Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lexus oslavuje deset let modelů F speciální edicí GS F a RC F

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (34)
Lexus před deseti lety uvedl na trh první model s označením F, který kromě luxusu nabídl i sport a nyní hodlá prostřednictvím speciální edice aktuálních modelů GS F a RC F tuto skutečnost oslavit.

Lexus v prvním desetiletí jednadvacátého století sázel u svých vozů především na vysokou míru komfortu, maximální kvalitu použitých materiálů i jejich zpracování a podobně jako mateřská automobilka Toyota propagoval hybridní pohonné systémy.

Ve druhé polovině prvního desetiletí jednadvacátého století se Lexus rozhodl vydat podobným směrem jako jeho hlavní konkurenti z Německa a nabídnout svým zákazníkům i sportovnější modely. Díky tomu byl na autosalonu v Detroitu v lednu roku 2007 odhalen sedan IS F s pětilitrovým osmiválcem pod kapotou, který zamířil do prodeje v rámci modelového roku 2008.

Nyní se Lexus rozhodl oslavit deset let svých modelů F a na autosalonu v Chicagu, pořádaném od 10. do 19. února letošního roku, představí modely GS F a RC F ve výročním provedení 10th Anniversary Edition.

Sedan i kupé se v této výroční edici od ostatních provedení svých modelových řad odlišují na první pohled díky matnému odstínu laku karoserie s pojmenováním Nebula Gray. Automobilka Lexus uvádí, že je to poprvé od časů produkce supersportu LFA, kdy karoserie jejích vozů přímo z výroby nesou matný lak.

Tmavě šedý lak karoserie pak má kontrastovat s 19palcovými koly v lesklé černé barvě, obutými do pneumatik Michelin Pilot Sport PS2. Za paprsky kol pak lze zahlédnout modře lakované brzdové třmeny.

Specifickou kombinací barev a použitých materiálů se pyšní i interiéry obou modelů ve výroční edici. Sedadla jsou zde čalouněna modrou a bílou kůží. Modrá kůže je použita i na volantech, hlavicích řadicích pák a některých částech palubních desek. Modrý odstín pak má i obložení středové konzoly z uhlíkových vláken.

Po technické stránce zůstávají Lexus GS F i RC F beze změny a pyšní se svými pětilitrovými osmiválci, spolupracujícími s osmistupňovými automatickými převodovkami. Lexus uvádí, že ve výroční edici plánuje vyrobit pouze 240 exemplářů kupé RC F a v případě sedanu GS F má být produkce omezena na pouhých 100 vozů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (34)
Avatar - Barrichello
8. 2. 2018 12:34
Re: v Lednu 5 prodaných LS
Od ledna už se prodává nový model, máš špatný info >:D
8. 2. 2018 08:38
Re: Fostek Medvědář...
:-) Díky za info, já myslel, že je to seriozni diskuter, jen trochu sprosty buran.
7. 2. 2018 22:38
Re: Fostek Medvědář...
Divím se, že na toho teenagera vůbec reagujete. Pokud bych udělal top 10 největších magorů, kteří se zde vyskytli za posledních 10 let, tak by se tam určitě vešel.
Avatar - praděda7
7. 2. 2018 19:37
Re: Na televizi běží reklama,
Byl jsem u toho když se hledalo pro Lexus jméno a logo. To se povedlo. Zrovna tak i logo pro Toyotu v roce 1982. Texan´s hat...not bad... ;-) Ten nový "front end styling language" pro Lexus se zrodil až po mém odchodu na odpočinek. Jsem rád, že mě to "minulo".... ;-)
Avatar - wakantanka
7. 2. 2018 18:35
Re: Na televizi běží reklama,
Ked oni museli s tym designom a celkovym ponatim nieco urobit. To ti hadam ako znalemu austr.ci amer. trh hadam nemusim vysvetlovat. Ono sa dost blbo vysvetluje cenovy rozdiel ak to aito vyzera napr.ako lepsie vybavene Camry s inym znakom na kapote. Ci uz to ale bol krok spravnym smerom si ale netrufnem tvrdit. :-)