Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lexus GX Overland Concept má být ideální SUV pro odpočinek od civilizace

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Lexus GX Overland Concept v sobě spojuje luxus typický pro zástupce značky se schopnostmi a výbavou expedičního terénního vozu.

Lexus odhalil GX Overland Concept v rámci autosalonu, probíhajícího od 17. do 26. ledna roku 2020 v kanadském Montrealu. Novinka se vydává ve stopách konceptu GXOR z roku 2019 a má představovat ideální vozidlo pro objevování kanadské divočiny.

Základem pro Lexus GX Overland Concept se stal sériový model GX 460 Executive Package modelového roku 2020, který má pod kapotou zážehový atmosférický vidlicový osmiválec o objemu 4,6 l s nejvyšším výkonem 221 kW (301 k) a točivým momentem 446 N.m. Motor spolupracuje se šestistupňovou automatickou převodovkou a pohonem všech kol.

Lexus GX Overland Concept se od výchozího sériového provedení liší na první pohled díky přepracovaného přednímu nárazníku s ochrannými prvky v jeho spodní částí a navazující ochranou motoru i podvozku. Dobrodružné ladění umocňují ochranné rámy prahů s nášlapy, na zádi usazené rezervní kolo a především na střeše usazený stan a markýza.   

Pro zlepšení schopností v terénu je použito zavěšení a odpružení kol s většími zdvihy, kola typu Beadlock s ochranou proti sklouznutí pneumatik Toyo Open Country z ráfků a v předním nárazníku se ukrývá naviják. Součástí výbavy konceptu je mimo jiné i modul se sprchou.

Interiér svým pojetím příliš neodpovídá drsnému expedičnímu pojetí exteriéru a naopak zachovává všechny přednosti sériového provedení. Zde je na prvním místě maximální komfort, což dávají svým provedením jasně najevo sedadla i výkonný multimediální systém, který vedle obrazovek pro cestující na zadních sedadlech disponuje i sedmnácti reproduktory Mark & Levinson.

Lexus prezentuje GX Overland Concept pouze jako výstavní exponát a neuvádí, jestli jej zařadí do své nabídky, ale vzhledem k provedeným úpravám nebude příliš velký problém nechat si do této podoby u některého z externích úpravců se specializací na terénní a expediční vozidla proměnit sériový exemplář.  

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme