Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lister začíná odhalovat hypersport Storm II. Bude to elektrická bouře!

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Britská značka Lister se po oživení výroby svých klasických modelů a návratu k úpravám vozů značky Jaguar chystá vstoupit i do světa moderních hypersportů s elektrickým pohonem a oživit jméno jednoho ze svých nejslavnějších modelů.

Britská společnost Lister Motor Company po svém oživení nejprve na začátku roku 2014 oznámila plány na obnovení výroby jednoho ze svých nejslavnějších modelů z druhé poloviny padesátých let a na jaře roku 2015 byl dodán první nový Lister Knobbly svému majiteli.

Následně byl v létě roku 2016 představen Lister Jaguar Knobbly Stirling Moss Edition, který je poctou slavnému britskému závodníkovi. V současnosti nabízí Lister Motor Company svého závodního klasika v několika provedeních.

V roce 2018 se společnost vrátila k úpravám aktuálních modelů značky Jaguar, jimiž se proslavila v devadesátých letech dvacátého století. Tehdy aktivity společnosti vyústily ve vznik vlastního modelu Lister Storm se sedmilitrovým dvanáctiválcem. Ten byl představen v roce 1993. Od tohoto vozu bylo odvozeno několik závodních verzí nasazovaných v letech 1995 až 2004.

Lister Storm dodnes představuje jeden z nejextrémnějších a nejslavnějších modelů své značky. Není tedy divu, že se Lister Motor Company zabývá možnosti vzniku jeho moderního nástupce. Poprvé se o něm hovořilo v roce 2014. Tehdy se mělo jednat o hypersport s vidlicovým dvanáctiválcem o výkonu kolem 736 kW (1000 k) a maximální rychlostí přes 400 km/h. Tento vůz se měl stát přímou konkurencí pro McLaren P1 a jemu podobné.

Společnost Lister Motor Company se však nejprve soustředila na výše zmíněné projekty a na hypersport nezbýval čas, ale nyní má být situace poněkud odlišná a možnost vzniku zcela nového modelu se vrací na scénu. Prozatím britská firma zveřejnila pouze dvojici skic, kterou doplňuje informace o použití čistě elektrického pohonu.

Lister Storm II se má v případě proměny ve skutečný automobil zařadit mezi nejvýkonnější hypersportovní elektromobily. Nejčastěji je v souvislosti s ním zmiňován Lotus Evija, který má s výkonem 1471 kW (2000 kW) představovat přímého konkurenta. Samotná společnost Lister Motor Company však prozatím neuvádí bližší informace o technice a nezmiňuje ani termín, kdy se můžeme dočkat odhalení skutečného vozu.  

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - kari.laz
13. 2. 2020 12:58
Bouře?
Neměla by bouře hřmět a burácet? Tohle bude bouře se zvukem tyčového mixeru?
Jediné, co tak možná bude bouře, bude až to někde zkratuje a budou z toho lítat blesky.