstarávaly dodavatelské firmy. ŘSD vybralo v roce 2017 v součtu za 6,8 miliardy korun dodavatele pro každý kraj, s výjimkou Středočeského kraje, který byl rozdělen na dvě části. O zbylých zhruba tisíc kilometrů se starali pracovníci ŘSD.

ČTK
Diskuze (2)

Doporučujeme

13. 5. 2019 18:49
Solanka
Není té solanky trochu málo?
PS: Co dělají silničáři když není sníh?
Avatar - Jenik3
13. 5. 2019 11:21
efektivita RSD
Jakmile se o neco stara (=plati) RSD, tak je to vzdy malo kvalitni a drahe. Pan Kroupa by mohl povidat. No mozna bude vypovidat.