Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lexus HPX – SUV z New Yorku

Ondřej Láník
Diskuze (5)
Právě zahájená New York International Auto Show se stala místem uvedení několika zajímavých designérských studií. Lexus se před majetným newyorským publikem blýsknul studí HPX.

Právě zahájená New York International Auto Show se stala místem uvedení několika zajímavých designérských studií. Lexus, který má ve Spojených státech amerických výrazně silnější pozici než v Evropě, se před majetným newyorským publikem blýsknul studí HPX, což je zkratka z anglického High Performance Crossover (vysokovýkonný sportovně-užitkový automobil). Termínem crossover označují Američané nově vznikající třídu automobilů tvářících se jako offroad, zatímco pod mohutně vyhlížejícím kabátem je vše bližší osobnímu automobilu.

Design automobilu, o který jde u studií v první řadě, vznikl v kalifornském designérském centru Toyoty v Newport Beach.

Značka Lexus je jednou z prvních, která nabídla Američanům luxus v terénu a představená studie chce ukázat další možný vývoj tvarů. HPX však má co nabídnout i po usednutí za volant. Platforma limuzíny Lexus GS 430 a pohon všech kol má v kombinaci s osmiválcem 4,3 l o výkonu 300 koní splnit očekávání, která dynamický vzhled vozidla vzbuzuje. Uhlazené rysy karoserie tohoto SUV opticky automobil zmenšují. Futuristický interiér je dobře přístupný, díky absenci středového sloupku. Volant je nahrazen ovládacími „řídítky“, která ukrývají technicky náročný systém steer-by-wire (mezi koly a volantem není mechanická vazba, běžná u standardních mechanismů řízení). Cestující, kteří sedí v prvních dvou řadách mají veškerý dostupný komfort a pobyt v automobilu má evokovat cestování malým tryskovým letadlem. Ve třetí řadě sedadel najdou místo 2 děti a sedadla v této řadě lze sklopit do podlahy zavazadlového prostoru.

Ondřej Láník
Diskuze (5)