Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lexus J201 je luxusní teréňák s V8 a kompresorem. Chystá se na drsný závod

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Lexus se dal dohromady se specialisty na offroady z firmy Expedition Overland. Výsledkem je pozoruhodný koncept J201.

Jeho základem je Lexus LX 570, což je luxusnější provedení Toyoty Land Cruiser. O pohon upravené verze se stará 5,7litrový zážehový osmiválec, který však dostal přeplňování kompresorem. Díky kompresoru Magnuson TVS 1900 výkon dosahuje 410 kW a točivý moment vrcholí 745 N.m.

U motoru ale modifikace nekončily. Cílem projektu bylo stvořit opravdu schopný off-road do nepohody, takže Lexus se dočkal řady dalších úprav. Jsou tu  například nové diferenciály, nárazníky vhodné do terénu, šnorchl, robustní ochranné prahy, světelná rampa, plnohodnotná rezerva, náhradní kanystry nebo třeba žebřík usnadňující přístup k nosičům na střeše.

Změnilo se také zavěšení, Lexus se dále chlubí větší světlou výškou a samozřejmě nesmí chybět pořádné offroadové pneumatiky. Kola jsou 17palcová. Vůz dostal i výkonnější brzdy.

I když Lexus o J201 mluví jako o konceptu, nejde o nějaký statický showcar. Kdepak, auto čeká poměrně velká výzva. Ještě v tomto týdnu odstartuje do Rebelle Rally, 10denního a více než 1900 kilometrů dlouhého závodu v náročných podmínkách amerických států Kalifornie a Nevada.

Zajímavé je, že klání se mohou zúčastnit jen ženy. Posádky také k navigaci nesmí využívat GPS nebo mobilní telefony. Do Lexusu se posadí Rachelle Croft a Taylor Pawley, které závod loni vyhrály.

Video se připravuje ...

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme